Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Paradoxul meschinăriei

Gheorghe Băeşu
7 sep 2021 1685 vizualizări
Gheorghe Băeșu
Gheorghe Băeșu

Explicația paradoxului: a emite contradictoriu păreri absurde

Meschinărie:  lipsă de generozitate, noblețe suflească, micime de caracter, fapt banal.

După trecutele alegeri, orice român absolut (gen Țițeica) a salutat coaliția guvernamentală ca fiind deschizătoare de drumuri spre investiții și dezvoltare locuri de muncă, întoarcerea celor plecați acasă, asigurarea unui produs intern brut sustenabil și să mai acoperim din dezastrul economic procesat de nepăsare, ignoranță, corupție și prostie. Se știe că singura condiție de supraviețuire a unui popor este munca, îndreptată spre dezvoltare economică, exploatarea resurselor financiare a acumulării și plusvaloare. Am avut și avem parte de catastrofe create de un management mediocru (asta ca să mă exprim elegant) distrugerea economiei, emigrația, multifuncționalele de pe teritoriul țării care patronează finanțele, transporturile, comerțul, industria, învățământul cu reforme pe cât de vaste pe atât de inutile, tăierea pădurilor de către străini în combinație cu aleșii poporului, legi permisive infracționalității, o justiție îmbătrânită și aservită politicului, toate acestea sunt categoric catastrofe ale României. Nu sunt vorbe goale, cei care-și permit și pot prognoza viitorul ajung la ideaa că trecutul este temelia viitorului. Care temelie?! Nedezvoltarea, datorii, păduri decimate care au atins un nivel de exploatare apocaliptică, terenuri agricole infestate cu produse chimice, îmi spune cineva care este sectorul economic din țară care ne merge?! Majoritatea societăților de stat, inclusiv Căile Ferate sunt în pragul falimentelor, iar societățile private suflă greu, firmele străine au primit terenuri pentru construcții gratis și ca drept răsplată plătesc muncitorii români cu salariul minim pe economie de 2450 lei impozabil.

Cum spuneam, coaliția actuală a fost inițial balon de oxigen pentru țară, însă în loc de unanimitate și preocupare pentru treburile obștești s-au gândit că economia bazată pe consum aduce bani la buget. Eroare! Valoarea leului a scăzut, ajungând la aproape 5 lei pentru 1 Euro, guvern zero, tehnocrații au predat ștafeta cu 4,26 lei/ 1 Euro. Se vehiculează ideea creșterii economice care este contrazisă de prăbușirea monedei naționale și mărirea facturilor pentru utilități ale țării. Avem o producție record de cereale, ca drept rezultat am scumpit pâinea. Tot ca o măsură administrativă actuală este recalcularea pensiilor cu rambursarea valorilor încasate, spun ei, ilegal. Ei bine, nu eu, pensionar, am mărit punctul de pensie, nu eu, pensionar, am aprobat în Parlament Legea pensiilor, și nu noi, pensionarii, am dat girul de constituționalitate. Afișați pe ecran pensia minimă de 285 Euro și pensia medie de 700 Euro, dar de ce, domnilor pretinși specialiști, nu arătați poporului român și pensiile mari și pensiile speciale, de asemeni judecați salariile pe criterii închipuite, ne repetăm cu salariul minim de 2450, salariul mediu 4200-4800 lei lunar. De ce nu arătați și veniturile maxime, faceți, cumva, parte din favorizați? Un inginer petrolist, agronom, constructor care lucrează în praf, în motorină, în fum, în cizme de cauciuc, primește 5000-6000 lei lunar, un medic are salariul de 15.000 lei lunar, iar un jurist între 30.000-70.000 lei lunar. Oare, acest jurist, are aceleași condiții de muncă ca inginerii arătați mai sus? În aceeași categorie sunt bancarii, parlamentarii, polițiștii și securiștii. De unde provin acești bani? Din munca celor productivi, plătiți cu salarii de batjocură, în comparație cu cei neproductivi, adică bugetarii, oare, de drepturile omului, beneficiază numai o anumită categorie de oameni?

