Jurnalism cetatenesc

„Cultura este cea mai mare avuţie a unui popor”

Dana Chiorescu
15 ian 2012 6576 vizualizări
Ateneul Popular şi Biblioteca Judeţeană au serbat ieri, 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale prin ample manifestri culturale. Cu această ocazie s-au celebrat şi 162 de ani de la naşterea marelui nostru poet Mihai Eminescu. „Nouă, familiei locuitorilor oraşului Focşani, ne este drag Poetul, dar mai ales, e timpul să ne fie dragă şi Cultură Naţională, pentru că ea este parte din noi. Creştem, ne dezvoltăm şi vieţuim în fiecare clipă în cadrul şi prin apartenenţa noastră la o cultură unificatoare”, au transmis reprezentanţii Ateneului.” Unde se situează cultura şi Eminescu pe scara de valori a interlocutorilor noştri puteţi afla din sondajul următor.

Dorica Dumitru, cadru didactic pensionar, Focşani


„Sigur că ştiu că este ziua lui Eminescu! Este cel mai mare poet roman şi nu numai! Ştiu că a fost prieten cu Ion Creangă, că s-a născut la Botoşani... mă rog, multe altele. Sigur că îl apreciem! Cultura este, poate, cea mai mare avuţie a unui popor, cea pe care nu ne-o poate lua nimeni, cea cu care ne facem cunoscuţi şi respectaţi în lume. Sînt sigură că oamenii mai pun preţ pe cultură, dar poate că perioada pe care o traversăm nu ne mai lasă suficient timp să ne şi manifestăm. Oricum, în şcoli se alocă, în continuare, suficient timp şi cadrele didactice se preocupă pentru pătrunderea culturii în conştiinţa elevilor.”

Corneluş, elev, Focşani

„Eminescu este unul dintre cei mai mari poeţi romani. A scris „Ce te legeni, codrule?”, „Luceafărul” – poezia lui cea mai cunoscută -, „Somnoroase păsărele”, „Ce-ţi doresc eu ţie”... şi multe altele. Nu am pregătit nimic la şcoală cu ocazia zilei lui de naştere pentru că am fost în vacanţă, dar în alţi ani învăţam poezii.”

Marian, Focşani


„Ce să fie? A, ziua lui Eminescu... da, parcă îmi amintesc. Nu am timp de citit sau din astea. Trebuie să muncesc! Am citit la şcoală, acum am altele de făcut! Să se culturalizeze cine n-are treabă!”

Maria Furdui, pensionară, Focşani

„Este ziua lui Eminescu. Am văzut şi la televizor... Eminescu e poetul nostru, cum să nu ştiu!? Nu, nu am mai citit poezii de Eminescu în ultima vreme, dar l-am citit pe vremea cînd eram elevă. Nici altfel de poezii... Acum mai mult cu televizorul ne ocupăm timpul... este adevărat. Cultura este foarte importantă pentru oameni... dar toate la timpul lor... tinerii să se ocupe de asta acum... noi am făcut-o la vremea noastră.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Amalia, acum 4455 zile, 13 ore, 42 minute, 11 secunde
Consider ca cineva anume nu-si da seama ca intr-o zi i s-ar putea intampla o nenorocire si sa nu mai poata munci fizic...si va ramane in "cultura" sa doar cu amintirea efortului fizic. Si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.