Jurnalism cetatenesc

24 ianuarie 2020 - 24 ianuarie 1859 | Ziua Unirii Principatelor Române de la Focșani, în inimile tuturor românilor

Ziarul de Vrancea
24 ian 2020 2346 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto:TVR
Foto:arhiva ZdV credit foto:TVR

Astăzi, pe 24 ianuarie 2020 la Focșani, vor avea loc „la ceas aniversar” o serie de activități dedicate „Micii Uniri”, însă destul de mare în inimile vrâncenilor și ale tuturor românilor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

 Ne mândrim pentru faptul că în fiecare an la Focșani, pe 24 ianuarie în Marea Piață a Unirii, unde va cânta fanfara militară în ambianța însemnelor tricolore, vom da mână cu mână. Prinzându-ne în tradiționala „Horă Romănească a Unirii”, vom încerca să lăsăm dezbinarea, ura, mânia, ignoranța, încercând să fim mai buni,mai demni, mai înțelepți, că numai uniți românii vor reuși să fie mai puternici în fața „Marii Comunități Europene”.

Alexandru Ioan Cuza a fost artizanul proeminent al Unirii Principatelor Române de acum 161 de ani de la Focșani. Cele două Principate Române, Moldova și Țara Românească având-i ca domnitori pe Mihail Sturza, respectiv Ghe. Bibescu, au plănuit încă din 1848 această„Unire” care apropia cele 2 Principate din punct de vedere economic și cultural. După ce la 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales ca reprezentant al „Partidei Naționale”, într-o ședință a Adunării Deputaților, Vasile Boerescu l-a propus  pe 24 ianuarie 1859 să fie ales pentru ambele principate Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (ales în unanimitate). Asfel că în 1862 Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul iar prin Constituția de la 1 iulie 1866 Principatele Unite au început să capete oficial numele de „România”.

 România modernă a cunoscut o puternică dezvoltare pe timpul domniei lui Cuza (1859-1866). Deși a avut o domnie scurtă, de doar 7 ani, aceasta a fost foarte importantă pentru elaborarea reformelor (economică, agrară, electorală, a învățământului, etc.).

  Ne mândrim pentru faptul că la Focșani două dintre  cele mai vechi și valoroase Colegii Naționale: „Unirea” (de 154 ani) și„ A. I. Cuza”(care a sărbătorit 131 ani) au cadre didactice foarte bine pregătite profesional. Ne bucurăm  de faptul că se păstrează aceste valori cultural-educative, după cum declara doamna Daniela Sîrghie , director al Colegiului  Național „A. I. Cuza„ pentru constituirea unei Monografii a liceului, a Revistei precum și o expoziție de pictură și lucrări ale foștilor elevi și profesori realizate în parteneriat cu Arhiva Națională Vrancea.

   Unirea de la 24 ianuarie 1859 a pus bazele Marii Uniri din 1918 de la Alba-Iulia.

M.M.P. (R) Ion Cernei, membru ARPIA, VRIA și Vrancea Eroică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.