Jurnalism cetatenesc

„Nici cei care se vor naşte nu vor avea unde să lucreze”

Dana Chiorescu
13 ian 2012 1432 vizualizări
O bursă a locurilor de muncă pentru cei care vor să lucreze în Danemarca va avea loc pe 15 februarie sub egida Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Angajatorii şi consilierii EURES danezi vor veni în Romania pentru a intervieva candidaţii. În cadrul bursei sînt oferite circa 75 de locuri de muncă pentru lucrătorii în agricultură pentru a recolta căpşuni, mazăre, zmeură, dar şi alte fructe şi legume. Puţinele cerinţe ale angajatorilor sînt ca persoanele care vor să plece la muncă în Danemarca să fie obişnuite cu munca fizică grea, să aibă cunoştinţe de engleză medii şi minimum 18 ani. Experienţa în munca agricolă şi munca anterioară într-o fermă daneză reprezintă un avantaj. Cum comentează interlocutorii şi cititorii noştri puteţi afla din sondajul următor.

Eleonora Feru, asistent medical, Focşani

„Tinerii se văd nevoiţi să plece să muncească în alte ţări pentru că la noi nu sînt locuri de muncă. Vor să muncească, dar nu au unde. Nu ştiu ce se poate face… nu văd cum se poate schimba situaţia… Ar trebui să se construiască ceva, să existe anumite fabrici… nu să se desfiinţeze, să dea faliment… să rămînă tot mai mulţi oameni pe drumuri. Dar pentru asta e nevoie de bani…”

Reasilvia, pensionară, Focşani


„Este foarte grav! O să rămînă ţara asta numai cu bătrîni, nici cei care se vor naşte nu vor avea unde să lucreze… Fabricile s-au închis, s-au distrus… şi CPL-ul şi tot… Ce să facă? Noi, cei în vîrstă, am muncit şi acum primim o pensie… ca vai de ea… aşa că ce să facă şi tinerii? Trebuie să plece în altă ţară să muncească. Nu ştiu dacă Danemarca e un loc mai bun… Eu am auzit de Spania, Italia, Anglia… dar nici acolo nu mai e cum era. Soluţii ar fi, dar vedeţi că guvernul nu e în stare să facă fabrici, aici, în ţară... Este foarte grav! Păcat că a fost o ţară bogată, care a mers bine… Nu am fost comunistă, dar pe vremea aceea se trăia mult mai bine! Aveam ziua de mîine asigurată, ştiam că mîine voi primi salariu! Sînt probleme foarte grele la noi în ţară... îmi pare rău de tineret! Este greu de trăit în Romania!”

Emilian, Focşani

„Din cauza situaţiei financiare … Nu e singura soluţie dar… dacă în Romania nu pot face nimic… Ar trebui ajutaţi mai mult tinerii, dar nu ştiu cum. Eu nu am luat în calcul niciodată posibilitatea de a pleca din ţară. Am doi copii şi este exclus. Îţi iei o muncă, două, trei… şi din bucăţele aduni. Nu poţi dintr-un singur loc de muncă. Cine vrea, găseşte posibilitatea de a se descurca şi aici.”

Nicoleta, consilier juridic pensionar, Focşani

“Această situaţie este practică… nu corectă. Omul dacă vrea să cîştige un ban, face orice fel de muncă. Ce putem face noi? Întrebaţi oficialităţile ce se poate face... Credeţi că există cineva care să spună că este foarte bine că se duc tinerii noştri să facă munci grele? Adevărul e că mi-e milă de tineri… Unii nici nu prea au învăţat carte… Noi putem să votăm. Din păcate, nici un om cinstit nu vrea să îl conducă pe celălalt. Democraţia, după cum a spus Churchill, este cel mai rău regim, cu excepţia celor care au fost pînă acum. Noi le dăm puterea, după care ei fac ce vor cu ea.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu
www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Căpşuna
Danezii vin special în Romania, pe 15 februarie, pentru a-i selecta pe viitorii fermieri, romani rezistenţi la munca fizică grea:)) Ce dobitoci!!! Oare cît o să mai fim bătaia de joc a UNIUNII EUROPENE??!!

Mazăre
Băh... au nevoie de noi doar cînd au de cules căpşuni şi mazăre:))


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.