Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Banii și moralitatea

Ziarul de Vrancea
24 feb 2020 2089 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto:SpyNews
Foto:arhiva ZdV credit foto:SpyNews

MOTTO: ,,Oamenii trebuie iubiți și banii folosiți. Haosul lumii de azi este pentru că iubim banii și folosim oamenii”  (Dalai Lama)

Aproape o lună de zile un post românesc de televiziune a prezentat telespectatorilor o emisiune despre doi tineri ale căror probleme de familie, dar și de educație, nu pot să aibă decât un impact negativ asupra minorilor, deoarece emisiunea se difuzează exact în timpul liber al acestora, începând cu ora 17. Acele aspecte de o imoralitate maximă prezentate în emisiunea respectivă i-au iritat pe mulți români care țin la principiile morale,iar pe mine, care, prin natura profesiei, trebuie să promovez în rândul elevilor valorile morale și nu degradarea umană, m-a determinat să iau atitudine ca astfel de aspecte să nu mai vedem niciodată la un post de televiziune, fie ea și privată. Dacă în politica postului respectiv sunt acceptate și astfel de subiecte, atunci ele trebuie transmise într-un interval orar adecvat, încât copiii să fie protejați de astfel de teme care promovează o viață de desfrâu cu ipostaze sexuale, ignoranța, lenea, trădarea, înșelătoria, prostia și minciuna.Aș putea să spun că astfel de subiecte,care vin prin intermediul televizorului, pot să dărâme ceea ce construim noi la școală privind educația morală. Nu folosesc vorbe mari, dar astfel de emisiuni sabotează școala românească, principiile și valorile ei, introduc în mintea copiilor confuzia, mai ales în familiile unde părinții savurează astfel de subiecte, fără să realizeze cât rău le pot pricinui propriilor lor copii.

  Am văzut ulterior că CNA a amendat postul de televiziune în cauză cu 100 000 lei, jumătate din maxim, pentru încălcarea Art. 39, alin. 2, dar unii  au afirmat că merită să pierzi 100 000 lei pentru un câștig de aprox. 450 000 euro. Așa că pentru unii banul e la putere, educația să o facă școala. O astfel de atitudine este total nocivă și în contradicție cu Legea Audiovizualului, căreia ar trebui să i se aducă profunde amendamente în așa fel încât politicile televiziunilor private să nu vină în contradicție cu obiectivele sistemului de învățământ. Așa cum știm, impactul televizorului asupra copiilor este foarte mare, pentru că și timpul petrecut în fața lui este imens și dăunător atât sănătății emoționale cât și a vederii, de aceea, prin programele sale, televiziunile trebuie să contribuie, alături de școală și ceilalți factori educativi, la formarea tinerei generații în conformitate cu principiile morale de viață. Realitatea ne confirmă faptul că în mediul urban copiii petrec foarte mult timp în casă, părinții fiind la serviciu, de aceea televizorul și internetul le oferă acestora informații total neadecvate vârstei lor, fără ca ei să poată discerne clar răul de bine, mai ales că imaginea este reținută mai bine decât vorba.În popor se spune că într-o cultură răsar mai întâi buruienile, așa și în societate răul se agață primul de om, dacă nu știi să-l alungi la timpul potrivit.

Așadar, se impun măsuri urgente pentru a corecta Legea Audiovizualului și a o adapta prezentului, se impune un acord de colaborare și respectare de principii între CNA și Ministerul Educației în așa fel încât în viitor să nu mai vedem ,,vulpițe” decât la grădina zoologică, deși nu e singura emisiune unde vulgaritatea, prostia și desfrâul se văd prin ecranul televizorului.

Să sperăm la o adevărată asanare morală.

Ionel Pârlea

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.