Jurnalism cetatenesc

Pe unii ii caracterizeaza teribilismul si doresc sa iasa in evidenta

Ramona Nicolae
23 oct 2008 866 vizualizări
citeva adolescente au dorit sa se impuna tragindu-se cit mai puternic de par

Sase eleve de la Liceul teoretic "Ioan Slavici" din Panciu s-au paruit intr-o pauza, chiar in sala de curs. Tot incidentul a fost filmat si apoi postat pe internet de elevi. Conducerea liceului ia in calcul posibilitatea ca filmuletul sa fi fost regizat si acuza presa ca a scos gunoiul de sub pres. Din pacate, asa ceva nu se intimpla pentru prima data in institutiile de invatamint romanesti, unde au loc multe batai intre elevi, sau unii elevi sint batjocoriti de altii. De vina poate fi mediul din care provin acesti copii, educatia si atentia acordata de catre parinti, dar si de scoala. Ce parere au unii elevi, dar si parinti despre o astfel de intimplare dintr-un liceu vrincean puteti citi in rindurile urmatoare:


Nicoleta Andonie, 40 ani, casnica, Nereju


"Pe vremea mea nu se intimpla asa ceva in scoli, era mai mult bun simt, copiii ascultau mai mult de parinti, profesorii erau mai respectati, pe cind acum nu mai este asa. Poti iesi in evidenta si in alt fel, adica invatind si studiind. Am fetita care este eleva la liceul Unirea si discutam pe diverse teme legate de scoala. Este un liceu serios, unde se invata bine si nu exista astfel de probleme. Cred ca acesti elevi sint mai rasfatati, poate nu stiu ce-i greul, au tot ce le trebuie acasa si nu se preocupa doar de carte. Pe de alta parte, scoala ar trebui sa se preocupe mai mult de elevi, sa discute cu ei la orele de dirigentie si poate ar fi nimerit sa existe un psiholog in fiecare scoala. Nu este frumos ceea ce au facut acesti elevi si nici nu face cinste liceului. Vor avea de suferit elevii, profesorii, dar si scoala respectiva."


Claudiu Sfetcu, 16 ani, elev clasa a X-a, Focsani


"Este distractiv cind auzi ca niste fete se bat si se paruiesc. Daca a aparut pe youtube am ratat sigur acest filmulet. Nu-mi dau seama ce le-a determinat sa faca asa ceva, dar si noi spre exemplu, spre sfirsitul programului, avem chef de glume, insa in nici un caz nu ne gindim la asa ceva. Unii elevi sint mai teribilisti si vor sa iasa in evidenta. Nu sint insa de acord sa faci asa ceva in scoala si nu da o nota buna liceului."


Catalin Axentiev, 16 ani, elev clasa a X-a, Focsani


"Nu am auzit de elevele care s-au paruit in timpul orelor. Mai exista ciondaneli intre noi, baietii, dar mai mult in joaca, dar in nici un caz nu ne batem serios si eventual sa ne filmam pentru a posta pe internet ceva. Este distractiv sa auzi sau sa vezi cum se bat fetele in special, ca la baieti nu-i atractiv. La noi se rezolva altfel, nu cu paruieli. Nu ne-am gindit niciodata sa facem asa ceva, mai ales cind sintem la scoala. Acest eveniment nu va face bine insa liceului. Pe unii elevi ii caracterizeaza teribilismul si doresc sa iasa in evidenta, dar in nici un caz nu este de dorit sa se intimple in acest mod."


Alexandra Chirila, 18 ani, eleva clasa a XII-a, Focsani


"Nu am auzit de aceste eleve care s-au batut si paruit. La noi in liceu nu s-a intimplat asa ceva niciodata. Pot exista diverse divergente intre colegi, poate mai mult intre fete, dar in nici un caz nu trebuie sa reactionezi. Un astfel de eveniment, postat si pe internet, nu face cinste nici unui liceu sau scoala. Dupa parerea mea, asa ceva nu trebuie sa aiba loc intr-o scoala."


Monica Potlog, 19 ani, eleva clasa a XII-a, Focsani


"Nu m-am batut niciodata cu o alta fata, colega sau nu, pentru un baiat si nici nu voi face acest lucru. Nu ma caracterizeaza o astfel de reactie. Nu am auzit ce s-a intimplat la liceul din Panciu. Chiar daca sintem mai plini de energie, nu ne putem gindi sa facem asa ceva, sa ne batem si sa ne paruim pentru ca apoi sa postam pe internet ceea ce s-a filmat. Asemenea evenimente, mai ales ca acesta nu este singurul, nu dau o nota pozitiva respectivei institutii de invatamint. Comportamentul unor elevi depinde insa si de educatia primita in familie. Scoala ar trebui sa se implice mai mult, sa gaseasca metode de a sta de vorba cu elevii, poate cu psihologi de exemplu. Asa ceva nu exista in scolile noastre. La orele de dirigentie se discuta despre absente si alte probleme ce tin de organizare."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.