Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Comori pierdute!

Gheorghe Băeşu
16 feb 2021 1284 vizualizări

l Actul de naștere al Basarabiei a fost semnat încă din anul 1353 de către Basarab I - Voievod al Țării Românești, care cucerește acest teritoriu fără război, găsind aici similitudini de obiceiuri, datini și religie, și chiar de limbă. Marele Ștefan Voievod a unit acest teritoriu cu Moldova, astfel că de la Siret la Nistru a apărut Moldova Mare.

 Evenimentele istorice nedorite au făcut ca acest teritoriu să aibă alți stăpâni. Dar la 1918, pe 4 aprilie, Barasabia se unește cu țara mamă. O perioadă scurtă, desigur, astfel că în 1939 Stalin a dat un ultimatum Armatei Române să părăsească Basarabia. Este prima dar nu și ultima comoară pierdută de către noi, cu toate că după 1989, Gorbaciov a îndemnat pe conducătorii români, prin Ion Iliescu, să își reîntregească țara. Ignoranța și nepăsarea incalculabilă a făcut din Barasabia (culmea)  Republica Moldova. Dacă denumirea exactă era Basarabia, de unde denumirea de acum, de Republica Moldova?! Cel mai sărac stat european, căreia acum îi surâde șansa de a intra în Uniunea Europeană prin unirea cu România. În 1711, în Bătălia de la Stănilești pe Prut, turcii au fost câștigătorii care ne-au blagoslovit cu o domnie fanariotă, care a golit țara de toate bunurile ei. Dimitrie Cantemir, neputându-se întoarce în Moldova, și-a găsit refugiul la Țarul Rusiei, care și-a însușit pe nedrept Basarabia și Bucovina. Întrebarea firească este, dacă era un Ștefan cel Mare, un Mihai Viteazu, un Averescu, un Grigorescu sau Prezan, un Nicolae Titulescu, diamantul diplomației Țării Românești, ar  mai fi fost posibil această rupere de teritoriu?

Ion Antonescu a fost decapitat pentru că a întregit țara și tot el a fost cel care a ascuns tezaurul și l-a zidit la Tismana, ca apoi acest tezaur să ia drumul Moscovei. La indicația marelui nostru stăpân (URSS) s-a semnat Tratatul cu Ucraina, unde Bucovina și Basarabia erau cedate de bunăvoie, de statul român, prin Ordinul primit de la Nichita Hrusciov, secretar general URSS, de naționalitate ucraineană.

l A doua comoară pierdută este mult așteptatul nostru tezaur, trimis la ruși, să nu încapă pe mâna nemților, care a rămas o legendă fără glorie, valoarea estimată a acestui tezaur se ridică la 630 miliarde de dolari. Cum să mai ai încredere într-un stat pretins vecin și cu bune intenții când se îmbogățește cu avutul altuia?!

l Au trecut 101 ani de la Tratatul de la Trianon (4 iunie 1920), semnat parafat de către Ungaria, care a prezentat documente care nu a convins juriul și care până la urmă a dat verdictul ”Transilvania a fost, este și va fi pământ românesc” irevocabil și pentru totdeauna. Ungaria s-a adresat unor instituții internaționale pentru rezolvarea litigiilor între state și toate au fost respinse. Paradoxal actualii lideri ai Ungariei și-au făcut și își fac o obsesie privind Ardealul grație unor cunoașteri aproximative a Istoriei universale. Această pretenție absurdă are fără doar și poate și atitudinea tolerată a statului român care nu își apără pământul strămoșesc cu fermitate. Amintim capetelor înfierbântate ale actualei conduceri a Ungariei că strigătul de disperare de la Blaj si Alba Iulia ”Vrem să ne unim cu țara” cu România și nu cu Ungaria, stă drept chezășie a adevărului istoric. Cu toate acestea, din naivitate sau prostie, am cedat moștenirea Gojdu și am retrocedat ilegal și prin fraudă justițiară bunuri ale grofilor unguri, răscumpărate de România, în 4 aprilie 1946, cu 5 tone aur și 287 milioane de dolari datorie de razboi neachitată. Terenuri agricole, sate și păduri, de care s-a ales praful, au fost cedate (nu degeaba, desigur) constând ca o mârșăvie de echivalență trădătoare a țării.

l Dar cea mai grea pierdere a suferit-o România după 1989 prin distrugerea ecomoniei, lăsând pe drumuri milioane de oameni, din care 5 milioane și-au găsit veleatul prin străini, iar cei care au rămas în țară sunt cu piciorul în avion. Evaluarea distrugerilor reprezintă valori imense și se ridică la aproximativ 2500 miliarde de dolari, care demonstrează rodul putred al politicii postdecembriste, la care se adaugă gafe și erori de stat, exemplu Roșia Montană si platoul continetal câștigat de la Ucraina. Bine ar fi, ca tot la Haga, să ne câștigăm Bucovina (să imi spună cineva dacă Hotin, Cetatea Albă sau Cernăuți sunt denumiri de origine ucraineană). Unde ești, Domnule Titulescu, ca prin geniala ta gândire, să nu fi lăsat să se întâmple aceste mizerii teritoriale? Au moștenit o țară fără datorii, poate singura din întreaga lume, și am ajuns una din cele mai îndatorate! Ce înseamnă să ai conducători demni, cu înțelepciunea îndreptată spre popor și patriotism, care sunt adevărați parametri în lupta pentru prosperitate și siguranță socială și națională! Ce-i de făcut? (vorba lui Lenin) avem o resursă umană de calitate și o cantitate de inteligență competentă și de bun simț, să o promovăm! Iar scaunele de decizie statală care sunt ocupate de diletanți, licențiați prin telefon și doctori cu diplome obținute prin plagiat să fie îndepărtați o dată pentru totdeauna. Cât privește viitorul, mediul natural al speranței și așteptărilor legitime, a devenit receptacolul tuturor coșmarurilor noastre, suntem în declin politic, economic, iar învățământul bulversat de multitudinea transformărilor pe cât de vaste pe atât de inutile. Nu ne putem aștepta la nimeni să vină să ne ajute, trăim doar din împumuturi (pânâ când?!) Țara se împuținează, iar tineretul abia așteaptă să-și termine studiile în România și restul vieții să și-l petreacă în străinătate. România a trecut prin multe momente grele și a reușit redresarea grație unor oameni integri, înțelepți și adevărați patrioți, iar acum îmbogățiții vremii fac legea. Speranța moare ultima. Să avem norocul să ne călăuzim pașii spre a depăși situația în care ne găsim, dar acest lucru îl pot face numai ”românii adevărați” (Petre Țitea - românul absolut). Să ne aducem aminte calvarul Armatei Române sacrificate la Plevna și Smârdan, la Mărăști, Mărășești și Oituz și să redăm speranța celor care mai suntem că vom reuși să scoatem România din coșmarul în care se află. Deșteaptă-te, Române!(Gheorghe Băeșu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.