Jurnalism cetatenesc

Criza varstei de mijloc

Dana Chiorescu
6 iun 2012 5140 vizualizări
Ana, 39 de de ani: "In ultima vreme, soţul meu, de 42 de ani, se poartă din ce în ce mai ciudat. Este nemulţumit de toate: de mine, de copii, de casă, de serviciu, de viaţa lui. Cand îl întreb ce are spune că mă iau de el degeaba, el care munceşte pentru casă, nevastă şi copii. Că a trecut viaţa pe langă el şi că asta a ajuns el: sclavul nostru. Îl simt nemulţumit şi nu înţeleg de ce pentru că nu s-a schimbat nimic în mod deosebit în viaţa noastră. Doar că el nu mai este cum a fost: nu mai are chef să stea cu copiii cum stătea înainte, iar de mine ce să mai spun: am senzaţia că am devenit o persoană care i-a nenorocit viaţa. Oare are o aventură? Mă tot gandesc la o colegă de la serviciul lui care mereu am avut impresia că îi face ochi dulci. O prietenă mi-a spus că e posibil să fie criza bărbatului de varsta a doua. E posibil? Ce înseamna asta? Ce se poate face să-şi revină? Vă mulţumesc.

Deşi ne-am obişnuit să auzim această expresie „criza varstei a doua” circuland mai mult ca o glumă sau ca o scuză pentru comportamentele ciudate sau neobişnuite ale bărbaţilor,  ea nu este un mit, ci este o realitate. În jurul varstei de de 40 ani bărbaţii (dar nu numai) traversează o perioadă de evaluare, de analiză a propriei vieţi. Perioada dintre 35 şi 45 de ani se asociază la unele persoane cu panica, cu frica de eşec si cu teama de moarte, cu insatisfacţiile profesionale, sociale sau familiale. Manifestările pot merge de la apariţia unor comportamente excentrice, pînă la adevărate depresii.
Dacă în plan fizic specialiştii vorbesc de modificări hormonale, de o scădere a nivelurilor hormonilor masculini în jurul acestei varste, ceea ce duce la tot felul de simptome ca fatigabilitate, anxietate, iritabilitate, în plan psihoemoţional alţii sunt factorii care stau la baza apariţiei acestei stări. De obicei este declanşată de intrarea copiilor în perioada adolescenţei, perioadă însoţită de arhicunoscutele conflicte dintre generaţii, sau de desprinderea acestora de familie, de pierderi din randul celor dragi (părinţi, rude, prieteni, etc), de apariţia unor probleme de sănătate sau de scăderea mobilităţii, de insatisfacţii profesionale sau presiuni la locul de muncă.
Criza varstei a doua este, în primul rand, o criză identitară. Este un moment de analiză, de introspecţie. Dacă în prima parte a vieţii adulte suntem plini de planuri şi proiecte de viitor, vine momentul în care conştientizăm că am ajuns la jumătatea vieţii şi ne îndreptăm spre sfarşit. Firesc, apar zeci de întrebări: Unde sunt? Cine sunt? Ce am făcut cu viaţa mea? Ce s-a ales din visurile tinereţii mele? Cate au prins aripi?
Multe dintre visurile tinereţii îşi găsesc sfarşitul în cadrul  vieţii de familie. Cu toate acestea, dacă ele devin sau nu realitate depinde numai de noi! Nu poate fi nimeni învinovăţit că noi le-am închis într-un colţ de suflet, că nu ne-am făcut timp sau nu am alocat resurse să le ajutăm să se împlinească.
 

