Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Lumea banilor și lumea oamenilor

Gheorghe Băeşu
12 apr 2021 1547 vizualizări
Colaboratorul Ziarului de Vrancea, Gheorghe Băeșu
Colaboratorul Ziarului de Vrancea, Gheorghe Băeșu

Al Doilea Război Mondial a fost piatra de încercare a schimbării lumii în bine, spun unii - optimiștii, în rău spun alții – pesimiștii.

Planul Marshall a dat viață celor învinși, reluându-se procesul de dezvoltare și de reescaladare al conflictelor, patron de facto și jandarmul lumii postbelice - SUA. A început Războiul rece benefic pentru occident, astfel s-au format două tabere opuse: Tratatul de la Varșovia și NATO, a început cursa înarmărilor, care acum a atins apogeul, așa încât, această planetă ar putea fi pulverizată într-un caz extrem. Evident, tonul l-a dat SUA, care deține cea mai mare putere financiară (40% din produsul intern brut manual este deținut de americani). La polul opus, partea răsăriteană copleșită de datorii (ex. Rusia 176 mld dolari, Polonia 76 mld dolari, Ungaria 42 mld dolari) a pus totuși baza unei înarmări excesive. Spiritul de libertate și independență structurate pe națiuni și-a spus cuvântul, URSS s-a destrămat, de asemeni Tratatul de la Varșovia, creând drum liber spre condiționare națională. Lumea banilor a predominat în detrimentul deteriorării lumii oamenilor, planeta fiind vlăguită de sărăcie în cele 4 puncte cardinale (din bogăția mondială doar 1% aparține celor săraci). Chiar și cea mai dezvoltată țară din lume are la ora actuală cca 60 mil. oameni care trăiesc în sărăcie perpetuă, casa lor este trotuarul și gurile de canal, și nu numai aici. India, China, Indonezia, Thailanda, Malayezia și multe altele, grație unei inechități sociale pronunțate au aceeași stare socială. Ca element de comparație spuneam că cei mai bogaţi oameni din lume, reprezentând 1% din populaţia globului deţin o avere cumulată echivalentă cu cea deţinută de restul populației de 99%, sursa de venituri a bogaților a fost, este și va fi exploatarea.

În 1946 la Breton s-a stabilit 35 dolari uncia de aur, de unde trebuie înțeles că aurul rămâne moneda forte a națiunilor. Cu toată acumularea de capital ce susține valoarea unei monede, dolarul a scăzut ca valoare, până aici optimiștii își flutură tabelul victoriei. Însă a apărut și o a treia categorie, prezenți ai istoriei care au condus lumea științifică și care au contribuit prin experințe și inovații la un munte de arme de distrugere în masă. Milioane de autovehicole pe pământ, pe mare și în aer, denaturează iremediabil atmosfera cu trimitere spre încâlzirea globală. Se știe că apa din mare, din lacuri și oceane ocupă 75% din suprafața planetei, influența nefastă asupra mediului face parte din modul încet dar sigur al distrugerii, în primul rând dezghețarea polului nord cu efect devastator al mărimii volumului de apă, care la o judecată simplă și dreaptă deducem că localitățile existente la cel puțin 15 m, 20 m și chiar 25 m față de nivelul mării vor dispărea. Suntem inconștienți, ne punem singuri cătușe la mâini și la picioare, ceea ce explică greutatea globală a lumii oamenilor. Deseori oamenii de stiință atrag atenția asupra pericolului generat de oamenii politici, conducători care în euforia funcțiilor îi lasă surzi si muți. Avem copii, avem nepoți și strănepoți, ce lasă în urmă corifeii, stăpânii banilor?

 Speranța de a trăi și progresul social este o incertitudine, privind spre recapitulare eșalonăm răul făcut de lumea banilor: 1) înarmare la superlativ; 2) poluare de grad înalt cu sfârșit tragic; 3) sărăcie la puterea 100 pe întreaga planetă; 4) nepăsare și lipsă de măsuri pentru protejarea mediului. 5) populism, adevăruri spuse pe jumătate, minciună și ignoranță.

În această sferă de influență se scaldă și România, vulnerabilă în 9 puncte din 10,  la toate capitolele vieții socio-economice:

  1. O inerție, o adormire, o ignoranță a dezvoltării societății prin investiții, factor decisiv în dezvoltarea unei societăți.
  2. Sănătatea lipsită de personal medical și spitale, de igienă impusă și nepăsarea factorilor de decizie privind dezvoltarea serviciilor de sănătate. Exemplu de prostie crasă este nealocarea sumei de 5 milioane euro Institutului OncoGen pentru a dezvolta un vaccin anti COVID-19. Produsul care stă la baza vaccinului inventat de OncoGen este o descoperire a medicilor de la Timișoara la inițiativa dr. Păunescu și asigură imunitate la virus timp de 17 ani. Fabricația acestui vacin o va face Germania, cu toate avantajele vânzarii acestuia, deci vaccinul nostru îl vom cumpăra de la germani, pentru că nu am fost în stare să facem o documentație pentru obținerea banilor din fonduri europene.
  3. Suntem excluși din contractul energetic și rutier din Europa.
  4. Avem un teren arabil mănos, dar ducem lipsă de strategii de dezvoltare a acestui sector profitabil. Norvegienii care ne-au vizitat țara ne-au reproșat emigrația, aducând drept motivație bogăția agricolă a țării incomparabilă cu multe țări din Europa. Țara dispune de 9 mil. ha terenuri agricole care pot asigura alimentația pentru 70 mil. oameni (un ha poate hrăni anual 8 oameni, noi suntem doar 15 milioane), 35% din terenuri sunt necultivate, 30% înstrăinate și nelucrate.
  5. Discriminarea salarială este o chestiune de bun simț, lipsă de solidaritate socială, iar absolvenții cu diplome obținute în anii facultății au fost suportate de permanenții salariului minim pe economie, aceștia sunt producătorii de resurse materiale și financiare, sunt producători de produs intern brut care lucrează în condiții de praf, toxicitate și cizme de cauciuc, iar consumatorii de produs intern brut au salarii de 20-40 ori mai mari decât ei. În ce țară trăim? Orice om își pune această întrebare.
  6. Resursele noastre naturale exploatate de multinaționale și șefi direcți ai construcțiilor, transporturilor, comerțului și finanțelor reprezintă paradisul afacerilor neloiale.
  7. Ne-am împărțit pădurile cu străinii și aleșii poporului (hoții) aducând fondul forestier în prag de colaps.
  8. Ne-a plecat floarea muncii calificate și a rămas un gol imens în economia țării, completată cu indivizi vietnamezi, coreeni și din Sri Lanka.
  9. Suntem datori vânduți, orice zi trecută este plină de minciună și nepricepere, diletantism și infatuare. Societatea noastră este inflamată și inflamabilă, predominată de setea de îmbogățire, viitorul este atât de șubred încât nici cei mai optimiști nu mai cred în el, urmarea va fi incalculabilă.

Lumea banilor a distrus solidaritatea, dreptatea socială, înțelepciunea și bunul simț (vile, apartamente de lux și la masă caviar), iar lumea oamenilor în derivă, incertitudine și grija zilei de mâine, care a devenit un coșmar.

Atenție, continuarea acestei stări de lucru are ca final: România doar un punct geografic pe harta Europei. (GHEORGHE BĂEȘU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.