Jurnalism cetatenesc

Norocosi sint cei cu relatii printre cadrele medicale si rezolva imediat

Ramona Nicolae
20 oct 2008 839 vizualizări
se mai poate schimba ceva, in bine, in sistemul de sanatate?

Revenind la subiectul statului la cozi pentru a obtine un bon de ordine si a "beneficia" de o consultatie medicala la medicul curant din cadrul policlinicii de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" am dorit sa aflam si parerea altor focsaneni, simpli trecatori, care poate stiu sau nu de aceasta situatie. Se confrunta si altii cu astfel de probleme sau sint ei mai norocosi, in sensul ca mai au o cunostinta sau o ruda care lucreaza in sistem si se descurca altfel, mai comod? Aflati in rindurile de mai jos raspunsurile celor intervievati:


Ioana I., 68 ani, pensionar, Focsani


"Ca pacient, sa stai la rind pentru un mult timp, mai ales noaptea este greu, dar ca medic, sa faci un act de medical de calitate nu poti primi prea multi pacienti. Eu cred ca acest lucru se datoreaza si faptului ca nu sint multi medici de specialitate. Cine are bani se duce la un cabinet particular, dar nici de acolo nu pleci lamurit si multumit. Un medic trebuie sa fie si om in acelasi timp, dar sint si prost platiti, pentru a avea o motivatie. Ar trebui totusi sa se gaseasca solutii in primul de catre conducerea spitalului, dar probabil si directorul depinde de cineva mai mare ca el. Nu m-am confruntat cu asa ceva, deoarece la cabinetul unde merg eu am intilnit un om, inainte de a fi medic. Merg si eu lunar la el, dar nu stau la rind pentru bon, ci doar astept sa intru dupa cei dinaintea mea."


Alina Toma, 60 ani, pensionar, Focsani


"Eu am probleme cu inima, sint cardiaca. Chiar daca nu am citit in ziar articolul despre cozile din timpul noptii pentru a lua un bon de ordine la policlinica, pot spune ca asa este. M-am trezit si eu la miezul noptii, pe frig, pe ger si am stat la rind sa apuc un bon. Cu multi ani in urma nu era aceasta problema. De ce atunci era mai bine, iar acum mai rau? Fiind cardiaci, mai rau ne imbolnavim cu asa ceva. Dupa ce muncesti o viata, dupa ce platesti ceea ce trebuie la stat, la pensie esti tratat ca un nimeni, in bataie de joc. Nu stiu cine este de vina pentru aceasta situatie, dar cred ca tine si de medici, dar si de cei care conduc aceste policlinici. Norocosi sint cei care au pile, relatii sau rude printre cadrele medicale si rezolva imediat."


Cornel Muraru, 70 ani, pensionar, Focsani


"Sint arondat la un medic de familie, la care merg lunar sa-mi iau reteta, deoarece sint cardiac. Cunosc aceasta problema cu statul la rind pe timp de noapte pentru a lua un bon. Eu cred ca depinde si de numarul de bonuri date, care este cam mic insa. Am stat si eu la astfel de rind pentru bon, dar acum sint mai norocos cu asa ceva decit altii, deoarece am cunostinte cadre medicale. Prima masura ar fi sa existe un cabinet care sa se ocupe de planificari ale consultatiilor cu bon, pe zile, in ordine alfabetica. Azi, luni, de la A la C, miine, marti, de la D la F, asta ar fi un exemplu. Acest lucru tine de conducerea spitalului, dar si de cetateni, sa inteleaga ca nu este chiar usor."


Elena Noe, 64 ani, pensionar, Focsani


"Cunosc destul de bine aceasta problema a statului la rind pe timp de noapte, dar la Policlinica nr. 2, nu la cea de la spitalul judetean. Eu ma rugam de cineva, care putea sa se trezeasca noaptea, ii dadeam bani si-mi lua si mie un bon. Am avut diverse probleme de sanatate si unde mergeam imi trebuia bon de ordine. De exemplu, la ORL, da bonuri foarte putine, 10 - 15 si daca nu apuci, asta e, vii altadata, in alta noapte, dai alti bani ori mergi la cabinetul particular, daca te tine buzunarul. Dar la pensia mea de 522 de lei nu-ti permiti sa dai 50 de lei la o consultatie, si nici de acolo nu pleci lamurit si multumit. Nimeni nu se implica in problemele noastre, ale pacientilor, de la medici pina la conducerea spitalelor."


Valentina Cozma, 49 ani, lucrator comercial, Focsani


"Stiu despre aceste probleme ale oamenilor care stau noaptea la rind pentru bon, de la mama mea. Ea are nevoie de consultatii si retete la oftalmologie si merge la policlinica 2. Uneori mai roaga o prietena, o vecina care sta la rind, de fapt mai fac cu rindul. Intr-o luna se duce una, apoi cealalta. Se ajuta cum pot. Eu nu prea am cu ce sa o ajut, nu am cunostinte printre cadrele medicale si nici nu pot sta la rind, ca unii rezolva si asa."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.