Dumneavoastră, stimată doamnă, nu aveţi motive să luaţi ad litteram reproşurile soţului. Este speriat şi nemulţumit şi caută un „vinovat”. Manifestaţi înţelegere pentru suferinţa sa, pentru că este, realmente, o suferinţă psihică. Nu vă îngrijoraţi, cu puţină răbdare lucrurile vor intra în normal. Potrivit statisticilor această perioadă poate dura de la cateva luni la doi ani. Studiile au arătat că la această varstă se înregistrează un minim din punct de vedere al satisfacţiei, al stării pe care o numim fericire, după care aceasta intră din nou pe un trend ascendent.
Este cu siguranţă o  etapă dificilă, o adevărată provocare în viaţa unui cuplu, dar sunteţi o echipă ce învaţă să treacă prin încercările vieţii. Fiecare din noi trecem prin momente dificile şi atunci avem nevoie, mai mult ca niciodată, de sprijinul partenerului.
Ajutaţi-vă soţul să-şi restabilească priorităţile, încurajaţi-l să facă schimbări în domeniile vieţii unde se pot face. Alungaţi monotonia din viaţa dvs.: schimbaţi rutina zilnică, obiceiurile, destinaţiile de vacanţă, înconjuraţi-vă de prieteni! Redescoperiţi-vă împreună pasiunile şi interesele. Nu este nicidecum tarziu să vă dedicaţi unor ocupaţii -de timp liber sau nu- pe care vi le-aţi dorit dintotdeauna. Treziţi-vă curiozitatea şi imaginaţia pentru a da noi sensuri vieţii! Lumea este plină de minunăţii capabile să ne trezească uimirea, să ne suscite curiozitate, care ne provoacă şi ne aşteaptă să le explorăm. Acestea dau farmec vieţii!
Oferiţi-i o altă perspectivă  asupra vieţii proprii. Este în firescul lucrurilor ca în anii de maxim fizic şi intelectual să ne punem cea mai mare parte din energie şi resurse în slujba ridicării unei noi generaţii, altfel cum am merge mai departe ca specie? Abia acum, cand copiii au crescut, se poate bucura cu tot sufletul de tot ceea ce îi este drag, poate privi cu mandrie la familia pe care a creat-o şi a susţinut-o. Savoarea vieţii propii sau sentimentul propriei valori pot fi găsite în sanul familiei, nu într-o relaţie nouă.
În această perioadă are mai mult ca niciodată nevoia de confirmare, fizic şi intelectual.  E necesar să se simtă plăcut, dorit şi util. Raspundeţi-i exact nevoilor. Arătaţi-i  că sunteţi multumiţi - dvs şi copiii, că apreciaţi efortul pe care l-a făcut pană acum în slujba familiei, că nu au fost în zadar sacrificiile făcute.
Evitaţi să îl cicăliţi, să deschideţi subiectul direct. Nu îi face placere, ba chiar se va simţi agresat, ca şi cum aţi fi un intrus în viaţa sa intimă. Mai mult decat atat, stările prin care trece le consideră momente de slăbiciune, ceea ce este nepermis pentru un bărbat. Bărbaţii sunt educaţi pentru succes.
 De asemenea, în cadrul unei familii, fiecare membru are nevoie şi dreptul de un timp pentru sine. Verificaţi dacă se întamplă lucrul acesta la dvs în familie. Lipsa acestui timp alocat propriilor nevoi poate accentua presiunea resimţită de capul de familie. Degrevaţi programul familiei de aspectele neimportante. Lăsaţi timp pentru activităţi recreative în doi.
Vizionaţi împreună filme în care să vă regăsiţi sau care să vă deschidă noi perspective asupra vieţii de cuplu (The Story of Us – cu Michelle Pfeiffer, Bruce Willis , Perfect Sense -  cu Ewan McGregor, Eva Green) sau comedii pe această temă ( Gaşca nebună - Cu: Tim Allen, John Travolta, William H. Macy, Ray Liotta, Martin Lawrence)

Perioada de mijloc a vieţii este una dificilă, dar nu numai pentru bărbaţi, ci şi pentru femei. Din nefericire, multe cupluri se destramă în această perioadă, ca urmare a incapacităţii ambilor parteneri de a gestiona situaţia. Nu există relaţii, indiferent că vorbim de relaţii de cuplu sau de altă natură, care să meargă de la sine. O relaţie trebuie crescută, întreţinută, îngrijită. Fiecare trebuie să investească în ea timp, dragoste, afecţiune, compasiune, empatie, respect.  Totusi, femeile, mai mult decat bărbaţii, au fost înzestrate de natură cu abilităţile necesare gestonării relaţiilor sentimentale şi de familie.
Vă doresc multă răbdare, subtilitate şi tact! Se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic, se află o femeie şi mai puternică!

Psihoterapeut  Dana CHIORESCU

 

Doctor de suflete

În viaţa fiecăruia există momente în care ne simţim dezorientaţi, dezarmaţi în faţa problemelor, neînţeleşi. Dacă simţiţi că relaţia cu partenerul nu mai este aşa cum o doriţi, nu mai găsiţi culoarul de comunicare cu copilul, nimic nu vă mai mulţumeşte sau nu vă mai regăsiţi, adresaţi-vă psihologului nostru.
Permiteţi-i doctorului de suflete să vă însoţească pe drumul către găsirea unor soluţii care să readucă echilibrul.
Împărtăşiţi-ne problemele dumneavoastră şi veţi primi răspuns în paginile „Ghidului pentru Sănătate” al Ziarului de Vrancea.
Casuţa poştală a redacţiei sau adresele de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com sau danach31@yahoo.com sint deschise pentru toţi cei care simt că au nevoie de sfatul unui psiholog. Şi, ca la orice doctor, şi la doctorul de suflete confidenţialitatea este garantată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.