Jurnalism cetatenesc

Lupta cu kilogramele – o luptă împotriva noastră

Dana Chiorescu
23 mai 2012 12019 vizualizări
Sub presiunea frumoaselor perfecte sau a abdomenelor bărbăteşti cu „pătrăţele”- prelucrate în photoshop - de pe copertele revistelor, motivaţi în parte şi de faptul că societatea idealizează persoanele slabe, mulţi dintre noi pornim o luptă draconică cu kilogramele. Diete peste diete, mii de cărţi despre diete care ne învaţă cum să ne opunem unui instinct natural: acela de a ne alimenta. Repet: un instinct! Altfel spus, ne opunem naturii umane! Şi kilogramele în exces fac parte din noi. Atunci cand îi declarăm război propriului corp nu putem obţine decat ceea ce este firesc pentru un organism viu: activarea instinctului de conservare. Atunci cand vrem să slăbim, ceea ce este de dorit este o colaborare cu propriul corp, nu o luptă împotriva lui. Nu trebuie decat să îi ascultăm nevoile, să ţinem cont de mesajul pe care ni-l transmite prin senzaţia de foame sau cea de saţietate, să îi respectăm nevoia de odihnă şi să ţinem cont că are şi un suflet... Dacă eşti supraponderal, corpul tău îţi spune că nu îi place să fie ignorat!!!

Uneori, pornind de la diete drastice  şi condiţii psihice predispozante se ajunge la adevărate boli. Anorexia, bulimia, tulburarea dismorfică sunt tulburări psihice ce necesită ajutor psihiatric. Nu ezitaţi să recomandaţi un consult psihiatric celor care au pierdut total controlul asupra felului de a se alimenta. Aceste boli pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii, în unele cazuri pot fi chiar fatale!!!

Cum ajungem să acumulăm kilograme în plus

Mulţi oameni se angajează în practici alimentare nesănătoate din dorinţa de a-şi controla greutatea. Cei mai mulţi dintre noi au încercat cel puţin o dietă (neprescrisă de medic) de-a lungul vieţii. Din păcate, mult prea rar aceste practici îşi ating scopul, acela de a obţine o formă fizică de care să ne bucurăm. Fie că nu însoţim dieta de un stil de viaţă sănătos şi de mişcare, fie renunţăm la prima abatere de la plan sau obosim. Dar, cel mai des, chiar şi atunci cand reuşim, la o perioadă după întreruperea dietei, începem să acumulăm din nou kilograme, ajungand chiar peste greutatea pe care o aveam înainte de a începe dieta. De aceea, mulţi se resemnează şi îşi spun că aşa „le-a fost dat” să fie, că moştenesc nu ştiu ce rudă, dau vina pe metabolism, pe glandă, pe sarcină... De fapt, această stare de lucruri se datorează felului în care funcţionează organismul uman.
Într-un studiu asupra inaniţiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial efectuat de biologul Ancel Keyes (citat de Paul Mckena într-una din cărţile sale), a relevat faptul că semi-înfometarea producea simptome de iritabilitate, scăderea rezistenţei organismului şi a dus la comportamente obsesive legate de mancare, cum ar fi: stocarea alimentelor, furtul sau minciuna. Mai mult decat atat, după ce semi înfometarea a încetat şi subiecţii au putut manca tot ceea ce îşi doreau, comportamentele au persistat, obsesia pentru mancare a rămas. Unii mancau chiar de 8 ori mai mult decat înainte de începerea studiului.
Cand organismul nu mai primeşte necesarul de substanţe nutritive începe să consume din rezerve şi, mai rău, din masa musculară. În momentul în care raţiile de alimente pe care individul le consuma zilnic se reduc drastic, organismul primeşte un semnal de alarmă. Se simte ameninţat. Astfel, imediat ce va primi hrană, tendinţa firească va fi să se pună la adăpost pentru eventualele perioade restrictive, îşi va face depozite. De aceea, cand auziţi persoane care consideră că şi dacă beau apă se îngraşă, nu este neapărat o exagerare. Sunt dintre cele care au depus eforturi considerabile în lupta cu kilogramele, metabolismul a încetinit şi mai mult, iar kilogramele nu mai vor să „dispară”. De aici pană în pragul depresiei mai e doar un pas!
Metabolismul încetineşte pe măsură ce înaintăm în varstă, dar ritmul acestuia poate fi influenţat prin stilul de viaţă, prin ceea ce mancăm, prin felul în care ne odihnim sau facem mişcare. Atunci cand ne înfometăm, organismul este nevoit să îşi încetinească ritmul de ardere pentru a conserva energia vitală pentru toată perioada  în care nu va mai primi hrană. Atunci cand organismul nu primeşte necesarul de substanţe nutritive suntem obosiţi, lipsiţi de energie, procesele întregului organism se desfăşoară mult mai lent, inclusiv cele cognitive. Din toate punctele de vedere, privarea de hrană este cel mai rău lucru cu putinţă.
Poftele sunt indicatori ai necesităţilor organismului nostru. Cele mai multe femei au experimentat această senzaţie în timpul sarcinii. Pofta este modul în care organismul ne comunică ceea ce îi lipseşte, ne transmite de ce are nevoie (pofta de lapte sau branză ne sesizează o carenţă de calciu, spre exemplu). De aceea este indicat să mancăm alimentele de care ne este poftă. Cu siguranţă ne sunt necesare!

