Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Leul românesc, moneda noastră națională

Gheorghe Băeşu
29 oct 2020 1501 vizualizări

Se știe că leul a fost, este și va fi regele animalelor. Probabil că oamenii vremii s-au gândit să găsească un echivalent de schimb și de plată - LEUL, tot așa de puternic precum regele junglei. 

Tot atunci, probabil, cantitatea de material prețios înglobată în leu era destul de consistentă. În 1945 la Bretton s-a stabilit pentru prima dată 35 dolari uncia de aur, nu îmi amintesc să fi fost vreodată mercantiști (țara care are aur), dar un lucru este sigur: țara noastra aur poartă, iar noi cerșim din poartă în poartă.  Așa este, domnule ministru! Să nu creadă cineva că exodul de muncă calificată aduce avantaje țării de origine și evident monedei naționale, dar să fim corecți, cei plecați au contribuit serios la depozitarea celor 45 mld euro existente în BNR. Dacă acești oameni aveau de lucru în țară, acest depozit avea valoarea acumulării și a plusvalorii, dar mai presus de orice, cei 5 milioane de români plecați erau prezenți în țară, lângă familie, și nu asistau la fenomene de abandon școlar și, mai mult de atât, educația copiilor și grija față de părinții bătrâni ar fi fost o prioritate.

 Vorbeam de siguranța și puterea de cumpărare a leului, acum în cădere liberă. În 2016 tehnocrații au predat șefia guvernului cu 4,26 lei un Euro, acum ne găsim în situația de a plăti aproape 5 lei pentru 1 euro , o devalorizare de cca 17 %. Moneda națională este oglinda prin care agențiile internaționale de rating urmăresc evoluția economică și socială a noastră. Sigur, nu le putem da o imagine color din toate punctele de vedere, nimic nu ne merge bine. De la schimbul valutar, la  o industrie compromisă, dar avem și un sistem democratic infestat de populisme, incompetență, ignoranță, politică de sumă zero. Catalogam aici că cel mai concret indicator  economic este evoluția în paritatea cu monedele forte internaționale.  Valoarea intrinsecă de schimb valutar al unui leu rămâne capacitatea de creație a omului (vezi Japonia, țară fără bogății naturale, face parte din țările aprioric dezvoltate). România are oameni competenți și inovatori, buni gospodari, mari meșteri în prognoze, dar sunt marginalizați de nulități, care ne-au dus de 30 de ani cu zăhărelul. În opinia specialiștilor de marcă, ne-au văzut și ne văd într-o prăpastie financiară de proporții. Concluzionând, această stare de fapt, credem că are la bază emigrația, resursele naturale vândute pe nimic corporațiilor multinaționale, ca exemplu dăm Roșia Montană, amanetată unei societăți canadiene SRL, și tot în această situație se găsește și platoul continental câștigat de la Ucraina. Străinii și aleșii noștri au decimat pădurile, calificate de specialiști ca o apocalipsă, am vândut, prin tăieri ilegale cca 20 mil metri cub masă lemnoasă anual, am vândut terenuri agricole, și cu ajutorul justiției am retrocedat terenuri, sate și păduri grofilor unguri, cu toate că în martie 1946, România a plătiti aceste proprietăți cu 5 tone aur și 278 mil dolari datorii de război.

Aceasta este cea mai spectaculoasă ilegalitate făcută țării chiar de cei care sunt colosal de bine plătiți ca să apere interesele poporului român. Concurența și comparația valorilor economice implică monedele naționale în procesul de dezvoltare a țării. Capacitatea de administrare a resurselor naturale, tehnologie de top, tranzacție bursieră și tranzacție la nivel global au stabilit reguli de conduită financiară datorită apariției unei valori de schimb puternice, euro, dolari, petrodolari, lire sterline, francul elvețian, la care România nu a fost invitată. Trebuie stipulat aici, ca o condiție sine qua non  de întărire a leului, sunt reducerea cheltuielilor neproductive și un echilibru salarial  cu oamenii care lucrează în producție. Capac la toate, sunt pensiile speciale, unice în lume. În ce lume trăim?! De exemplu, un parlamentar, un jurist, un polițist, un salariat bancar, ne referim la vârfuri, primesc salarii și venituri lunare estimate între 30-90-130 mii de lei, salariu minim pe economie fiind 2350 lei, iar salariu mediu este 5240 lei lunar! Faceți dvs. calculul acestei anomalii și nedreptăți sociale emanate de politicieni, parlamentari, aprobate în parteneriat politic de justiția noastră, încălcând art. 16  din Constituție, unde prevede că nimeni nu trebuie să beneficieze de privilegii. Ca o exemplificare concretă, guvernatorul BRN primește lunar venituri de 90.000 lei, iar viceguvernatorul  BNR primește 133.000 lei (auzi, domnule, pensie de limită de vârstă , 106.000 lei!?). Degenerare totală a celor care au inițiat și aprobat netrebnica lege a salarizării. Și mai vrem să avem un leu puternic, când toți banii se duc pe cheltuieli în vederea asigurării voturilor? Cum să avem un leu puternic când comparativ cu Euro, plătim la cumpărare aproape 5 lei? De fapt cam așa stăm, în comparație cu alte țări!

Locul 51 în lume în competitivitatea produselor, locul 113 în lume în măsuri economice de prognoză apriorică, locul 113 în programe pe termen mediu și lung, locul 106 în pregătirea muncii calificate, locul 2 în emigrație după Siria, locul 1 în moarte infantilă, locul 1 în minore însărcinate și abandon școlar, locul 3  la împrumuri bancare din care nici măcar un leuț nu merge pe investiții. Suntem într-un declin politic, economic și intelectual accentuat. Mai sunt oare  posibilități de redresare? Greu de spus, dar și mai greu de făcut. Și totuși să mai încercăm!

Să reducem numărul de parlamentari la 101, să plafonăm salariile în raport de 1 la 5, 1 la 10, pentru funcțiile de decizie națională, eliminarea totală și definitivă a pensiilor speciale - anomalie financiară emanată de o minte bolnavă. Inginerie administrativă bazată preponderent pe investiție și prelucrarea resurelor naturale în țară, competitive cu echivalent la export, cu locuri de muncă asigurate și creare de produs intern brut. Încetarea tăierilor de masă lemnoasă și regenerarea pădurilor, o agricultură dotată cu utilaje, irigații, perdele de protecție, revenirea la normal a învățământului bulversat negativ de reforme structurale mediocre, proiecte pertinente pentru absorbirea banilor europeni, încurajarea infuziei de capital străin. Se cade să transformăm total mentalitatea celor care s-au îmbogățit și care ne conduc, o infuzie de solidaritate omenească, o reevaluare a posibilităților actuale de dezvoltare;  să apelam la potențialul creativ al cetățenilor, să încurajăm invențiile și invoațiile, să ne păstrăm luciditatea în păstrarea muncii și a condițiilor de muncă, să remunerăm eficiența și comptența.

Să stopăm  paradisul multinaționalelor care controlează agricultura, silvicultura, transporturile construcțiile, comerțul, sectorul financiar bancar. Brandul României este subzistența în interior cât și pe alte piețe ale muncii unde lucrează românii. Dacă România nu va putea să își facă cumpărăturile din bani proprii, țara noastră poate să dispară din peisajul statelor europene, rămânând un simplu indicator geografic. (GHEORGHE BĂEȘU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.