Jurnalism cetatenesc

Cind am vazut cum toarna afara, unde sa mai pleci?

Ramona Nicolae
7 oct 2008 698 vizualizări
de Ziua Recoltei, putini focsaneni s-au incumetat sa viziteze standurile cu produse din Piata Moldovei, din cauza ploii siciitoare

Vremea festivalurilor nu s-a incheiat inca, prilej de voie buna pentru vrincenii aflati duminica in Piata Moldovei pentru a sarbatori Ziua Recoltei. Cei care s-au incumetat sa iasa din casa intr-o zi de toamna nu tocmai frumoasa, au avut ce vedea la acest eveniment: de la cel mai mare gogosar, strugure sau bostan, pina la cea mai interesanta reteta pentru conservarea produselor pentru iarna. La polul opus insa, unii sateni vrinceni, care mai au «un petec» de gradina, au stat acasa, mai ales ca anul acesta seceta ori grindina le-a cam stricat culturile. Citi dintre vrinceni au fost prezenti la acest eveniment puteti citi in rindurile urmatoare:


Tudorita Tudor, 69 ani, com. Poiana Cristei, sat Dumbrava


"Nu mai am gradina de ani multi, deoarece sanatatea mea s-a subrezit mult. Nu am fost la Ziua Recoltei pentru ca a fost vremea urita, chiar daca am venit in oras. M-am intors acasa, deoarece ploua foarte tare. Pe timpul cit am avut gradina, niciodata nu a iesit vreo leguma sau un fruct mai mare decit ar trebui sau cu o forma mai ciudata care sa merite prezentate undeva. Pe de alta parte, nici pamint prea mult nu am avut. Am vazut si auzit ca altii au citeodata legume cu forme si marimi ciudate, dar la noi nu s-a intimplat. Punem si pentru iarna muraturi la borcan, dar ne straduim sa iasa gustoase, mai parfumate, dar nu neaparat sa arate intr-un alt fel. Stiu ca unele gospodine se preocupa si de asa ceva si vin cu ele la o astfel de sarbatoare. Eu le pun gramada in borcan, bune sa fie de mincat, atita."


Constantina Tomescu, 47 ani, com. Cotesti, sat Valea Cotesti


"Nu am fost duminica la Ziua Recoltei, deoarece am avut treaba acasa. Acolo se duc cei bogati, nu noi, saracii. Este greu la noi, nu avem cum munci pamintul, apa nu avem, iar seceta a facut numai rau. Iau apa de la fintina pentru a uda in gradina si merg mult pina la ea. In felul acesta nu se face gradina cum trebuie. Avem ciusmea in curte, dar nu curge apa. Ne descurcam cum putem, macar pentru noi."


Stanca Epure, 46 ani, pensionar, com. Poiana Cristei, sat Dumbrava


"Stiu ca a fost Ziua Recoltei, dar nu am fost sa vad ce este, deoarece a fost multa munca acasa. De unde sint eu, nu exista produse interesante de aratat la aceasta sarbatoare. Este saracie anul acesta, nu a plouat, viile sint proaste, nu prea s-a mai facut mare lucru. A crescut si la mine o leguma mai mare, dar s-a repezit copilul intii si a luat-o, astfel ca am ramas fara ea. Nici nu avem apa cu ce uda ca sa creasca mari si legumele noastre. Nu vind nimic in piata din ce facem in gradina, ci consumam doar noi. Nici muraturile nu s-au facut acesta, asa ca am cumparat ca sa avem la iarna."


Paraschiva M., 60 ani, pensionar, com. Poiana Cristei, sat Dumbrava


"Stiu ca a fost Ziua Recoltei, dar nu am fost sa vad ce este, mai ales ca nu era o zi sa iesi din casa. Cind am vazut cum toarna afara, unde sa mai pleci? Nu mai am gradina mare, deoarece nu o mai pot munci. Am avut de toate puse cind eram in putere, dar acum doar atita cit mai pot eu munci."


Vasilica, 42 ani, casnica, com. Sihlea


"Abia am sosit zilele acestea de la baietii mei din Spania, asa ca nu am avut timp sa ajung la Ziua Recoltei. Am gradina, dar mai mica, cu legume doar pentru noi, nu pentru a vinde in piata. Nu am ajuns niciodata la vreo manifestare sau sarbatoare de la noi, cum ar fi cea a vinului, zilele orasului sau aceasta care a fost duminica. La cite am avut eu in gradina, niciodata nu am am avut vreo leguma mai mare decit ar trebui, dar mai mica da, cit mai mici posibil. Anul acesta de exemplu, nici nu am pus muraturi pentru iarna, pentru ca nu s-au facut din cauza lipsei apei."


Vasile Gaure, 48 ani, pensionar, Marasti


"Eu nu am gradina deloc, asa ca nu as avea cu ce sa ma prezint la Ziua Recoltei. Sint pensionat pe caz de boala si cu atit mai putin m-as ocupa cu gradinaritul, dar mi-ar fi placut. Tot pamintul de la parintii nostri s-a impartit la copii. Este multa munca sa ai ceva cu care sa te prezinti la Ziua Recoltei, dar daca iti place ceea ce faci, este si mai bine. Nu am fost niciodata la Ziua Recoltei, dar mai este timp. Anul acesta a fost si foarte urit afara si multi au preferat sa stea acasa."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.