Jurnalism cetatenesc

Între dorinţa de a fi tată şi a aceea de fi bărbat

Dana Chiorescu
9 mai 2012 1883 vizualizări
Irina, 34, de ani: "Sunt divorţată şi am o fetiţă de 9 ani.În momentul de faţă sunt implicată într-o relaţie cu un bărbat de 36 de ani care are şi el o fată de 15 ani. Fata nu locuieşte cu el, stă cu mama ei în alt oraş. O data la cateva luni vine să-şi vadă tatăl şi stă la el două săptămani. Mă înţeleg bine cu iubitul meu - încă nu locuim împreună, ne vedem de aproape doi ani, dar am tot amanat momentul. Preoblema e că în momentul în care fata lui vine în vizită, în cele două săptămani eu am senzaţia că nu mai exist pentru el. Pur şi simplu nu mai are timp de mine. În plus, am senzaţia că fiica lui face în aşa fel încat să nu mai aibă timp de mine. De exemplu, într-o zi stabilisem să ne vedem. Fata ştia de întalnire, dar chiar atunci i-a venit chef de plimbare şi s-a ţinut de el pana l-a convins să iasă la plimbare şi să renunţe la întalnirea cu mine. Ce să fac? Credeţi că sunt geloasă, exagerată? Nu aş vrea să renunţ la această relaţie, dar mă gandesc că nu voi suporta mereu să fiu lăsată în planul doi cand apare copilulul acasă. Vă mulţumesc".

„Stimată doamnă, faptul că sunteţi divorţată ne spune că un bărbat în care aţi investit sentimente v-a înşelat încrederea sau nu a fost ceea ce aţi crezut că este. În aceste condiţii, este firesc să aveţi mai multă grijă atunci cand creaţi o nouă relaţie. Cu toate că aveţi motivele dumneavoastră să fiţi mai exigentă sau mai prudentă, situaţia poate fi privită şi din alte unghiuri.
 În primul rand, trebuie să ţineţi cont de faptul că orice copil trecut prin divorţul părinţilor visează ca aceştia  să se împace. Chiar şi atunci cand realitatea arată clar că acest lucru este imposibil, copilul continuă să spere. Familia, cei doi părinţi în speţă, reprezintă o coordonată importantă a vieţii sale, un reper în perioada în care învaţă regulile acestei lumi. Chiar şi la mult timp după ce părinţii lui s-au separat, în adancurile sufletului său continuă să tanjească după refacerea cuplului părinţilor.  De asemenea, trebuie să aveţi în vedere faptul că fiica prietenului dvs este la pubertate şi cu atat mai mult are nevoie de un climat stabil în care să îşi contureze propria personalitate. Furtuna hormonală pe care o traversează şi descoperirea propriei identităţi sexuale sunt factori care îi influenţează comportamentul în această perioadă. Pe măsură ce va creşte, se va stabiliza din punct de vedere emoţional şi aceste probleme vor dispărea.
Şi, foarte important!, nu consideraţi că este ceva personal, că are ceva împotriva dvs, ca persoană. Indiferent cine ar fi în locul dvs, ar reacţiona la fel. Probabil uneori încearcă să vă saboteze relaţia cu tatăl ei, dar, sunt convinsă că, privind din perspectiva ei, o să o înţelegeţi.
În ceea ce îl priveşte pe tată, ce fel de om ar fi dacă nu şi-ar dori să fie cu fiica lui pe care o vede şi aşa foarte rar? V-aţi dori un astfel de partener? Dacă nu manifestă atenţie, grijă, deschidere, disponibilitate pentru propria fiică, cum s-ar putea purta, cum ar accepta-o pe fiica dvs? Există cineva pe lume pentru care aţi trece fiica pe un loc secund în ierarhia priorităţilor dvs?
Bineînţeles, aceste întrebări nu exclud necesitatea ca prietenul dumneavoastră să poarte o discuţie cu fiica sa despre relaţia cu dvs. Atunci cand există schimbări majore în viaţa unui copil, în fazele de tranziţie, este important ca părintele să discute deschis, să-l pregătească, să-i dea ocazia să spună ce părere are despre noua situaţie şi ce temeri are în legătură cu aceasta.
De asemenea, e bine să observaţi cum priveştefiica dvs această relaţie. În momentul în care vă veţi hotărî să vă mutaţi împreună cu prietenul dvs, trebuie să vă pregătiţi foarte bine propria fiică. Facilitaţi-le întalniri pentru a construi o relaţie înainte de fi nevoiţi să locuiască  în acelaşi spaţiu. Nu uitaţi că fiicele nu trăiesc la unison cu dvs., părinţii lor, nu s-au îndrăgostit odată cu dvs. Fiecare participant la această scenă are nevoile sale emoţionale.
Dumneavoastră şi fiica prietenului dvs nu „concuraţi” pentru acelaşi loc în inima acestuia. Sunt tipuri de dragoste diferite! Încercand să îl determinaţi să aleagă între cele două trăiri, nu faceţi decat să îl încărcaţi emoţional negativ, să îl faceţi să se simtă divizat între dorinţa de a fi tată şi a aceea de fi bărbat, ceea ce nu cred că este sentimentul pe care doriţi să i-l oferiţi prietenului dvs.

Psihoterapeut Dana Chiorescu

 

Doctor de suflete

În viaţa fiecăruia există momente în care ne simţim dezorientaţi, dezarmaţi în faţa problemelor, neînţeleşi. Dacă simţiţi că relaţia cu partenerul nu mai este aşa cum o doriţi, nu mai găsiţi culoarul de comunicare cu copilul, nimic nu vă mai mulţumeşte sau nu vă mai regăsiţi, adresaţi-vă psihologului nostru.
Permiteţi-i doctorului de suflete să vă însoţească pe drumul către găsirea unor soluţii care să readucă echilibrul.
 Împărtăşiţi-ne problemele dumneavoastră şi veţi primi răspuns în paginile „Ghidului pentru Sănătate” al Ziarului de Vrancea.
Casuţa poştală a redacţiei sau adresele de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com sau danach31@yahoo.com sint deschise pentru toţi cei care simt că au nevoie de sfatul unui psiholog. Şi, ca la orice doctor, şi la doctorul de suflete confidenţialitatea este garantată.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
dana chiorescu, acum 4340 zile, 15 ore, 24 minute, 25 secunde
Cu respect va atrag atentia ca nu ati consultat cu atentie REGISTRUL UNIC AL PSIHOLOGILOR CU DREPT DE LIBERA PRACTICA pe care il gasiti pe site-ul Colegiului psihologilor din Romania. Ma puteti gasi citeste integral
fredy, acum 4340 zile, 16 ore, 23 minute, 26 secunde
Cu tot respectul pentru d-na psiholog dar am observat ca se semneaza psihoterapeut?????si consultand tebelul Colegiului Psihologilor am constatat ca nu apare in tabel..!!????Care este adevarul citeste integral
cupidon, acum 4340 zile, 18 ore, 30 minute, 8 secunde
Daca pe partea care priveste hormonii fericirii sunt multumiti restul e trecator si se poate rezolva in timp. Sunt oameni majori si daca sau apucat de treaba si se simt bine totul e OK !! Sfatul meu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.