Jurnalism cetatenesc

Italia nu a facut chiar pe toti fericiti, dimpotriva

Ramona Nicolae
13 oct 2008 800 vizualizări
o alta crima petrecuta in Italia intristeaza judetul nostru

Saptamina trecuta, un alt vis a ramas neimplinit. O tinara vrinceanca din Golesti, plecata sa munceasca in Italia, a fost omorita de catre iubitul ei cu care locuia. Din ce spun cunoscutii si rudele din tara, ea era plecata de vreo trei ani si in ultimul timp incepuse sa trimita bani acasa pentru a-si ridica o casuta. Din pacate, periodic auzim de o alta nenorocire petrecuta la mii de km distanta de casa. Fie ca este vorba de un roman care a savirsit o faradelege acolo, fie un altul a omorit un conational de-al nostru. Toti cei care pleaca sa lucreze in strainatate fac acest lucru cu gindul sa-si faca un rost in viata, indiferent unde se stabileste in final. Din pacate insa, unele visuri sint curmate mult prea repede. Ce parere au vrincenii despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Elena Simionescu, 60 ani, pensionar, Focsani


"Nu am auzit despre aceasta tinara care a fost omorita in Italia, dar este tare pacat ca s-a intimplat asa. Nu doar ea, dar cei mai multi pleaca in strainatate sa munceasca din cauza saraciei de la noi. Aici nu se ofera nimic, doar cine are bani traieste, cine nu, nu supravietuieste. Omul nu pleaca de bine din tara lui, el doreste sa-i fie apreciata munca si rasplatita pe masura. Am rude in Italia, dar ele fac parte din acele familii multumite si chiar fericite acolo. Stiu ca o duc bine, se inteleg intre ei, nu sint probleme. Si acolo poate ca este munca mai multa, dar riscul este mult prea mare sa pleci de acasa."


Marioara Apostol, 40 ani, contabil, Dumbraveni


"Nimeni nu pleaca de bine din tara lui sa munceasca in strainatate. Am prieteni care sint plecati de ani buni, cu familia cei care sint casatoriti. Din fericire pentru ei, nu au probleme, se ajuta unul pe altul, se inteleg, deoarece nu este usor sa traiesti acolo. Pentru aceasta tinara plecata a fost greu cred eu si datorita faptului ca nu avea pe nimeni din familie acolo, nu mai avea alte rude. Acest lucru a facut-o mai vulnerabila. Unele cupluri s-au destramat, indiferent daca au fost impreuna sau nu, asa ca se poate spune ca Italia nu a facut chiar pe toti fericiti, dimpotriva."


Maria Enache, 60 ani, pensionar, Focsani


"Auzim din pacate des de romani sau chiar vrinceni care mor in Italia. Daca cei plecati ar avea aici de lucru, dar si salarii mai bune nu ar mai pleca. Am si eu baiatul in Spania, dar daca erau posibilitati aici, nu mai pleca departe de casa. Din pacate, multe din familiile celor plecati s-au deastramat, indiferent daca erau impreuna sau nu. Am mai auzit de astfel de vesti rele, despre vrinceni care au murit acolo, unii fiind ucisi chiar. Daca ar fi locuri de munca mai multe in judet nu ar mai pleca asa multi."


Maricica Pavel, 49 ani, vinzator, Focsani


"Acest ultim caz cu tinara omorita ne intristeaza iarasi. Tinerii nostri au plecat de ani buni la munca din cauza lipsei unui trai decent aici. Este pacat ca unii se duc acolo pentru a-si face un rost in viata, o casuta aici si altii le pun capat zilelor. Ajungi sa nu mai ai incredere in omul de linga tine, nu stii cu cine sa te mai imprietenesti, mai ales pentru o fata asa de tinara, fara familie linga ea, singura. Este trist sa auzi asa ceva."


Ionica Ursu, 53 ani, pensionar, Focsani


"Din cauza unor probleme de sanatate am stat la mama mea la tara. Am vazut acolo casele oamenilor gospodari care au avut cu ani in urma casele cele mai frumoase si mari, dar cei care sint acum in Italia, le-au cam luat locul. Au niste case frumoase, nu stiu ce au in rest, dar nu-mi place nici aspectul legat de copii. Unii sint lasati in tara si cei mai multi dintre ei nu mai fac carte. Pentru mine, principalul tel in viata sint copii. Asa cum pot eu, investesc totul pentru ei si sint alaturi de ei, atit cit vrea Dumnezeu. Eu cred ca cei plecati sint bolnavi de munca. Am vazut oameni imbatriniti prea devreme si nu stiu daca apuca sa se bucure de ceea ce au cistigat. Eu nu as putea sa fac acolo ceea ce fac femeile noastre la acei straini. Suporta multe mizerii. Sint probleme legate pleacarea in strainatate, deoarece se destrama famiile, chiar daca sint impreuna, sau nu. Cunosc citeva astfel de cazuri nefericite. Nu cred ca strainatatea este o mina de aur pentru cei care pleaca."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.