Jurnalism cetatenesc

Aceste intilniri ii ajuta sa cunoasca mai bine realitatea

Ramona Nicolae
14 oct 2008 858 vizualizări
ieri a fost ziua europeana a sigurantei rutiere

Pentru marcarea "Zilei europene a sigurantei rutiere" Inspectoratul de Politie Judetean Vrancea a organizat mai multe activitati. Una dintre ele s-a desfasurat la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" din Focsani, dar si cei ai Liceului Sportiv, printre elevii de claselor a IX-a de aici, cu ajutorul si sprijinul cadrelor didactice. A avut loc o dezbatere pe tema sigurantei rutiere, scopul fiind informarea elevilor cu privire la legislatia din domeniu, dar cele mai interesante au fost subiectele legate de traficul de fiinte umane. Toate activitatile care au avut loc ieri s-au desfasurat prin ofiterii de la Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii si cei ai Serviciului Politiei Rutiere, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea si Filiala de Cruce Rosie. Ce parere au avut participantii la aceasta dezbatere puteti citi in rindurile urmatoare:


Mihail Fasan, 47 ani, cadru didactic Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", Focsani


"Am marcat ieri ziua europeana a sigurantei circulatiei rutiere si ziua europeana a luptei impotriva traficului de fiinte umane. Aceasta reprezinta o actiune inclusa in programul de activitati a Inspectoratului Scolar Judetean, intilnire la care au participat elevi ai Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau" si cei ai Liceului cu Programul Sportiv, elevi de clasa a IX-a. Doar ei, deoarece sint in primul an de liceu. Asta si pentru ca anul trecut am avut probleme cu doua eleve din ultimul an care au avut parte de o prietenie nelalocul ei cu niste taximetristi, ajungindu-se la un pas de viol. Un asemenea incident poate fi un prim pas spre traficul de fiinte de umane. Organizam asa ceva de patru ani, fiind un parteneriat cu Inspectoratul de Politie pe diverse teme. Daca la inceput elevii au fost mai agitati, acum incep sa constientizeze si sa se sperie de ceea ce ar putea sa se intimple daca nu sint atenti la cei din jurul lor. Multi din elevi vin cu taxiul la scoala si de aici se pot naste probleme. Pe teme de circulatie, am observat ca exista pietoni care nu cunosc semnificatia unor semne de circulatie, iar pina la carnet mai au."


Elena, profesor de limba si literatura romana Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", Focsani


"Tinerii de astazi sint foarte bine informati, dar dezbaterea pe teme de siguranta a circulatiei si a traficului de persoane le completeaza. Sint importante aceste intilniri cu cadrele din politie, deoarece ii ajuta sa cunoasca mai bine realitatea, desi nu cred ca in totalitate, asta pentru ca unii se maturizeaza mai tirziu si cred in iluzii. Omul este supus greselii si cu incredere in celalalt de linga el. Important este sa nu ajungi o victima a traficului de persoane, deoarece iti schimba in totalitate viata. Din punct de vedere psihic esti marcat si putini mai gasesc forta necesara sa redevina ceea ce au fost. Nu toti au energia necesara pentru asa ceva. Pe teme de circulatie am observat ca elevii nu prea cunosc semnele de circulatie, iar de carnet este prea devreme pentru ei. Pina atunci au timpul necesar sa se maturizeze."


Violeta, 17 ani, eleva Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", Mera


"Am participat ieri la intilnirea cu reprezentantii politiei pe teme de circulatie si trafic de persoane. A fost interesanta aceasta intilnire la care s-au prezentat mai multe filmulete din care am avut ce invata. Se poate face educatie si in acest mod. Este interesant acest mod de a ni se prezenta viata reala. In citeva rinduri am aplaudat pentru ceea ce ne-au invatat si aratat."


Laura Neagu, 15 ani, eleva Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", Focsani


"Sint in clasa a IX-a si am participat ieri la evenimentul organizat de liceul nostru si Politia Municipiului Focsani. Au fost prezentate mai multe informatii pe teme de circulatie si trafic de persoane. S-a pus accentul mai mult pe traficul de persoane si pe actiunile politiei din domeniu, deci trebuie sa fim atenti la pericolele care ne pindesc. Au fost si citeva intrebari adresate de colegi, dar putine. Pe teme de circulatie s-a discutat mai putin. Sint doar pieton, urmind ca mai tirziu sa-mi iau carnet de conducere. Oricum, trebuie sa fim atenti in ambele cazuri."


Marcel Stoica, 15 ani, elev Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", Focsani


"Nu stiam ca in liceu vom avea parte de astfel de evenimente, care de altfel mi se par foarte interesante. Trebuie sa stim ce se poate intimpla in viata de zi cu zi, nu doar in cea de scolar. Au adresat citeva intrebari colegi de-ai nostri, dar putine, probabil ceilalti nu prea au avut curaj. S-au discutat si teme de circulatie, dar mai putin, deoarece noi sintem doar pietoni. Vom deveni si soferi mai tirziu, dar nu cred ca la 18 ani, deoarece se intimpla prea multe din cauza virstei fragede."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.