Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Societatea și Sănătatea: „Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica!”

Narcis Herescu
19 feb 2020 2407 vizualizări

La început, nu ne-am vândut țara capitaliștilor. Am vrut s-o administreze statul, adică tovarășii noștri din popor, care au mâncat cu noi salam cu soia, dar care n-aveau capital, n-aveau cunoștințe, n-aveau nimic din cele necesare pentru a rezista pe piață. Unii n-aveau nici cinste. Au făcut-o praf. Pe locul fabricilor și uzinelor dezmembrate s-au înălțat clădiri civile. Mândrele macarale râdeau în soare, iar șmecherii tranziției râdeau de noi. Ultima victimă: Electroputere Craiova. A ratat tot ce se putea rata cu privatizarea, refuzând societăți aflate pe primele locuri în lume. Rezultatul? După o lungă agonie s-a închis, pe locul acestei fabrici simbol se înalță acum... mândre macarale care râd în soare. Mall-ul construit acum este chiar pe locul unde se fabrica altădată aparataj de înaltă tensiune, folosit în stațiile electrice din toată țara

 Înainte să o vindem la capitaliști, Petrom rupea. Bugetul țării. O colcăială de hiene ce sfâșiau hălci imense din trupul societății și pe care noi cu impozitele noastre trebuia să-l peticim. Azi, Petrom cred că este cel mai mare contributor la bugetul României. Pentru că s-a privatizat. Știți de ce suntem pe locul 2 în Europa și 4 în lume la viteza Internetului, la prețuri modice, de ne dau exemplu americanii? Pentru că a fost competiție, pentru că au intrat în joc firmele private. Încercați să ghiciți ce s-ar fi întâmplat dacă se băga statul să-l dezvolte! S-ar fi întâmplat ca la autostrăzi.

Azi, după 30 de ani, observ că ideea comunistă cum că statul care se ocupă de toate este una generoasă, de mare eficiență socială, rămâne bine înfiptă în creierul societății. Activiștii, propaganda, și-au făcut treaba. Există percepția că statul maximal este bun, singurul lucru care trebuie să-l facem este să alegem niște politicieni cinstiți, supercompetenți, buni manageri, care să facă statul mamut să lucreze pentru noi, amărâții.

O.K. Uitați-vă bine la mine ce vă zic: acest lucru DACĂ se va întâmpla, NU VA FI MAI DEVREME DE 100 DE ANI! Adică, pentru noi, cei ce trăim acum, echivalează cu NICIODATĂ!! Este o himeră! Un politician cinstit ar trebui doar să facă niște reguli bune pentru o competiție corectă.

Unde am vrut să ajung... Nu-mi explic de ce atâta furie și panică doar la ideea de privatizare, de concurență, a unor segmente din Sistemul de Sănătate. Dacă aș fi din altă țară aș zice că lucrurile merg perfect de vreme ce există atâta patimă în conservarea sistemului. Chiar ar fi așa de rău ca, de exemplu, mai multe Case de Sănătate private să concureze între ele pentru ACEEAȘI bani de la stat, să se zbată să găsească optimul între banii plătiți și serviciile oferite, față de monopolul de acum? Știți în lumea asta ca vreodată monopolul să fie fair? Eu nu zic că orice fel de privatizare este bună, aici trebuie să intre în joc specialiștii, ăia neutri, nu interesații, eu zic însă că este absolut necesară competiția în acest Sistem. Altfel, ajungem la vorba lui Farfuridi: ” Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica!”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.