Jurnalism cetatenesc

De la suflet la suflet: Seniorul

Ziarul de Vrancea
14 feb 2009 1557 vizualizări
Putine sint liceele din tara care se pot identifica cu marile valori ale culturii romane, asa cum este Unirea .

In timp, la liceul "Unirea" au facut cariera o seama de distinsi profesori, incepind cu pleiada dascalilor ardeleni scoliti la universitatile din Roma si Viena, care au pus bazele perioadei de pionierat a scolii focsanene "" Stefan Neagoe "" primul director al liceului, D.F. Caian, Nicolae Tipeiu, Ion Albini. Exemplul lor a fost urmat de o noua generatie de profesori avind licenta luata la prestigioase universitati din Europa: Paris (Sorbona), Berlin, Atena, Praga, Viena: I.M. Rascu, Traian Iordanescu, Gheorghe Cardas Sulut, Nicolae Celibidache, Ion Diaconu, Ionel Rahtivan, Eugen Vignelim s.a.

A fost epoca de aur a acestui prestigios lacas de cultura, mindrie a invatamintului vrincean, recunoscut si apreciat de intregul invatamint romanesc.

Traditia a fost continuata de multe alte generatii care au facut din activitatea la catedra un veritabil crez de tinuta morala si profesionala.

In galeria acestor ilustre personalitati care au slujit timp de o viata la liceul "Unirea" si care a dus faima acestei scoli departe in timp, se situeaza la loc de cinste distinsul profesor Aurel Budescu. Icoana vietii sale a ramas chipul mamei, acea fiinta care l-a povatuit sa faca intotdeauna ceea ce simte ca este datoria sa, indiferent ce se va intimpla.

Domnul profesor a avut sansa de a-l intilni pe maresalul Ion Antonescu, a carui personalitate l-a fascinat si de la care si-a insusit acele principii ce l-au calauzit atit in zilele grele traite pe front, in al doilea razboi mondial, cit si in intreaga sa cariera "" responsabilitate, punctualitate, corectitudine.

Din relatarile Domniei sale, aflam ca una din marile bucurii ale vietii a trait-o in vremea studentiei, atunci cind asculta cuprins de emotie cursul profesorului si criticului literar George Calinescu, "omul superior" a carui elocinta nu a avut egal.

Impreuna cu profesorul Calinescu a colaborat si a polemizat atit in presa vremii cit si prin conferintele publice tinute in fata iesenilor.

Pentru profesorul Aurel Budescu, George Calinescu a fost un mentor al carui exemplu si-a dorit si a reusit sa-l urmeze in intreaga sa cariera didactica "mergind la liceu cu miinile in buzunar, fara nici o carte", asa cum marele sau maestru venea la cursuri "doar cu un petec de hirtie".

Principiul ce l-a calauzit in cariera didactica a fost acela ca un bun profesor trebuie sa stapineasca temeinic materia, iar elevul sa plece cu lectia invatata din clasa.

De aceea, satisfactiile muncii la catedra au fost pentru domnul profesor Aurel Budescu mai presus de orice, au cintarit mai mult decit o functie de deputat in Marea Adunare Nationala, decit o catedra de asistent universitar propusa de Iorgu Iordan la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, sau o bursa de studii in Franta.

In anii tulburi ai vremurilor trecute si-a riscat viata si cariera salvind impreuna cu colegii si prietenii sai, profesorii Ghita Untaru si Ion Leu, marile valori ale bibliotecii liceului "Unirea", incunabule si vechi tiparituri de la rugurile comuniste.

Nu a putut ramine un simplu spectator nici in timpul revolutiei din 1989, cind a organizat pichete de autoaparare, viata fiindu-i pusa in pericol de un glont ce a patruns in apartamentul sau.

A ramas toata viata un rebel si un luptator. Profesor si director al liceului "Unirea", Aurel Budescu ramine pentru generatiile de elevi un parinte spiritual spre care fostii sai elevi se indreapta si astazi cu respect si admiratie, chiar daca drumul, uneori, este foarte lung, deoarece acestia si-au gasit implinirea departe de tara, in Canada, in S.U.A. sau Israel.

Si ce poate fi mai frumos in cariera sa de dascal aflat in pragul senectutii decit ca fostii discipoli sa i se adresesze cu "sarut mina, parinte!"

Prin intreaga sa activitate distinsul profesor Aurel Budescu a inscris o pagina stralucita in istoria liceului "Unirea".

Astazi, 14 februarie, la implinirea a 90 de ani de viata ii spunem si noi cu sinceritate si pretuire

"La multi ani, maestre!"


Profesor Ionel Budescu

Scoala "Episcop Mitrofan"

Bontesti



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.