Aceasta e părerea mea: Criza de valori umane
Acesta este potrivitul diagnostic dat societății noastre care suferă din cauza lipsei de valori în conducerea țării, județelor, orașelor, comunelor. De treizeci de ani, tot așteptăm împlinirea nenumăratelor promisiuni și minciunilor politicienilor postdecembriști pe care noi, naivii, le-am crezut și le-am acceptat.
Ce ați făcut cu această țară pe care ați moștenit-o fără datorii, categorisită a zecea țară din Europa în infrastructura economică? Această perioadă a fost dominată de evenimente nedorite, derapaje politice și economice, urmare firească a diletanților care ocupă pe nedrept scaunele ierarhice în instituțiile publice care ne conduc. Când mergem la vot, orizontul propagandistic este la înălțime. Învingătorii ies la rampă și, fără pic de rușine, fac programe de… neguvernare. O analiză corectă și concretă a faptelor arată cât de preocupați au fost și sunt aleșii noștri de problemele majore care domină societatea. Un episod straniu în panoplia manifestărilor pentru cel mai iubit fiu al Vrancei s-a petrecut de curând: alegerea noului președinte al PSD Vrancea.
Sunt unii oameni care au puterea de a iubi, iar alții care iubesc puterea?! Valoarea unui individ rezidă în ceea ce dă și face pentru societate și nu în ce este capabil să primească! Și, slavă Domnului, v-ați construit un ranch de câteva milioane de euro și v-ați cumpărat un bolid de 125.000 de euro, ceea ce nu este la îndemâna oricui. Cine poate așa ceva, întrunește toate calitățile de grande celovec. Mama mea sunt eu! Vrancea sunt eu! „Statul sunt eu!“ spunea Ludovic al XVI-lea și, uite așa, ați ajuns cel mai bogat om din județ! Evident, este o certitudine. De unde, frate, atâta bănet? Grav și regretabil, problemele majore ale județului au fost ignorate, rezultat al incompetenței manageriale.
- Suntem pe locul 40 în materie de investiții.
- Contribuția noastră la PIB al țării este de 1,7%, scandalos de puțin.
- 70% din populația activă a județului a emigrat.
- S-a încălcat grosolan morala socială, adică cheltuirea banilor publici trebuie să se facă cu eficiență și discernământ. 7,9 milioane euro a costat modernizarea parcului și a Pieței Unirii din Focșani, iar după o perioadă scurtă renovăm modernizarea; 2,5 milioane euro a costat consolidarea clădirii Primăriei vechi (un simbol de arhitectură elevată), nefuncțională de 12 ani. Un coordonator de credite trebuie să urmărească fezabilitatea și calitatea lucrărilor. Vehicularea unui răspuns de clasa I primară, că aceste fonduri au fost nerambursabile, este o gogoașă demnă de un scaun ocupat pe nedrept. Se știe că România contribuie la Uniunea Europeană cu 1,7 miliarde euro anual, bani din bugetul țării, din munca poporului român. De aici sunt fondurile, nimeni nu îți dă gratis bani.
- Ingineria administrativă se traduce prin crearea de obiective noi, cu productivitate și locuri de muncă, infuzie de capital străin. Bunăoară, Canalul Siret-Bărăgan este un obiectiv major, punerea în funcțiune a acestuia ar însemna 830.000 ha irigate, peste 500 de locuri de muncă, agrement și transport de mărfuri la preț scăzut. Iată, oameni buni, clar, dar mai ales, celor cu putere de decizie, cât de pertinente sunt faptele, motiv pentru care am primit aplauze și îmbrățișări pentru al cincilea mandat de mare dregător. Americanii au făcut un studiu al capacității de percepție, eficiență, strategie economică efectuat de Universitatea din Ohio, prin vocea profesorului Veys, demonstrând că aceste posturi sunt validate de rezultate doar timp de două mandate succesive. Peste această perioadă, plafonarea, aroganța, lipsa de idei și impuls sunt scăzute cu cel puțin 50%. Ce ne interesează pe noi studiile de comportament decizional în materie de manageriat în problemele cetățenilor făcute de străini?! Așteptăm cu nerăbdare noile alegeri, la care vom asista la un ales pe viață! Și acum, fireasca întrebare: Cât de lucizi, cât de obiectivi, cât de informați și cât de hotărâți am fost să lăsăm generației viitoare agoniseala muncii noastre la care ei au dreptul? Crunt și adevărat, suntem un județ slab dezvoltat. Industrie nu, agricultura de subzistență, fără irigații, fără perdele de protecție, fără depozite frigorifice pentru fructe și legume, mâncăm produse turcești, spaniole, italiene. Oare noi nu suntem în stare să ne pregătim singuri produsele? Ba suntem, dar legile noastre și dobânzile bancare sunt o frână de neiertat pentru dezvoltare. Munții Vrancei sunt o amintire. Aleșii noștri au tăiat la ras tot, sub privirile îngăduitoare a tribunilor poporului și, se înțelege, cu contribuții la „Înalta Poartă“. Motiv de reflecție și analiză profesională pentru a îndrepta și înlocui incompetența cu activități benefice în nivelul de trai al oamenilor. Pentru cei care iubesc puterea și aprecierea de sine, dezideratele societății sunt minore, deci neluate în seamă, prognoza și planurile de dezvoltare nu fac parte din activitatea unui stăpân atotștiutor, staroste peste mulțime. Aprecierea este un deziderat al faptelor, în slujba societății, o carte de vizită de invidiat și nu mai puțin, un 10 în catalogul vieții. Refuzul de a ocupa pentru a cincea oară acest post ar fi fost un gest de mare noblețe, de o demnitate care nu trebuie să lipsească unui conducător, de o conștiință personală notabilă, de o gândire și un comportament pe măsură. Un gest care ar fi atras admirația unanimă și, mai presus de orice, un act de responsabilitate și conștiință profesională.
Acestea sunt meritele și faptele, domnilor consilieri! Analizați-le și procedați în consecință. Pentru ce ați făcut pentru societate, domnule președinte, ați fost remunerat. Pentru ce nu ați făcut, societatea și conștiința, dacă există, vă vor judeca. Pentru ce ați făcut prost, trebuie să răspundeți. Calitățile unui conducător sunt: caracterul, temperamentul, corectitudinea, cinstea și înțelepciunea. Poartă-te în așa fel încât oricare din faptele tale să devină o regulă universală de conduită. În viață toate au o măsură și cel mai inteligent se oprește la timp.
Gheorghe Băeșu