Foamea fizică vs. foamea emoţională

În afara dietelor drastice, mancatul pe fond emoţional este, de asemenea,  o cauză a creşterii în greutate. Principalul motiv pentru care oamenii mănancă fără a le fi foame este acela de a încerca să depăşească o stare emoţională. Ni se întamplă de multe ori să mancăm pentru că suntem plictisiţi, deprimaţi, singuri, obosiţi!! Filmele abundă în scene „şablon” în care „Ea”, frumoasă şi nefericită, stă ghemuită în canapea, în faţa televizorului, avand în braţe cutia de 2 kilograme de îngheţată pe care o dă gata printre lacrimi!! Şi, culmea, e slabă!!! Subliminal, ni se transmite mesajul că acesta este un mod de a ne alina durerea sufletească.
Dacă „foamea de viaţă” nu este astampărată prin experienţe, aceasta se manifestă în interior  ca foame. Din păcate golul acesta nu se poate umple cu mancare, această foame nu poate fi potolită. Maniacul mancării caută iubirea, confirmarea, recompensa, experienţe de viaţă intense, dar la un nivel greşit.  Mancand pe acest fond, singura consecinţă va fi o extensie a corpului.
Faceţi diferenţa între cele două tipuri de senzaţii: foamea emoţională şi cea fizică.
Foamea emoţională se instalează rapid şi cere a fi satisfăcută imediat. În schimb, nu poate fi potolită cu mancare. Indiferent cat mancăm, nu apare senzaţia de saţietate.
Foamea fizică se instalează treptat şi persistă, creşte în intensitate pe măsură ce timpul trece şi noi nu ne alimentăm. Devenim nervoşi, trişti, obosiţi, mergand de la senzaţia de „gheară” în stomac pană la stare de leşin. Imediat ce organismul a primit necesarul de hrană, se instalează o senzaţie plăcută de saţietate.
Odată ce aţi făcut diferenţa, aţi realizat că mancaţi pe fond emoţional, este necesar să înlăturaţi cauza. De multe ori persoanele cu un ritm de viaţă stresant sau cu probleme existenţiale nerezolvate  ajung să îşi ascundă frămantările în mancare sau în alcool. In astfel de situaţii, nici o dietă din lume nu va avea efecte pe termen lung. Descoperiţi cauza emoţională, înlăturaţi-o şi corpul dvs va intra în ritmul firesc de funcţionare. Mancarea este combustibil pentru corp, nu sprijin în momentele dificile din viaţă!!!
Chiar şi lipsa unui somn de noapte satisfăcător, fie prin numărul de ore de somn sau prin calitatea acestuia, duce la un consum excesiv de alimente, în special alimente dulci, pentru a completa necesarul energetic al organismului.
Cei care se lasă de fumat au tendinţa de a înlocui ţigara cu ronţăitul. Gestul de a duce ţigara la gură este înlocuit cu mancare, cu diverse alimente „de ronţăit”. Conştientizaţi gestul şi întrebaţi-vă: de ce mancaţi dacă nu vă e foame? Toate aceste gesturi pe care le facem în mod inconştient, odată aduse în campul conştienţei,  îşi pierd puterea de program automat.

