Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Religia ne unește, iar politica ne dezbină!

Ionel Pârlea
1 mar 2021 1675 vizualizări
Profesorul Ionel Pârlea
Profesorul Ionel Pârlea

​MOTTO : ,,Dragostea de patrie este cea dintâi religie a omului civilizat”.(Napoleon Bonaparte)

,,Pe hoții mărunți îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcții publice”.(Esop)

Știm cu toții că strămoșii noștri daci aveau o religie politeistă, în sensul că ei credeau în mai mulți zei, în centru fiind Zamolxis.Cercetătorii spun că Apostolul Andrei a fost primul care a făcut cunoscută geto-dacilor Evanghelia, în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră, încreștinând poporul român.Spre deosebire de alte teritorii în care răspândirea creştinismului s-a realizat la o dată identificabilă în contextul istoric, spaţiul carpato-danubiano-pontic a cunoscut o formă de încreştinare ce s-a produs treptat.

Intenția mea nu este de a face o istorie a religiilor, ci de a scoate în evidență faptul că cei mai mulți români sunt oameni ,,cufrică de Dumnezeu” și că respectă cu sfințenie toate învățăturile credinței creștine istorice. Pentru păstrarea religiei creștin-ortodoxe, înaintașii noștri s-au luptat aproape cinci sute de ani cu Imperiul Otoman, care dorea ca în Țările Române să promoveze religia lor, cea musulmană. Ștefan cel Mare și Mircea cel Bătrân au fost cei mai vrednici luptători pentru păstrarea teritoriilor și a religiei lor, iar Constantin Brâncoveanu și-a dat viața, împreună cu întreaga sa familie, dar nu s-a lepădat de credința sa. ,,Mai bine să se stingă neamul meu, decât să mă lepăd de sfânta mea credinţă!, a spus el, văzând cum sultanul ordonă tăiere capetelor fiilor săi.

 Un sondaj INSCOP, efectuat între anii 2018-2019, arată că biserica se află pe locul al doilea privind nivelul de încredere al cetățenilor în instituțiile statului din acea perioadă, iar graficul de mai jos arată acest luru.

Se vede foarte clar că instituțiile care ar fi trebuit să fie pe primele locuri la nivelul de încredere ocupă ultimele locuri. De ce? Aceasta este o întrebare retorică pentru poporul român, iar pozițiile ocupate de cei care răspund de prezentul și viitorul țării sunt complet rușinoase, multe fiind și acum în cădere liberă.

De ceea am ales acest titlu, pentru că politica din ultima vreme este de-a dreptul ridicolă și creează, din nefericire, mari dezamăgiri și conflicte interne. Este cel mai josnic lucru să fii duplicitar, mârșav, mincinos, laș, lacom și nedrept, iar ce este și mai grav, aceste defecte umane iau amploare în rândul personalului de conducere din majoritatea instituțiilor statului, pentru că numirile șefilor se fac pe criterii politice și nu pe meritocrație. Se promovează cu nonșalanță minciuna, știrile false, adevărurile denaturate, totul pentru a duce în eroare și a crea confuzie, mergând pe una din legile lui Murphy:,,Dacă nu-i poți convinge, măcar încurcă-i”.Este foarte rușinos și grav ce s-a întâmplat recent în Parlamentul României cu ocazia discuțiilor pe buget. În loc să vină fiecare cu un discurs decent, argumentat și susținut științific, am văzut un teatru ieftin cu actori lipsiți de bun simț și cu un vocabular de mahala, oameni fără demnitate, fără pregătire de specialitate, marionete și trompete împinse în față de liderii lor, știind că se vor comporta așa cum li s-a impus, fără vreun dram de rațiune sau remușcare. Aveai impresia că ești la circ și nu în cea mai importantă instituție a țării, Parlamentul. Cum au putut ajunge astfel de (ne)oameni în instituția care hotărăște destinul României?Cine i-a trimis? Cine i-a votat?Iată efectele votului pe liste, în detrimentul celui nominal. Iată unde duc sponsorizările mascate pentru partid. Cine are bani, dar nu are vocație , poate ajunge foarte ușor parlamentar. Nici acum, după treizeci și unu de ani de la căderea comunismului, acești politicieni nu înțeleg principiile democrației. De ce? Pentru că foarte mulți dintre ei au fost comuniști adevărați și mai au încă în sânge microbul.Oare nu trebuie să dispară și aceste practici?Oare nu trebuie să dispară toate sporurile necuvenite pentru parlamentari, așa cum bine au dispărut pensile speciale?Și în communism unii mâncau cotletul, iar alții copitele, numite de popor ,,adidași”, Să vedem dacă va mai fi și atunci atâta ,,înghesuială” pe listele prezentate de partidele politice.Am mai spus-o și o repet și acum că politica a devenit o afacere, nu o opțiune.Dacă îți mai ies și niște ,,învârteli economice”, după cei patru ani poți să nu mai lucrezi, fiidcă ,,ți-ai umplut sacul” până la moarte. Dar cu poporul cum rămâne? Nu e nicio problemă, nu pentru popor s-au dus ei acolo.

 Și uite-așa, din patru în patru ani românul merge la vot, iar țara bate pasul pe loc.

 Ce ne-a mai rămas?  SPERANȚA. Poate nu s-o transforma și ea la vară în Fata Morgana!

Ionel Pârlea

Profesorul Ionel Pârlea este colaborator al Ziarului de Vrancea 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.