Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Actualitatea epicureismului

Adrian Matei
8 aug 2021 4703 vizualizări
Adrian Matei
Adrian Matei

Deșteptată de cultură, moralitatea lui Epicur privește în juru-i ca un prunc abia ieșit din pântecele mamei ce caută în vorba ei dulceața răsfățului.

Extrapolând în poezia zilelor noastre,  după regulile actuale, fericirea rațională a unui poet ar trebui să își caute împlinirile în imaginea unor boi care trag in jug, nătângi și mugind sub biciul stăpânului.

Sub îndemnul urmat de răni adâncite în greabănul lor, jugul sărmanelor vite se mută în curtea scribilor actuali, condamnați la a fi loviți cu acuze grele.

Autocrații și-au clădit nimicnicia anulând munca înaintașilor, iar superficialitatea, agramarea și îndeletnicirea meschină sunt plătite, ca în timpuri vechi, din sudoarea norodului pe care îl consideră o plebe inutilă.

"Hăis!", "Cea!" se traduc acum în "Scrieți cum vrem noi, vitelor!".

Cravașa mușcă din literele hăituite de  cerneala nopților fără somn și arde pe rug, ca într-o inchiziție clandestină, trupurile gândurilor ce pictează ostentativ sacrificiul etern al muzelor Calliope, Erato și Euterpe.

Adânciți în întunericul indolenței, învârtoșați de-ale lor fapte mârșave, jupânii urlă ca niște sălbatici, fără nici o urmă de empatie.

Timpul scrierilor ce deșteptau în inimi sentimente înflăcărate este înlocuit cu vulgarități, cu asasinate la adresa metaforei și ale altor figuri de stil, în fapt, un atentat  la valorile limbii române literare.

De fapt, valoarea este un cuvânt străin celor care se cred păstorii graiului lăsat moștenire, acum două mii de ani, de bravii noștri daci.

Primordial este acum banul. Istoria îngălbenește în muzee. Dacă nu aduce foloase materiale, este destinată uitării.

Marketingul și imaginea, cuvinte care amețesc gândirea, se fac azi pe spatele celor care își doresc cu adevărat să intre în inima iubitorilor de cultură.

Constrânși de idei meschine, “zeii literaturii române“, reîncarnați în tot felul de creatori ale unor Campionate sau Olimpiade ale poeziei, aruncă cu hârtii fără valoare în bieții scriitori, trâgându-i pe sfoară cu nonșalanță.

Nu mai există credință în critica lor, au spart de mult barierele bunului simț și au trecut în zona materialismului.

Dacă ne-am dori să apropiem adolescenții de poezie, ar trebui să facem o analiză complexă asupra versului și al mesajului din care mintea lor ar putea să distingă binele de rău și eleganța de vulgaritate. O analiză, care ar putea fi  atât de iritabilă vizavi de "valorile moderne".

Tragedia ce ne adâncește sclavia se naște din faptul că nu are cine să îi judece. Sunt niște Irozi care aleg tâlharul.

Într-un fel sau altul ne doresc moartea, o moarte, ce-i drept, poetică, ca o remunerare a nonvalorii scrisului lor.

Vocea noastră, prea mică în fața grandomaniei lor, e ca un un strigăt de ajutor în  adâncul deșertului.

Laurii înfoiati de pe creștetul lor se vor usca, pe când cununile de spini vor lăsa urme eterne pe frunțile noastre.

Un lucru e cert... nu ar trebui să ne fie teamă  de zei,  nici de moarte, ci ar trebui să căutăm plăcerile simple și naturale ale vieții.

Doctrina lui Epicur, milenară, este la fel de actuală ca în vremea lui, adevărul așezat în versuri, naturalețea scrisului și fericirea desăvârșirii unui poem, rămân elemente esențiale în compasul unui poet prin furtunile prozodiei.

Adrian Matei

Adrian Matei este redactor la revista „Salonul literar” și colaborator al Ziarului de Vrancea 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.