Suntem lipsiți de solidaritate umană, de cinste și de profesionalism, de dreptate socială, unde sunt toate acestea? Am făcut, am aprobat și am votat o lege a salarizării diabolicăși nimeni nu se atinge de ea, e drept, e cinstit? Unde este democrația, conștiința, bunul simț care vă califică și vă adeverește ca ființe umane? Și mai e ceva, ceva foarte important, voi, generația actuală, ce lăsați în urma voastră, dupa 30 de ani de retorică politicăși promisiuni neonorate?Lăsați inflație, nesiguranță pe piața muncii, sărăcie, hoție, corupție: priviți-vă în ochi copiii și nepoții și gândiți-vă dacă viitorul lor este asigurat. Pe lângă cele arătate mai sus le lăsăm poluare excesivă, dezechilibrul mediului și o atmosferă inflamată și inflamabilă, secetă, incendii, inundații, pentru că acum nu limităm concentrația de dioxid și bioxid de carbon, nu ne refacem pădurile, singurul remediu și sursa de oxigen. În ceea ce ne privește se pare că am ajuns prea deștepți să ne uităm în curtea vecinilor, Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, care au un sistem rutier adecvat timpului și a creării unei vieți decente pentru locuitorii țării. Politicieni postdecembriști, ați moștenit o Românie dezvoltată, fără datorii, printre primele 10 țări în Europa în infrastructură industrială și ați adus-o în pragul falimentului, acum suntem cea mai îndatorată țară din  Europa. E destul, e puțin, e mult, din tot ce s-a spus până acum, pe care voi le-ați dat la spate, promovând interesul personal și îmbogățirea voastră. Și cu toate acestea România mai are posibilitatea și capacitatea de redresare, cu condiția ca resursa umană de calitate, cantitatea de inteligență și competență să înlocuiască diletanții, nepricepuții, să punem stavilă cheltuielilor neproductive și veniturilor nemeritate și ilegale.

Dispunem de 9 mil ha teren agricol capabil să hrănească 70 milioane de oameni, resurse naturale deficitare în Europa: stibiu, tantal, germaniu, zinc, mangan, titan, magneziu și felspat potasic, gaze naturale pentru o industrie chimică și exploatarea aurului fără cianuri. Să dezvoltăm industria ușoară, industria alimentară pur românească, produsele noastre culinare sunt foarte apreciate în occident, legumele, strugurii, fructele, toate au un gust plăcut în comparație cu cele care au invadat România, Ardealul și Moldova sunt cap de afiș. Să ne aducem puțin aminte mult hulitul comunism, care este regretat acum de peste 50% din populația țării, întrebările sunt pe buzele tuturor: unde sunt cele 71.000 de tractoare executate anual care se exportau, unde sunt 14.000 vagoane de marfă toate pentru export, motoare electrice în care suntem campioni, unde este independența energetică? (acum importăm 30% din consum) unde sunt fabricile noastre de stofă și postav, cu 90 % din produse exportate? Aruncăm anual 8.000 tone de lână, importăm carne de porc congelată de 600 milioane euro anual, iar bulgarii, vecinii noștri exportă legume care asigură 20% din produsul intern brut al țării lor.

Nimeni nu are fructele de pădure ca România, ar trebuie creată o industrie pentru că au o valoare nutrițională și de sănătate de excepție și tot ca o glorie a noastră vindem grâul cu 8 bani și importăm produse de panificație cu 15 lei/kg. Stă în puterea noastră să ne câștigăm pe noi înșine, să fim încrezători și curajoși că toate pârghiile de conducere a producției interne să ne aparțină, să fim la unison toate structurile de conducere a țării și să ducem o politică de dezvoltare a societății, de siguranță socială și națională. Am avut parte de oameni cinstiți, capabili, mari patrioți: Kogălniceanu, Cuza, Costache Negri, Vasile Alecsandri, Ion I.C. Brătianu, corifeii înființării statului român, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voevod, cărora le datorăm succesul de la Trianon de revenire  a Transilvaniei la patria mamă, de revenire a Basarabiei și Bucovinei de Nord, de un Titulescu cu 2 mandate de președinte în Liga Națiunilor și alți oameni de seamă care ar putea să ne stea ca exemplu în fața acțiunilor noastre.

Oare,România,nu mai are rezerve umane de excepție? Ba are, tineretul și elevii noștri sunt pe cai mari în chimie, fizică, calculatoare, robotică, iar specialiștii și muncitorii calificați emigrează și dau leții de perspicacitate și conduită managerială străinilor. Ce păcat! Avem licențiați de fabrică, doctori prin plagiat și titrați de Harvard, Boston, oameni care intenționează mai mult sau mai puțin să privească perspectiva. În 30 de ani s-a dormit din punct de vedere social, s-a furat, unii s-au îmbogățit fără măsură, iar greșelile acumulate vor fi suportate de cei care vin în urma noastră. În ritmul acesta vom intra cel mai ușor în incapacitate de plată și nu vom putea să baricadăm drumul țării spre a ajunge un simplu indicator geografic pe harta Europei.(Gheorghe Băeșu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.