Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea:Omul ”Măsura tuturor lucrurilor” (Protagoras)

Gheorghe Băeşu
21 iul 2021 2766 vizualizări
Gheorghe Băeșu
Gheorghe Băeșu

Singura ființă de pe pământ capabilă să gestioneze și să-și însușească bunurile naturii, să o transforme, să o ocrotească, să o regenereze și să o distrugă.  Aerul, apa, hrana de care avem nevoie, locul în care trăim sunt elemente indispensabile vieții; viața are valoare supremă. Oamenii de valoare au creat pe acest pământ capodopere de care s-ar minuna și extratereștrii: Marele Zid Chinezesc, Piramidele și Sfinxul din Gizeh Egipt, Turnurile Petronas din Malezia, Satuia lui Isus Hristos din Brazilia, Statuia Libertății și Podul Golden Gate  din San Francisco, Tunelul Tamisa, Tunelul Channel din Franța cu o lungime de 50,5 km din care 38 km sub apă, care realizează legătura dintre Danemarca și Suedia, Laerdal din Norvegia 24,51 km și altele fără număr.

La polul opus – omul, care prin neglijența, nepăsarea, ignoranța, lipsa de solidaritate umană și lipsa de civilizație a făcut atâtea rele planetei încât revenirea la normal este ireversibilă. Gazele din furnale, din eșapamente, reziduuri industriale, cianuri, reziduuri din plumb, plastic și resturi menajere aruncate peste tot, tratarea agriculturii cu produse chimice, pesticide și fără respectarea de normative, tăierea pădurilor în modul cel mai excesiv, în special în Amazonia, pentru agricultură, aruncarea în apele curgatoare și freatice a substanțelor  toxice, toate la un loc au îmbolnăvit planeta aproape total. Aceste dezechilibre create de om au ca rezultat poluarea excesivă, generatoare de încălzire globală și materializarea în următoarele dezastre:

1. Topirea ghețarilor cu efect rapid și sigur în mărirea volumului de apă în mări și oceane, astfel că toate localitățile așezate pe terenuri sub 15 m față de nivelul mării vor dispărea, vorbind de ghețari, îi amintim pe cei mai mari din lume Pine Island și Thwaites cu o suprafață cât a Marii Briatnii, adică 271.000 km2, de asemeni Groenlanda și 10% din Polul Nord sunt afectate de schimbările de climă și temperaturile ridicate. Din 1940 și până acum nivelul mărilor și oceanelor a crescut cu 75 cm pe toată suprafața globului datorită topirii calotelor glaciare, erupția vulcanului Kamceatka din 1983 a proiectat în aer 18 km pătrați de piatră, cenușă, praf, ce a ocupat o suprafață de 13.000 km2.

2. Incendiile fac ravagii în Grecia, Franța, Australia, Canada și în general în fiecare țară care, pe lângă pierderea de masă lemnoasă, fauna dispare sau animalele năvălesc în localități, aducând viruși contagioși, exemplu Nigeria: năvălirea șobolanilor.  În Asutralia cca 3 miliarde de animale au fost ucise sau și-au pierdut habitatul în urma incendiilor de vegetație,  2,4 mld reptile, 180 mil păsări, si peste 60.000 de koala. În Canada s-au înregistrat temperaturi de peste 45 grade, 500 oameni și-au pierdut viața, iar localitatea Liton a fost arsă 90%.

3. Dezechilibrul munților este îngrijorător, alunecări de teren de proporții, exemplu în Mont Blanc din Alpii Francezi a avut loc o cădere de pietre și grohotișuri de cca 50.000 mc, vârful Matterhorn este în pericol de dezintegrare, de asemeni India este afectată de alunecări de teren de cca 420.000 km2, o suparață echivalentă cu suprafața statului Paraguay, iar în China, Tibet, Nepal alunecările de teren vor ajunge între 30-60% din teritoriu.

4. Seceta de dimensiuni neînchipuite, cauzată de temperaturi și emisii de bioxid și dioxid de carbon, iar lipsa apei potabile este resimțită de 1,5 mld oameni de pe glob, recolte compromise, foamete, și în final o emigrație necontrolată în masă. În România seceta a deșertificat peste 1000 ha în estul Olteniei și 10% din Câmpia Română.

5. Vijelii, uragane, taifunuri, vânt de peste 260 km/h, sunt fenomene necontrolabile cu distrugeri de locuințe si sacrificii de vieți omenești. În Marea Marmara este o invazie de mucilagii cu revers sever asupra peștilor și a plantelor marine, în Sahara s-au observat incendii, dar și zăpadă.

6. O altă ispravă a omului este tăierea excesivă a pădurilor, se știe că terenul din pădure este friabil și la prima ploaie se tranformă în viituri, copacii sunt stabilitatea terenului. Așa cum aminteam mai sus Amazonul este defrișat pentru agricultură, care are durată de folosință 3-4 ani. Noi, românii, am avut norocul să ne taie pădurile străinii și aleșii poporului, unde anual peste 2 milioane mc de masă lemnoasă se taie ilegal. Cândva, regenerarea naturală în păduri era de 80-85% acum doar numai 27%. Dispariția pădurilor este un atentat asupra echilibrului ecologic, este o barieră a emisiilor de bioxid de carbon, este o crimă împotriva faunei și toate necazurile ce provin din asemenea gest regretabil. 

Formidabilele capacități de mutații în viața planetei afectează direct viața omului pe care el a deteriorat-o, paradoxal pandemia a contribuit la scăderea emisiilor de dioxid de carbon cu 2,4 mld mc la scara globală, din care se poate deduce că reducerea industriei, reducerea folosirii mijloacelor de transport rutiere, aeriene și navale a facilitat o mică însănătoșire a mediului, motiv pentru care trebuie să credem că protejarea mediului este posibilă. Să electrificăm transporturile de orice natură, să ne civilizăm și să păstrăm normalitatea naturii, să luăm în considerare foarte serios avertizările specialiștilor întrucât cataclismele provocate de încălzirea globală devin tot mai frecvente, cu efecte incalculabile chiar și pentru viața noastră pe pământ. Nu sunt basme, nu sunt vorbe goale, nu sunt hazardări și nu sunt povești de adormit copiii, suntem în fața a două direcții: vrem să trăim, să contribuim pe toate căile la normalizarea climei sau vrem să murim, continuând drumul care l-am ales până acum.

Adesea omul este cel mai mare dușman al său, de fapt cea mai grea luptă e cu tine însuți, ești în ambele tabere.  (Gheorghe Băeșu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.