Jurnalism cetatenesc

Asta e parerea mea!

Cristina Roibu
25 mai 2010 1367 vizualizări
Cind mai luam si noi o pauza?

Simti forfota din jur si alergi odata cu ceilalti pentru ca timpul se misca odata cu ei si nu vrei sa ramii in urma. Te imping cei din jur, tipa la tine sa te dai din drum, te arunca la o parte, dar"¦incotro? Unde se indreapta toti? Ce se intimpla si noi nu stim?

Se tipa, se plinge mai cu spor, se spun vorbe fara rost si de ce? Pentru ca se poate.

Imagineaza-ti ca esti un zid. Esti un om puternic. Nimeni nu te va mai darima pentru ca tu iti propui sa nu existe nimic sa te constringa.

Ridica ochii. Vezi cerul, vezi lumina, vezi pamintul? Ai simtit iubirea, bucuria, linistea? Ai auzit sunetul acela de dimineata care sa te determine sa te trezesti: un ciripit de pasari, o melodie care sa iti dilate pupilele, acel sunet al vocii lui/ei care te face sa te simti multumit ca existi. Nu are nimeni cum sa te impiedice sa traiesti asa cum vrei. Si stii de ce? Pentru ca exista doua teorii: prima ar fi ca tu esti o papusa in miinile lui Dumnezeu si a doua, ca tu ti-ai creat propriul univers. Ambele dintre ele spun ca tu detii controlul a ceea ce ti se intimpla. Si daca tu alegi sa faci parte din multimea aceea de care vorbeam la inceput, atunci stai sa-ti spun ceva.

Un om extraordinar mi-a spus odata ca cineva, zarindu-l pe strada, i s-a adresat: "Unde te grabesti asa? Nici bunicul tau nu si-a terminat treaba, nici tatal tau si nici tu nu ti-o vei termina." Vor exista lucruri pe care vesnic le vei regreta ca le-ai facut sau nu. Cel mai dureros e sa te trezesti la 60 de ani dimineata si sa constati ca nu ai facut nimic. Nepotii te vor intreba:" Ce ai facut tu cit ai trait?" iar tu le vei raspunde: "Am mincat, am baut, am strins bani"¦.si cam atit." Ei si? Cum ai trait? Cam pe fuga, nu?

Al doilea lucru pe care vreau sa ti-l spun e ca tu esti direct responsabil de cum cresc copiii tai. Se spune ca iti poti da seama daca ai fost un parinte bun abia atunci cind iti vei vedea copiii cum se poarta cu proprii lor copii. Tu iti inveti copilul ca e extrem de important in viata sa ai bani, dar tu esti esuat din punct de vedere emotional si poate chiar si economic. Si ce crezi ca va retine el? Ca e minunat sa ai bani, dar ca principala conditie e sa fii nefericit. Nu e obligatoriu. Da, "E mai bine sa rizi intr-o cocioaba decit sa plingi intr-un castel" dar nu e necesar. Trebuie sa le arati adevaratele valori. Or, tu daca esti nefericit, el va sti ca urmeaza sa fie la fel. Si asa creste. Cu cit ai grija de tine, cu atit mai mult ii vei putea ajuta pe cei din jur. Oricum nimic nu se va schimba asa usor.

Ne pregatim de zile rele. Haideti mai intii sa luam o gura de aer.

Sint oameni care isi varsa nemultumirile pe tine, de parca tu ai fi responsabil pentru ele. Si culmea, se asteapta ca tu sa le solutionezi. E ca si cum cineva iti intinde un pachet de nervi si tu intinzi mina sa il iei, cu zimbetul pe buze. Da-ti peste mina! Unii isi asuma greselile si invata din ele de-a lungul timpului. Altii stau si se adincesc in ele. Primesc pachetul de autoinvinovatire, ca bonus, si toata ziua, saptamina chiar, le e compromisa. Se gindesc ce n-au facut, ce ar fi trebuit sa faca. Analiza e buna atit timp cit nu dureaza mult si cit ajungi la un compromis.

Arunca acum toate pachetele de nervi pe care le-ai acceptat de fiecare data! Iesi cu prietenii tai cu care sigur nu ai mai vorbit de mult timp probleme serioase. Nu te mai bloca in fata computerului si a televizorului pentru ca iti provoaca dependenta. Oricum se discuta in acelasi mod, aceleasi lucruri.

E un motto care spune "Nu accepta cerul ca limita "¦cind exista pasi pe luna."

Tu esti vinovat de tot ceea ce nu ai! Nu ai bani? Nimeni nu are, dar sint oameni care fac ceva pentru asta. Daca tu vrei sa-ti schimbi ceva in viata, ar fi timpul sa o faci. Atit pentru tine, cit si pentru ceilalti. Sintem invadati de circul din media, de politicienii care nu mai au pe unde sa-si indese banii si pe ce nume sa mai treaca proprietatile pentru ca la estimarea averilor sa iasa cit mai curati. Se fura bani publici si noi ce putem face? O sa se faca ceva in curind. Altfel nu se poate.

Ati vazut ca batrinii nu mai au ce minca. Daca acum nu se poate, daca o tinem in ritmul acesta, peste cinci ani se va muri de foame. Problema e ca nici nu avem un nivel economic atit de instabil ca alte tari, dar ca noi o simtim mai acut deoarece veniturile sint mici, si normal ca dintr-un salariu mic se resimte mai mult. Pentru ca taxele sint aceleasi. Nu rezolvam nimic daca ne tot gindim si nu facem nimic. Macar nu te mai plinge!

Capul sus!


Cristina Roibu- eleva, Colegiul National "Unirea"




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.