Jurnalism cetatenesc

S-a intrerupt traditia purtarii numelui Cuvioasei Parascheva

Ramona Nicolae
15 oct 2008 964 vizualizări
ieri a fost sarbatorita Cuvioasa Parascheva, patroana orasului Focsani

Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea Moldovei si asa o cunosc cei mai multi dintre credinciosi, dar in mod special cei din Vrancea au tinut sa-i inchine biserici si sa-i poarte numele in semn de evlavie. Prima biserica din Focsanii Moldovei, construita in anii 1665 - 1670 de catre Domnita Dafina, a avut ca protector pe Cuvioasa Parascheva, iar in scurt timp aceasta a fost supranumita Biserica Domneasca. Ea a fost insa demolata in regimul comunist, in urma cu trei decenii. Chiar daca numele de Parascheva este pus din ce in ce mai rar astazi copiilor, cindva a existat o traditie ca cei mici sa fie botezati cu acest nume. Cum au marcat aceasta zi importanta din calendarul ortodox credinciosii vrinceni puteti afla din rindurile urmatoare:


Ioana Silav, 68 ani, Slobozia Ciorasti


"Nu am stiut ca Sfinta Parascheva este patronul municipiului Focsani. Nu am fost la biserica ieri pentru a participa la slujba, deoarece a trebuit sa ajung la medic, pentru a rezolva unele probleme de sanatate. In restul timpului merg la biserica, sint credincioasa, dar mai sint si zile cind ai alte treburi. Am cunostinte care poarta acest nume si le felicit si pe aceasta cale cu ocazia zilei numelui. Nu am fost niciodata la Iasi la moastele Cuvioasei Parascheva, dar mi-as fi dorit foarte mult. Nu am avut ocazii pina acum sau cu cine sa merg, deoarece nu este chiar usor sa ajungi acolo."


Maria, C. 64 ani, cadru didactic pensionar, Focsani


"Nu am stiut ca Sfinta Parascheva este patroana orasului nostru si ma surprinde sa aud acest lucru. Sint focsaneanca doar de o vreme, eu fiind de fapt ardeleanca. Am trecut putin de dimineata pe la biserica, pe urma am mers si am luat flori pentru a felicita o prietena, fosta invatatoare, care poarta acest nume frumos. Am fost la Iasi la moastele Cuvioasei Parascheva, dar este greu de stat acolo mult timp, mai ales de la o virsta, chiar daca sint persoane, femei in virsta, care au rabdare si indura frigul si oboseala. Am urmarit si la televizor pregatirile care se fac pentru aceasta zi, cu diverse bucate, mii de sarmale de exemplu."


Rodica A., 62 ani, cadru didactic pensionar, Focsani


"Stiam ca Sfinta Parascheva este patronul spiritual al Moldovei nu si al Focsaniului. Am fost la biserica la slujba prilejuita de aceasta sarbatoare importanta pentru credinciosi. La Iasi, la moastele Sfintei Parascheva am mers in fiecare an, cu exceptia acestui an, pentru ca nu am putut. Nu mi-a fost greu sa ajung la Iasi, deoarece am pe cineva acolo si pot sta confortabil. Nu am avut pe cine sa felicit cu ocazia acestei zile, deoarece acest nume este mai rar astazi, nu prea mai sint enoriasi care sa-l ia. S-a intrerupt traditia purtarii acestui nume."


Georgeta Cojocaru, 60 ani, pensionar, Pufesti


"Stiam ca Sfinta Parascheva este ocrotitorul Moldovei, nu si al Focsaniului. Nu am reusit sa ajung la biserica ieri, deoarece am avut mai multe probleme de rezolvat. La Iasi am fost, dar nu in ziua de Sfinta Parascheva, deoarece este aglomeratie mare in aceasta zi si nu rezist nici la frig, nici la oboseala atita timp. Nu am rude care poarta acest nume, asa ca nu am avut pe cine sa felicit de aceasta mare sarbatoare. Pe de alta parte, astazi nici nu prea mai sint persoane care sa poarte acest nume, iar lumea s-a modernizat acum cu prenumele care il pun copiilor."


Mirela Nastase, 59 ani, pensionar, Odobesti


"Nu am stiut pina acum ca Sfinta Parascheva este patronul Municipiului Focsani, ci doar al Moldovei. Am fost ieri la biserica pentru aceasta mare sarbatoare, dar niciodata nu am ajuns la Iasi, la moastele Sfintei. Nu este foarte departe, dar neavind masina personala este mai dificil, si sa stau atita timp afara, zi si noapte, nu-mi permite sanatatea. Daca as fi avut ceva rude sau cunostinte la care sa pot poposi macar o noapte, cred ca as fi ajuns cu siguranta. Am o prietena care poarta acest nume si am felicitat-o cu aceasta ocazie, de fapt am si vizitat-o, mai ales ca este singura."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.