Aceasta e părerea mea: Înșelăciune prin omisiune sau...
Zilele trecute, am citit în ZdV un articol care ne-a atras atenția, în primul rând, prin formularea titlului: ,,8 MAI, 9 MAI, 10 MAI - Este chiar așa de greu de înțeles?...” Am vrut să vedem pe cine dojenește autorul și care este motivul dojanei. Am găsit o înșiruire de date prin care autorul dorește să ne facă să înțelegem semnificația zilelor de 9 Mai și 10 Mai.
Încercăm să facem ordine folosind lucrarea Istoria României în date, coord. C. C. Giurescu, Editura enciclopedică, Buc. 1971.
* * *
mai 10/ 22, 1866. Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, agreat de numeroase curți monarhice europene, este proclamat de către noua Adunare (aleasă la 9/21 apr.) domnitor al României, sub numele de Carol I.(Istoria României în date, p. 220)
●
mai 9/21, 1877. Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților care proclamă independența de stat a României. Ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, declara ,,Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare..., suntem o națiune liberă și independentă”. Adunarea Deputaților votează o moțiune prin care lua act că ,,rezbelul între România și Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României, au primit consacrarea lor oficială”.(Istoria României în date, p. 238)
●
mai 9, 1945. Reprezentanții URSS, Marii Britanii, SUA și Franței semnează la Berlin actul de capitulare necondiționată a Germaniei fasciste.(Istoria României în date, p. 389)
●
10 MAI (1877) - este Ziua Independenței de stat a României, ziua în care Regele Carol a promulgat Legea pentru desființarea tributului către Înalta Poartă. (să nu apară cineva pe aici cu pseudo-argumentul discursului lui Kogălniceanu în Parlament pe 9 mai, căci sărbătoarea oficială în România a fost, până în 1947, 10 mai, și nu poate fi acceptată schimbarea ulterioară, ideologică, a ceea ce 70 de ani poporul român sărbătorise pe 10 mai!) (ZdV, 10 mai 2021)
●
10 mai 1881, România a fost declarată Regat, Domnitorul Carol I a fost încoronat ca rege, România a devenit Regat, iar ziua de 10 Mai a fost declarată Ziua Regelui sau Ziua Regalității.
* * *
Este un fapt de notorietate, că oamenii politici români nu cunosc istoria neamului pe care, declarativ, se străduiesc să-l fericească, iar în fapt îl duc la sapă de lemn.
Că presa îi pune uneori în ,,țepii ironiei”, pe politicieni, este și acesta un fapt cunoscut.
Dacă le-ar păsa de imaginea lor în ochii oamenilor, dacă ar avea simțul ridicolului, măcar în zilele de sărbătoare, s-ar uita – la cafeaua de dimineață -, să vadă ,,povestea” zilei respective, dar... pentru că nu le pasă, se complac în cele mai ridicole situații.
În științele juridice, există un concept vechi de când lumea - ,,înșelăciune prin omisiune”, o modalitate uzitată de-a lungul timpului, prin care autorul înșelăciunii sub aspectul unui om de bună credință te păcălește cu zâmbetul pe buze ,,uitând” sau trecând sub tăcere un ,,amănunt-cheie”, care derutează interlocutorul. Orice afirmație apărută în spațiul public/ social/ politic are o chichiță care ascunde ceva sau creează un avantaj ascuns sau de conjunctură favorabilă pentru cineva anume.
Sensibilizat de ,,răspunsurile academice” ale politicienilor, privitoare la semnificațiile zilei de 9 mai, am citit cu atenție articolul din ZdV: ,,8 mai, 9 Mai, 10 Mai - Este chiar așa de greu de înțeles?”
N-am înțeles ce caută ziua de 8 mai și chiar 10 mai în această ecuație. Românul de rând mai bine ține minte ziua de 8 mai 1921, când a luat ființă Partidul Comunist Român, care a condus țara peste 40 de ani, decât amănuntele diplomatice enunțate în articol!?
N-am înțeles de ce autorul trece sub tăcere, ,,declarația politică” a lui Mihail Kogălniceanu, făcută pe 9 mai 1877, deoarece acesta anunța o Hotărâre a Parlamentului de atunci. Ce ar fi promulgat Regele Carol I (un rege constituțional), dacă legea nu era aprobată de Adunarea Deputaților.
N-am înțeles de ce autorul aduce în discuție ,,manualele comuniste”, și consideră fals argumentul privitor la declarația lui Kogălniceanu: ,,Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare..., suntem o națiune liberă și independentă”, care a înflăcărat soldații români pe câmpurile de sânge de la Grivița, Plevna, Smârdan etc.
De ce autorul articolului pune în același coș date cu semnificații diferite în istoria poporului român (9 mai și 10 mai), drept pentru care încercăm să facem lumină în aceste chestiuni clare ca lumina zilei.
Ziua de 9 mai are următoarele semnificații:
9 Mai 1877 – Ziua Independenței României, după cum s-a numit și Războiul de Independență, o sărbătoare de importanță europeană;
9 Mai 1945 – Ziua Victoriei armatelor aliate asupra Germaniei fasciste;
9 Mai 1950 – Ziua Europei, Ziua ,,Declarației Schuman", un discurs prin care Robert Schuman, Ministrul de Externe al Franței a propus reconcilierea istorică franco-germană și unificarea producției de cărbune și oțel a Franței și Germaniei.
Ziua de 10 Mai are și ea o mare importanță istorică, dar nu condiționează direct semnificațiile zilei de 9 mai: (10 mai 1866 – urcarea pe tron a Domnitorului Carol I; 10 mai 1877 – promulgarea Legii pentru desființarea tributului către Înalta Poartă); 10 mai 1881 – încoronarea Domnitorului Carol I ca rege, România a devenit Regat, iar ziua de 10 Mai a fost declarată Ziua Regelui sau Ziua Regalității.
Să nu tragem spuza pe turta cuiva, amestecând merele cu perele și atunci va fi totul, ușor de înțeles... În ceea ce privește ,,înșelăciunea prin omisiune” sau dubla măsură, ea se folosește de când lumea: ieri 23 august era o zi istorică, azi este doar o zi din calendar; cândva 10 Mai era o Sărbătoare Națională, ieri era o zi din calendar, iar azi se încearcă resuscitarea acesteia, dar ea va rămâne o zi foarte importantă din istorie.
Oamenii ca și zilele trăiesc prin faptele pe care le-au făcut sau prin momentul în care s-au petrecut...!
Costică Neagu