Jurnalism cetatenesc

Un vrâncean în Bucovina culturală

Vasile Lefter
13 apr 2013 2400 vizualizări

Ştiam că vrâncenii sunt oameni de ispravă şi se fac repede respectaţi şi iubiţi, indiferent de meleagurile pe care îi poartă valurile vieţii.

Georgică Manole, redactorul-şef al revistei” Luceafărul” din Botoşani, e unul dintre fiii Vrancei, profesor şi scriitor, împătimit de matematică şi cultură, poet, eseist, îndrumător cultural şi promotor de talente. Acolo unde Eminescu a văzut lumina zilei, vrânceanul nostru slujeşte spiritul românesc, scoţând mereu la iveală nestemate sensibile.

      Nu demult, în ultima parte a anului 2012, Editura Agata îşi sporea zestrea redacţională printr-o  nouă apariţie de interes pentru publicul iubitor de literatură şi reflecţie filozofică, semnată de Georgică Manole. Titlul noii cărţi este unul incitant, generic pentru eseurile publicate în timp: ”Viaţa în interval”. Este a noua carte publicată de Georgică Manole, captivantă prin modul de abordare a realităţii. Celelalte opt cărţi tipărite anterior completează imaginea unui cărturar, pasionat de revuistică în spaţiul eminescian:

„Logica lui  MaSaJuSt”(1996) ,”Antigeometria tristeţii” (2001, poezii) ”Aici…Acolo…Dincolo…”(2002, eseu despre antigeometrie), ”Ierbarul cu…arici”(eseu despre antimanagement),”Clopotul lui Gauss”(2005,poezii), ”Chipul efemerului. Jurnal din actualitate(a)” (2008, jurnalistică), ”Idei la firul ierbii”(2009, eseuri), ”Matematică pentru performanţă”(2010,teste).

     Nu întâmplător, colegii de generaţie ai lui Georgică Manole, promoţia 1970 a Liceului Teoretic din Vidra, îl numesc „Ion Barbu al nostru”. Sincer vorbind, la început mi s-a părut cam exagerată această apreciere. Citindu-i cărţile, am început să înţeleg că sunt puncte de tangenţă cu marele nostru scriitor şi matematician în ceea ce priveşte zbaterea intelectuală de a găsi un loc de întâlnire al matematicii cu poezia, a paradisiacului cu lucifericul.

      Georgică Manole vine de pe dealurile însorite ale podgoriilor Popeştiului de odinioară. Mai păstrează încă nostalgia copilului fascinat de fumurile coşurilor din vale ale fabricii din Gugeşti, un El Dorado pentru satele din jur.

      Recunoaşterea valorii lui G.M. în spţiul magic al unui colţ de Bucovină atinge uneori puncte paroxistice. Oamenii de cultură din spaţiul mirific în care trudeşte la binele culturii române îl supranumesc metaforic”Vocea Academică a Başeului” sau „Academia lui Manole”.

Ion Istrate îşi deschide prefaţa la „Viaţa în interval” cu o zicere latinească „Quod valoris confirmatum est!”

      Redactorul-şef al revistei „Luceafărul” este nu doar un condeier atent observator al fenomenului cultural românesc,Revista găzduieşte nume din toate ariile geografice româneşti şi nu numai. A devenit tradiţională rubrica-interviu „Zece întrebări pentru…”realizată de co-fondatorul revistei,G.M.

Ca vrâncean, Georgică Manole este mereu atras de subiecte de pe plaiurile Mioriţei. ”Luceafărul” şi-a informat cititorii despre valoarea lui Mircea Dinutz, despre centenarul” Revistei Noastre”, despre” Pro Saeculum”etc.

Pentru a cunoaşte fenomenul literar vrâncean din interior, Georgică Manole doreşte să devină membru al Ligii scriitorilor vrânceni.

       Scrisul celui plecat de pe „un picior de plai”, adoptat cu dragoste şi respect de spaţiul Botoşaniului, este unul de excepţie, încărcat de valenţe filozofice, politice, sociale şi culturale.

Observator avizat al fenomenului cultural-artistic, Georgică Manole este un reflexiv pasionat de binomul existenţei şi al devenirii, de materie şi spirit, de spaţiu şi timp, de unitate şi infinitate, de libertate şi determinism, de necesitate şi întâmplare.

Acelaşi critic de fineţe, Ion Istrate, îşi încheia prefaţa la „Viaţa în interval”, rotund: „Summa cum laude!”


VASILE LEFTER


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
criticul literar, acum 4002 zile, 18 ore, 2 minute, 15 secunde
Ha! ha! ha! Deci domnul aspira sa intre in Liga scriitorilor vranceni! Nimic mai nostim! Din aceasta Liga fac parte niste personaje jalnice care se autoproclama scriitori desi nu sunt. Nu veti gasi in citeste integral
, acum 4001 zile, 5 ore, 28 minute, 20 secunde
Se vede de la o posta ca esti vreun neimplinit fizic si mental.De ce n-ai facut tu ce a facut Culita Usurelu ? Nu incepe cu scuzele puierile.Eu le stiu pe cele de fond : habar n-ai de literatura,esti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.