Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Cei patru R pentru politicieni

Ziarul de Vrancea
13 mai 2020 1983 vizualizări

MOTTO :,,Fă toate cu judecată și nu te apuca de nimic înainte de a te gândi bine. Lucrurile făcute fără chibzuință atrag după ele căință”. (Ioan Gură de Aur )

,,Un om care se căiește de două ori este un ticălos.” (Balzac)

Să tot fie vreo patruzeci de ani de când am început să înțeleg rostul lucrurilor pe această lume. Psihologia spune că după douăzeci și cinci de ani omul începe să gândească altfel lucrurile pe care urmează a le face, luând în calcul binele și răul, avantajul și dezavantajul, succesul sau eșecul, utilul sau inutilul etc. Așadar, începând cu această vârstă, tânărul, funcție și de nivelul lui cultural, începe să se „formeze”, să perceapă esența lucrurilor și să acționeze pe măsură, mai ales dacă beneficiază și de un „mentor” matur, adică trecut de patruzeci și cinci de ani. Nu întâmplător, oamenii sunt promovați în diverse funcții de conducere după patruzeci și cinci de ani, adică la începutul maturității, când experiența profesională, dar și cea de viață, sunt premise pentru luarea unor hotărâri corecte, echilibrate,echidistante, constructive și plurivalente. Aceste criterii sunt folosite și în politică, dar nu sunt general valabile, deoarece unii tineri învață de la unii „mentori” și „șmecheriile politice” și asta nu e bine pentru că se asigură perpetuarea lor încă o generație. Cine se respectă și vrea calitate promovează oameni pe măsură, iar cine urmărește interese obscure va promova oportuniști, sinecuriști, profesioniști mediocri, oameni ușor de manipulat, de șantajat, cărora li s-a inoculat în creier sintagma omului supus și obedient:„Să trăiți, am înțeles”!                  

Luptele politice, cel puțin cele din ultimii ani, nu constituie pentru noi, poporul, exemple de urmat, modele cu care să ne mândrim și de la care să așteptăm progres. Aceste bătălii crâncene, unele la „baionetă”, ne arată pe de o parte înverșunarea pentru putere, iar pe de alta calitatea umană a celor care le provoacă. Am mai spus-o și cred că o să mă repet mult timp că vreau să văd acea gândire politică matură în interesul exclusiv al țării, acel consens pe problemele naționale care să ducă la schimbări majore pentru binele economic al tuturor.   

De data aceasta le sugerez tuturor politicienilor, cu putere de decizie sau nu, să respecte semnificația celor patru R, sugerată de dr. Virgil Stoenescu: RECUNOSC, REGRET, REPAR, RENUNȚ. Toate acestea să fie făcute cu rol de pocăință în fața lui Dumnezeu că au ignorat total sau parțial decalogul, că nu au respectat jurământul depus la investitură, dar și pentru faptul că toți se dau buni creștini și cu frică de cele sfinte. Cer iertare acelor politicieni care nu se regăsesc în cele spuse de mine mai jos.

RECUNOSC faptul că am votat în afara voinței mele, că mi-am însușit în mod ilicit anumite bunuri materiale, că nu am respectat promisiunile electorale, că am mințit alegătorii și că i-am nedreptățit pe oameni.          

REGRET că am făcut multe nedreptăți, că am provocat multe dezamăgiri în rândul alegătorilor, că am fost meschin și duplicitar în alte situații, că am furat și că am mărturisit strâmb împotriva aproapelui meu.      

REPAR măcar o parte din greșelile mari făcute în perioada care mi-a mai rămas din actualul mandat.           

RENUNȚ la tot ce mi-am însușit pe nedrept în mandatul meu, donând totul statului și celor nevoiași, renunț la pensia specială, la minciună și diversiune, la obiceiurile dobândite pe întreg parcursul mandatului.         

Sigur că pot fi acuzat de idealism sau mai bine zis de naivitate, dar am vrut să lansez această provocare cu mențiunea că asta și-ar dori poporul de la politicieni, că asta ar fi normalitatea în politică, mai ales că se apropie viitoarele alegeri, iar eu, dacă voi trăi să văd și așa ceva, nu voi ezita să spun tuturor și să urlu:

Doamne, mare este minunea ta!

Ionel PÂRLEA                    

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.