Cum scăpăm de surplusul de greutate

Nu există un fel de reţetă a succesului în această privinţă, o soluţie general valabilă. Fiecare trebuie să îşi adapteze stilul de viaţă propriilor cerinţe ale organismului. Dar nu uitaţi:
-    Cand ţi-e foame mănancă! Atunci cand te înfometezi, organismul intră pe modul de supravieţuire şi stochează, pentru orice eventualitate. Ignorarea constantă a cerinţelor fireşti de hrană duce la modificarea metabolismului. În absenţa hranei, este nevoit să încetinească ritmul de ardere.
-    Nu lăsa ca foamea să ia proporţii!!! De la lungirea listelor de cumpărături, pană la prepararea sau aşezarea pe masă a „n” feluri de mancare – toate sunt consecinţe ale foamei „de lup”. Cand avem o foame de lup, mancăm ca atare: fără măsură, fără să savurăm, fără să mestecăm bine.
-    Opreşte-te cand te-ai săturat! Indiferent cat mai ai în farfurie! Dacă eşti atent la corpul tău vei observa că atunci cand eşti sătul apare o senzaţie de satisfacţie. După aceasta, fiecare înghiţitură devine din ce în ce mai dificilă, creand o senzaţie de disconfort. Daca te înşeli şi te-ai oprit înainte de a fi într-adevăr sătul, reia masa atunci cand reapare senzaţia de foame, chiar daca asta se întamplă peste jumătate de oră. Nu te îngrijora, asta nu se va întampla de multe ori. Cu cat vei fi mai atent la nevoile organismului tău, cu atat mai bine vei şti să detectezi senzaţia reală de foame sau de saţietate.
-    Îndepartează factorii care te perturbă în timp ce mănanci. Mănancă în mod conştient, bucură-te de mancare, mestecă temeinic, savurează gusturile, mirosurile, consistenţa alimentelor din farfurie! Chiar dacă e vorba de o gustare luată în timpul orelor de serviciu, fă o pauză de cateva minute pentru a fi pe deplin conştient de faptul că mănanci. Nu lucra în acest timp! Nu vei face nici o activitate cum trebuie: nici nu vei manca bine, nici nu vei lucra bine. Nu manca la televizor, nu citi, nu răsfoi mailurile, nu vorbi la telefon în timp ce mănanci. Cand atenţia este în altă parte, mancăm mult mai mult decat atunci cand o facem conştient. Studiile au demonstrat că sunt necesare 15 pană la 20 de minute pentru ca semnalul de saturaţie să ajungă la creier. Mănancă pe îndelete pentru a-i lăsa timp creierului să primească mesajul de oprire. Altfel, vei manca mult peste necesităţile organismului.
-    Obiceiurile alimentare nesănătoase ne determină să acumulăm kilograme în plus. Unul dintre aceste obiceiuri este acela de a manca tot din farfurie, creat  încă din copilărie de către părinţi. Dacă nu te poţi debarasa de el, păcăleşte-l. Pune mai puţin în farfurie şi eventual adaugi dacă mai simţi nevoia să mănanci, după ce ai golit farfuria. Un obicei al mamelor (al unora) este să mănance la sfarşitul mesei ce le-a rămas în farfurie copiilor, „pentru că e păcat să arunci”... Acelea sunt înghiţituri peste necesarul organismului şi care, evident, se transformă în depozite de grăsime. Obiceiurie alimentare sunt dobandite. Cine ne opreşte să ne formăm obiceiuri alimentare sănătoare, care să ne ducă la greutatea dorită?
-    Nu renunţa la prima abatere. Fii înţelegător/înţelegătoare cu tine!.  Conştientizează şi continuă! Vezi în ce condiţii ai ajuns să încalci regula. Pe viitor, evită factorii sau condiţiile care te predispun la exagerări.
-    Concentrează-te pe ceea ce vrei să obţii (un corp suplu, o ţinută frumoasă, o sănătate bună) şi nu pe ceea ce nu vrei (colăcei în jurul taliei, şolduri mari sau...) Creierul lucrează cu imagini. Oferă-i imaginea către care să tindă, nu pe cea pe care nu ţi-o doreşti, pentru că inconştientul nu percepe negaţiile. Spune-i cuiva  „nu te gandi la elefanţi!” şi atunci singurul lucru pe care îl va face este să se gandească la elefanţi, deşi nu avusese nici cea mai mică intenţie în prealabil. Conturează-ţi cu ochii minţii cat mai clar felul în care vrei să araţi! Petrece zilnic un timp în care să îţi imaginezi existenţa cu noua imagine corporală, cu noul aspect.
-    Fă mişcare! Exerciţiu fizic poate fi numită orice activitate care îţi creşte ritmul cardiac şi respirator. Poate fi orice gen de mişcare ce îţi face plăcere. Spre exemplu, este suficient să „colinzi” magazinele şi să probezi ( o activitate ce place multor femei) şi caloriile consumate vor fi semnificative. Mergi pe jos, urcă pe scări, stai la televizor în  fotoliu şi nu în pat. Simplul gest de a menţine postura verticală consumă calorii. Dansează, razi, joacă-te cu copiii! Arzi calorii şi îmbunătăţeşti starea de spirit! Bucură-te de corpul tău!
-    Nu încercaţi să vă îndesaţi în hainele din adolescenţă sau de acum 5 ani. Natural pentru corpul nostru este să se dezvolte odată cu trecerea anilor, să se maturizeze,  asta neînsemnand îngrăşare, ci o reaşezare a masei musculare, o schimbare a structurii osoase. Indesandu-vă în haine stramte, veţi avea şi veţi lăsa impresia de surplus de greutate. În plus hainele lejere sunt reconfortante.

