Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Demnitate și dezamăgire

Gheorghe Băeşu
21 mai 2020 2237 vizualizări

 Sunt momente în viața unei societăți care bulversează bunul mers al faptelor și care deteriorează aglomerația de probleme cotidiene. Regretabil este faptul că unele fenomene sapă atât de adânc în caruselul evenimentelor neplăcute și numai atunci îți dai seama cât de deștept, cât de prevăzător și capabil de a fi mulțumit de decizia pe care ai luat-o ești. Bunăoară boala necruțătoare (ar fi bine dacă ne-ar trezi...) a scos la vedere lipsa noastră de a ne crea resurse pentru cazuri extreme. Fără echipamente de protecție, fără aparatură pentru diagnosticare, fără spitale apte de a prelua bolnavi care apar peste noapte este greu să la faci față. Am avut și avem noroc că printre noi se găsesc oameni care au știut și știu cât de mult se expun și au continuat să își exercite meseria în modul cel mai demn posibil. Medicina noastră a demonstrat prin oamenii săi cât de importantă este munca lor, cu maturitate, profesionalism, pasiune și sacrificiu și-au făcut datoria.

Dacă alte meleaguri se confruntă cu probleme de sănătate, la noi mii de cazuri au fost vindecate de acest virus greu de gestionat, greu de stăpânit. Și tot la noi, procentajul pierderilor de vieți omenești este extrem de redus, dar nu suntem absolviți de responsabilitate, însă comparația este de partea noastră. Ar fi o eroare de neiertat ca aceste cadre medicale să nu fie categorisite ca eroi prin noblețea meseriei și a pregătirii, a unei activități de notă maximă care a făcut posibile aceste rezultate. Furia acestei boli a fost dominată de o componentă exponențială cuplată cu simțul datoriei împlinite. Ce este mai triumfător decât să vezi cum sănătatea își are locul ei în rândul oamenilor? Și pentru ca sacrificiul să fie total, acești oameni s-au gândit sau nu (prinși în febra diagnosticării și a tratamentului) la familiile lor care ar putea fi purtătoare de virus. Să trăiți domnule doctor, sărut mâna doamna asistentă! Fericită este societatea cu asemenea oameni, care voit se sacrifică pe fondul luptei pentru sănătate și nu sunt cu nimic mai prejos față de colegii lor din străinătate care beneficiază de condiții de zeci de ori mai bune ca la noi.

Dacă acești oameni sunt capabili de minuni, nu același lucru este să privim alte activități umane din societatea noastră. Adevărul este noțiunea cea mai cuprinzătoare pe care spiritul uman o poate construi. Adevărul se probează numai prin eficiența lui. Politicienii postdecembriști, că despre ei este vorba, au făcut din România un dezastru și au făcut mai mult rău poporului român decât toți jefuitorii care au călcat pe acest pământ. Iar timp de treizeci de ani au domnit în confuzie și impas, generând un declin politic, economic și intelectual. Au îndatorat țara cu peste 50% din produsul intern brut și au moștenit-o fără niciun fel de datorie, economia în developare accentuată și alarmant de vulnerabilă. Regretabil este faptul că nu s-a ținut cont de dimensiunea creșterii economice, procedând la cheltuieli publice mai mari decât venitul. Salariile bugetarilor sunt de 30-40 de ori mai mari decât ale unui producător de bunuri, iar pensiile speciale sunt cel mai flagrant furt din istoria noastră. Țara s-a umplut de funcții mănoase, avem mai mulți generali decât Statele Unite, securiști mai bine plătiți decât cei din Franța și mai mulți decât în Germania, juriști mai bine plătiți decât în Statele Unite, licențiați făcuți la apelul de seară și doctori făcuți pe bază de plagiat. Avem o justiție aservită, care perseverează în abuzuri, încalcă legile și Constituția țării (a se vedea pensiile speciale).

De parlamentari, numai de bine?? Am avut 688 de parlamentari, când 86% din voturile populației stabileau un număr de 300, cu o singură cameră. Un parlamentar este plătit de statul român cu 50.000 lei lunar. Acum avem 465 de parlamentari, mai mulți decât pe cap de locuitor decât Franța, Germania, SUA și Japonia. Beneficiarii de privilegii au cele mai bune condiții de muncă – nu lucrează în mină, nu în mediul toxic, nu sunt aviatori, nu sunt marinari și nu lucrează în zăpadă, în noroi și cizme de cauciuc. Democrația și drepturile omului sunt valori universale de care România suferă. Rezultatele sub orice critică în învățământ sunt datorate multiplelor reforme făcute de diletanți. Efectul economic: ne-am marginalizat și stigmatizat în Uniunea Europeană. Cheltuielile neproductive ne situează pe locul 52 în lume. Administrație neperformantă – locul 83 în lume. Planuri de dezvoltare pe termen lung – loc 108 în lume, iar pregătirea forței de muncă, loc 106 în lume. Locul 2 în lume în materie de migrație, care este considerată cea mai mare catastrofă a României. Țara are nevoie de bani. Acum trăim din împrumuturi. Unde se duc banii? Pe cheltuieli neproductive, plăți pentru diletanți, neaveniți și vânzători de eșecuri. Domnii parlamentari și-au construit vile în România, cu piscine și o arie utilă de peste 500 mp. Și-au construit vile în Franța, Spania, Italia și Statele Unite baroni locali, stăpânii județelor, juriști și securiști cu vile de vacanță, mașini de lux de peste 120.000 euro, lux și dezmăț la puterea 100!

Vă întreb și mă întreb câți din acești oameni au contribuit la fondul de solidaritate? Nimeni! Doar câțiva sportivi au făcut acest gest omenesc. Este un pas aparent mic, dar cu încărcătură simbolică semificativă. Acum și aici, demonstrăm ce am făcut și ce facem pentru țară. Așteptările noastre au fost o simplă fantezie, am ajuns la capătul drumului! Copiii și nepoții noștri se maturizează direct în șomaj. Ce le lăsăm acestora în afară de datorii care nu se știe cum, când și de unde se vor plăti! Avem resursă umană de calitate, o cantitate de inteligență, competență și bun simț care trebuie pusă la treabă. În acest set de valori umane stă speranța de a scoate țara din marasm. Pe fiecare zi vedem că rămânem mai puțini în România. Nu vedem influența negativă la granițele țării noastre care ne va costa scump. Este timpul să facem o cotitură în ansamblul de probleme majore ale țării noastre. Elitele de pradă, vânzători de populisme și marfă proastă trebuie să dispară. Retorica politică plină de promisiuni a ajuns o politică de sumă zero, cu circumstanțe agravante. Încă mai există un remediu. Vectorul dezvoltării economice sunt investițiile, busola care ne va arăta cum să navigăm pe oceanul timpului și viitorului. Tot ce am scris până aici explică cu prisosință dezamăgirea noastră.

Gheorghe Băeșu, Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.