Jurnalism cetatenesc

«Asta e regula, nu va convine, veniti miine, poimiine ¦!»

Ramona Nicolae
17 oct 2008 687 vizualizări
se mai poate schimba ceva in sistemul medical de la noi?

Dupa o virsta incep sa apara, putin cite putin, problemele medicale, si asa ajungi sa depinzi de un sistem medical in totalitate bolnav. Cabinete particulare sint la tot pasul, apar din ce in ce mai multe clinici private, dar cum banii nu-i gasesti la fel de usor, tot in spitalele de stat ajungi sa te tratezi sau iei o reteta, luna de luna. Chiar daca traim in Romania, stim ca regulile nu sint la fel peste tot. In judetul nostru, sa mergi la un consult sau sa iei o reteta de la medicul curant, din policlinica de la Spitalul "Sf. Pantelimon", trebuie sa te trezesti cu noaptea in cap si sa stai la rind pentru un bon de ordine. Cei mai multi dintre cei care fac acest lucru au oricum ceva experienta, de pe vremea cind stateau la coada din zori pentru lapte, iaurt sau portocale. Cum se descurca cu acest sistem cei care asteapta la usile cabinetelor medicale pentru consultatii, retete sau un referat anual puteti citi in rindurile urmatoare:


Irina Grigoras, 43 ani, Focsani


"Eu stau la rind la oftalmologie pentru mama mea. Ea locuieste la Lepsa si vine mai greu aici la policlinica, in special iarna. De multe ori vin eu sa-i iau reteta pentru glaucom. Astept sa intre mai intii cei cu bon de ordine, deoarece regula este ca cei care vin pentru retete sa astepte sa intre cei cu bon, care sint pentru consultatie si apoi ceilalti. Ieri m-am mirat putin insa ca nu a fost chiar aglomerat, cum este de fiecare data aici. Este posibil sa nu intri in ziua respectiva si sa rezolvi cu reteta, asa ca revii a doua zi, a treia"¦., pina cind pleci cu ea. Nu stiu care ar fi solutia pentru aceasta situatie, dar ni se da de inteles ca «asta e regula, nu va convine, veniti miine, poimiine"¦»."


Maria Paraschiv, 79 ani, pensionar CAP, com. Mircesti, sat Radulesti


"Ieri dimineata am fost la policlinica la ora cinci si am luat bonul numarul 12 la cardiologie. Astept sa intru in tura de dupa amiaza, care incepe pe la 13 - 14. Intii am fost si la control la plamini unde am facut raze, dupa care am asteptat la cardiologie. Nu mai are rost sa ma duc acasa, sa pierd timpul pe drum. Vin o data pe luna pentru asa ceva, asta cam de sapte ani. Asa a fost mereu, cu bon de ordine, cu aglomeratie mare. Acasa l-am lasat pe omul meu care este in cirja. Am fost o data si la un cabinet particular, am luat tratamentul dat, dar mi-a fost rau de la el si am stat sapte zile in spital. Doctorita mea mi-a spus ca le-am luat gresit. Pentru cit stau si astept, am niste bombonele la mine, atit."


Elena Cursaru, 68 ani, pensionar CAP, Milcovul


"Am venit de dimineata pe la cinci si am luat bon de ordine la cardiologie, dar nu pentru consultatie, ci pentru altceva. Trebuie sa astept sa vina medicul la tura a doua si nu mai plec acasa. La virsta noastra este greu sa faci atita drum, de la spital acasa, la Milcovul. Merg la doctor la noi in comuna in fiecare luna pentru ceea ce-mi trebuie zi de zi, asta e norocul meu fata de altii. Este greu sa vii in oras si sa stai atita timp sa astepti."


Constantin Berdei, 58 ani, pensionat medical, com. Cimpuri, sat Rotilestii Mici


"Am venit la cardiologie pentru a lua un referat. Am mai fost si in urma cu doua zile, am ajuns tirziu, pe la sapte fara zece dimineata si erau terminate bonurile de ordine, cam 19, 20 s-au dat. Am fost nevoit sa revin in ziua urmatoare, adica ieri. Vin o data pe an pentru acest referat, dar este greu sa stai atita timp pentru asa ceva. In restul anului, mai vin la control, pentru medicamente si este aceeasi poveste sa apuci un bon de ordin. Este un dezastru, nu se respecta in nici un caz drepturile omului, nici pentru batrini, nici pentru tineri. Am scris si la ministrul sanatatii, la Eugen Nicolaescu, dar nu am primit nici un raspuns. Din 1984 de cind sint bolnav bat drumurile la Focsani, dar inainte de "â„¢90 nu era asa de greu. Acum este din rau in mai rau, este bataie de joc la adresa noastra."


Vasilica Dima, 52 ani, pensionat medical, Focsani


"Eu sint bolnava de sapte ani de diabet si vin de multe ori la medic. Am fost de dimineata sa rezolv alte probleme medicale dupa care am venit aici. Trebuie sa astept sa intre intii cei cu bon si apoi cei cu alte probleme. Tratamentul pentru diabet il iau de la medicul de familie, ca acolo sint inregistrata, iar aici in policlinica vin mai rar. Ieri am fost pentru un referat necesar la comisie o data pe an. Acum nu-mi mai este greu sa astept, m-am invatat de atita timp. Nu avem ce face, trebuie sa avem rabdare si sa asteptam."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.