Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Social-democrația

Gheorghe Băeşu
27 mai 2021 1526 vizualizări
Gheorghe Băeșu
Gheorghe Băeșu

Teorie socialistă care susține schimbarea prin reforme și nu prin revoluție. Revoluția franceză de la 1789 al cărui părinte a fost Voltaire (n. 1694 – d. 1778), amintim că Adunarea Națională a Franței, l-a considerat pe el premergătorul Revoluției Franceze.

Socialul este creat de societate, propriu societății care este bazat pe viața oamenilor.Democrația - formă politică de organizare a societății în care puterea este exercitată în diferite feluri de masele largi ale poporului; este singurul sistem compatibil cu libertatea și demnitatea umană, dar are un viciu incurabil, nu are criterii de selecție a valorilor. Acesta este cruntul adevăr din cauza căruia România a pierdut imens și va mai pierde, dacă prostocrația va avea puteri de decizie.

De menționat faptul că acest gen de conduită se aplică și la niveluri inferioare, consilii județene și primării. Se afirmă peste tot că PSD este cel mai mare partid al țării; Da, ca număr, dar puterea unui partid constă în idei, fapte, dezvoltare în interesul cetățeanului. Corect și concret, ideile și faptele politicienilor au dat roade în folosul lor, rapiditatea îmbogățiilor personale nu are echivalent în Europa. Dar și mai grav nepăsarea, ignoranța, nepriceperea pretinșilor democrați, a dus România în prăpastie, afirmație făcută de profesor dr. Iamandi și Bogdan Glavan  de la Univ. Româno-Americană, afirmația se bazează pe distrugerea economiei, emigrația fiind considerată o catastrofă, împrumuturi nefolosite, în exclusivitate pentru cheltuieli neproductive, paradisul multinaționalelor care ne conduce comerțul, transporturile, finanțele, agriculturași silvicultura, amanetarea bogățiilor naturale sunt argumente de o gravitate colosală pe spatele poporului român.

Dacă, mai sus, am definit social democrația, faceți dvs. comparația, fie ea și aproximativă, ca să vedeți cât de departe este diferența între expresia ”morală” și aspectul real al rodului putred emanat de politicienii post decembriști. Să ne întoarcem puțin la realitatea actuală: cheltuielile neproductive sunt capul de afiș al impozitelor și taxelor plătite de poporul român, s-au înmulțit salariații bugetari, am făcut în continuare împrumuturi, iar trepădușii partidelor sunt bine plătiți, iar numărul parlamentarilor și al consilierilor locali și județeni s-au mărit considerabil. Un exemplu de moderație politică - parlamentarii japonezi, suedezi sau norvegieni vin la lucru cu bicicleta, consilierii locali din cantoane și provincii din Elveția, Suedia și Singapore prestează acest serviciu fără plată. A nu se uita, aceste țări au peste 40.000 dolari produsul intern brut pe cap de locuitor, iar salariu mediu între 2500-3000 Euro lunar. La noi democrația este altfel înțeleasă, fiecare face ce vrea,în mod dăunător dezvoltării sociale și justițiare, bazate pe probe și logica faptelor.

Despre libertate, ce să  mai vorbim? În definiția corectă,înseamnă posibilitatea de acțiune conștientă a oamenilor în condițiile cunoașterii și stăpânirii legilor de dezvoltare ale naturii și societății, drepturi politice și civile în stat, fără corupție, fără privilegii, fără exploatare sau asuprire, care a dat naștere la conflicte sociale. Prima manifestare de ordin revoluționar a fost Răscoala gladiatorilor condusă de tracul Spartacus în anul 71 înaintea erei noastre; Răscoala docherilor americani din Boston, prin aruncarea în mare a ceaiului și cafelei, ce a deschis drumul independenței de sub ocupația engleză; Răscoala negrilor de pe plantațiile de bumbac din Philadelphia (Coliba Unchiului Tom); Emiliano Zapataîn America Latină și în Mexic, Răscoala hindușilor din Macao China și Revoluția francează 14 iulie 1789 (căderea Bastiliei). Pe teritoriul României, enumerăm Bobâlna, Horia, Closcași Crișan, Avram Iancu Revoluția de la 1848, Tudor Vladimirescu 1907 și altele. Toate fiind înăbușite cu multă cruzime, însă beneficiarii cei mai norocoși au fost negrii din SUA, prin abolirea sclaviei art. 13 din Constituție sub președinția lui Abraham Lincoln.

România nu putea să nu participe la evenimente de schimbare, așa că în anul 1989 inevitabilul s-a produs. Primele zile de debandadă a însemnat fericire, scump platită de sacrificanții participanți la acțiune, se așteaptă laptele și mierea pe râul libertății și am rămas cu așteptarea, milioane de oameni au rămas fără locuri de muncă, emigrația, și comerțul cu ființe umane a făcut din România campioana personalității morale. 35% din populație trăiește sub pragul subzistenței, salariul minim pe ecomomie face parte din același scenariu, iar bugetarii și mai ales vârfurile - o dolce vita grație unei legi a salarizării ce reprezintă întruchiparea decadenței morale a nedreptății și a inechității. Noi am ocolit și ocolim bulevardul biruitor al civilizației occidentale, santinela înaintată a libertății moderne; iar clasa politică relevantă, mecanismele sociale și psihologice care alimentează conștiința națională creând populației iluzia democrației și libertății.

Pe drept cuvânt,social democrația nu a pătruns în România, PSD considerându-se campion în fapte dar nu în interesul cetățenilor, mărirea salariilor și pensiilor ad-hoc fără să țină cont de dimensiunea economică este o eroare grosolană, iar creșterea economică pe bază de consum echivalată de ei este un factor destabilizator economic financiar solcial și creează antagonism. Reconsiderați-vă politica față de popor, deveniți patrioți și contribuiți efectiv la redresare! Dacă sacrificații Revoluției ar vedea ce s-a ales din acțiunea lor, ar muri benevol a doua oară. Nimic nu ne mai merge normal, se vorbește de creștere economică, dar moneda națională se devalorizează pe zi ce trece, bancarii noștri stau neclintiți sub umbrela salariilor, recompenselor și atențiilor, la fel ca și justiția, internele și parlamentul. S-a crezut în coaliția actulă de guvernare, am crezut că vor apare cât de cât schimbări benefice pentru  populație. DAR ??? Eroare, mare eroare! Singurul lucru făcut este că s-au înțeles să nu se înțeleagă!(Gheorghe Băeșu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.