Nu trebuie să ne simţim vinovaţi atunci cand mancăm! Corpul nostru este creat să funcţioneze cu hrană! Nu trebuie decat să ne hrănim în funcţiile de nevoile lui! Cand încerci să te abţii cand îţi e foame sau să mănanci ceea ce „trebuie”, nu ceea ce ai vrea, cand mănanci mult peste nevoile lui, tulburi echilibru natural al relaţiei cu corpul tău. Această luptă poate fi epuizantă!
Poţi slăbi fără efort, dar trebuie să o faci în acord cu corpul tău şi nu împotriva lui! Corpul nostru este mai inteligent decat orice dietă din lume! O maşinărie complexă care, dacă învăţăm să o ascultăm, ne va duce la rezultatele dorite: o formă fizică şi mentală de invidiat.

Psihoterapeut  Dana Chiorescu

Doctor de suflete

În viaţa fiecăruia există momente în care ne simţim dezorientaţi, dezarmaţi în faţa problemelor, neînţeleşi. Dacă simţiţi că relaţia cu partenerul nu mai este aşa cum o doriţi, nu mai găsiţi culoarul de comunicare cu copilul, nimic nu vă mai mulţumeşte sau nu vă mai regăsiţi, adresaţi-vă psihologului nostru.
Permiteţi-i doctorului de suflete să vă însoţească pe drumul către găsirea unor soluţii care să readucă echilibrul.
Împărtăşiţi-ne problemele dumneavoastră şi veţi primi răspuns în paginile „Ghidului pentru Sănătate” al Ziarului de Vrancea.
Casuţa poştală a redacţiei sau adresele de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com sau danach31@yahoo.com sint deschise pentru toţi cei care simt că au nevoie de sfatul unui psiholog. Şi, ca la orice doctor, şi la doctorul de suflete confidenţialitatea este garantată.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mirel, acum 4348 zile, 8 ore, 21 minute, 8 secunde
Un articol subtire plin de clisee( "dacă te-ai saturat nu mai mânca sau nu mânca tot din farfurie") si sfaturi depasite("fa mișcare!"). Nimic nou nimic inovator un articol citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.