Jurnalism cetatenesc

La Gulianca s-a semănat poezie ca să se culeagă cultură

Ana Maria Bentea
22 mai 2013 1490 vizualizări
Prezentare de carte în cadrul Festivalului Mondial de Poezie ”Palabra en el Mundo" (Cuvântul în Lume)

În ultima zi a Festivalului Mondial de Poezie ”Palabra en el Mundo” (Cuvantul în Lume), desfășurat sub deviza "Să semănăm poezie și să culegem pace",  poetul Marian Ilie a prezentat publicului trei din volumele sale de versuri - ”A doua Scrisoarea III”, ”Dreaptă dragostea mea  Mellactonia” și ”Lampa mea cu gânduri mov” - din care a realizat un florilegiu de poeme cu care a delectat publicul prezent în sală. Volumele au văzut lumina tiparului la Editura Rafet, Râmnicu Sărat. Într-un cadru familiar, înconjurat de poeți, de prieteni și de săteni, fiul satului Gulianca a dat startul evenimentului cultural recitând poezia ”Țara Laptelui de Cuc”  din volumul  ”Dreaptă dragostea mea  Mellactonia”,  realizând prin aceasta o retroversie către "începuturi" - vremea și spațiul copilăriei sale.
 
Versuri, rime și aplauze

Amfitrionul evenimentului, poetul și editorul Constantin Marafet și-a intrat apoi in "rol": ”Bine v-am găsit! Mă simt profund onorat să particip astăzi, aici, la un eveniment cultural atât de important, să fiu alături de prietenul nostru, poetul Marian Ilie. Este o mare bucurie să vă avem lângă noi în număr atât de mare.” Printre versuri, rime și aplauze, domnul Matincă Costea a descrețit frunțile participanților cu cuplete umoristice, majoritatea creație proprie. La eveniment a participat si poetul Genovel-Florentin Frățilă, care a adus în fața publicului cartea sa ”Dracula - ordinul iubirii” (Ed. Rafet, 2013), în care poetul Marian Ilie figureaza ca personaj. Marian Ilie s-a născut la 12 ianuarie 1950 în Gulianca, județul Brăila. Absolvent de Filologie - limba și literatura turcă - are o carieră de mai bine de 35 de ani în analiză politică și diplomație. Parcă spre a adăuga un corolar activității sale diplomatice, a rămas un mare iubitor al creației literare, al tehnicii împletirii cuvintelor. Festivalul Internațional de Poezie ”Palabra en el Mundo” a fost conceput ca o pledoarie a creatorilor pentru pace și pentru o lume mai curată. Din aceleași motive, din dragoste pentru obârșii și pentru cultură, poetul a ales să-și prezinte volumele și pe meleagul natal, în satul Gulianca din comuna Salcia Tudor, Brăila. Aici este locul căruia dumnealui îi spune cu drag ”acasă”. Surpriza emoționantă a întâlnirii a constituit-o cuvântul profesorului Grigore Lazăr - acum pensionar: ”Am mari emoții. Marian mi-a fost elev. Un elev foarte bun. I-am fost profesor de matematică, dar să știți că și matematica are literatura ei. Sunt mândru acum că îl am în fața mea - acest copil de atunci, om realizat acum”

La Gulianca s-a semănat poezie

Nu au lipsit nici diplomele. Asociația Renașterea Râmniceană și Editura Rafet au oferit ”Diploma de excelență pentru promovarea și susținerea literaturii și culturii naționale” poetului Marian Ilie si scriitorului Matincă Costea. Ziua de 21 mai 2013 va rămâne în calendarul comunei Salcia Tudor nu numai ca ziua de Hram al bisericii satului Gulianca - Sfinții Împărați Constantin și Elena - ci și ca zi marcată de acest eveniment cultural aparte. Comuna fiind circumscrisă tradițional zonei etno-culturale a Râmnicului Sărat, evenimentul rămâne ca unul de referință și în jurnalul de activități al Asociației Renașterea Râmniceană. În deplină consonanță cu deviza Festivalului Mondial de Poezie "Cuvântul în Lume", la Gulianca s-a semănat poezie,  ca să se culeagă cultură, pace, armonie.

Ana Maria Bentea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.