Jurnalism cetatenesc

“Fără brad, parcă nici nu e Crăciun”

Dana
18 dec 2012 1631 vizualizări
In Piaţa din Focşani brazii de Crăciun îşi aşteaptă cumpărătorii. Negustorii se acuză între ei că unii vand brazi furaţi şi prea ieftini.Brazii autohtoni, pitici şi cu trei crenguţe, se vand la 50-80 de lei.Brazii din pădurile Ungariei, stufoşi şi viguroşi, sunt promovaţi de vanzători nu mai jos de 100 lei.Focşănenii nu s-au îngrămădit să cumpere pomi de iarnă, mulţi motivand că sunt exagerat de scumpi. Dacă interlocutorii noştri cumpără brăduţ natural pentru a întampina Moşul sau preferă unul artificial puteţi afla din sondajul următor.

Vasilica Voicu, mămica, Focşani

„Da, sigur că împodobesc brăduţ. E firesc! Eu nu am avut brăduţ cand eram copil şi acum, pentru fiica mea, fac orice. Avem un brăduţ artificial. Am găsit la un moment dat, era frumos... şi l-am cumpărat. Are fibră optică, nu mai trebuie instalaţie, globuleţe mai puţine... e simetric... Îl punem pe o măsuţă, se vede şi de afara, suntem foarte încantaţi. Cei naturali au uneori goluri, sunt şi scumpi... Mai punem cate o creangă dacă are vecinul brad natural şi a mai tăiat din el, ca să fie miros de cetină. Cei naturali sunt destul de scumpi.”

George Iacob, pompier, Focşani

„Da, împodobim brad. Sunt ecologist şi prefer bradul artificial. Ar trebui să tăiem mai puţin şi să se fure mai puţin. Pe langă cei care se taie pentru împodobit, se şi fură foarte mult. E şi mai rentabil cel artificial. Îl cumperi o dată şi îl ai în fiecare an. Oamenii nu prea îşi mai permit brazi naturali pentru că sunt scumpi. Era unul, avea vreo cateva crenguţe şi cerea 30 de lei pe el. Cu banii aceştia, omul mai cumpără ceva copilului. Şi nu numai brad ne trebuie de Crăciun.”

Daniel, liber profesionist, Focşani

„Împodobim, cum să nu. Eu am unul artificial luat de vreo doi ani. Cei naturali, cand se usucă se face foarte mare mizerie, curge din ei, şi e greu cu covoarele. Pentru mine e mai practic aşa, nu mai fac mizerie în casă... este şi acesta un avantaj... şi sunt reuşiţi, sunt foarte frumoşi. Pentru miros sunt fel de fel de pliculeţe cu miros de brad, de ce vrem noi, nu e o problemă asta. Consider că aşa e mai convenabil. Am fost prin piaţă şi preţurile sunt foarte mari la brazii naturali. 100 de lei un brad mai frumos, aşa... mi se pare foarte mult. Şi am înţeles că sunt aduşi din Ungaria.”

Roxana Budacea, Focşani

„Împodobesc brăduţ, dar artifcial, nu natural. Pentru mine principalul argument este aspectul financiar. E mai convenabil, rămane de la an la an, nu mai trebuie să investim an de an în el. Nu am idee cat costă cei naturali, dar ştiu că sunt scumpi. Un brad natural ar schimba atmosfera, ar fi mai frumos, mai în spiritul Crăciunului dar... Mai punem crenguţe, coroniţe, ghirlande..., încercăm să înlocuim aşa mirosul de brad proaspăt.”

Elena, Focşani

„De cand mă ştiu, într-un singur an nu am avut brad de sărbători şi le reţin ca pe cele mai triste sărbători. În absenţa bradului, parcă nici nu e Crăciun. Nu am împodobit niciodată brad artificial. Mi s-ar părea ... un sacrilegiu... Bradul, în sine, este un simbol... are rolul lui în cadrul sărbătorilor. Nu aş putea să scot un brad mototolit dintr-o cutie, să-l scutur niţel şi să mă prefac, deodată, că au venit sărbătorile. Sunt scumpi cei naturali, dar în ultima zi, în Ajun, le scad foarte mult preţurile. În plus, nu ascund că au fost ani în care am cumpărăt brăduţ mic. Nu are importanţă dimensiunea, ci să fie viu!”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dalida, acum 4138 zile, 3 ore, 42 minute, 46 secunde
In fiecare an, impodobeam brad natural. Neaparat, cat mai frumos, cat de cat simetric, ramuros si inalt. Si neaparat cu ramurile si tulpina groase si verzi. Dar anul asta a venit randul lui Andrei, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.