Jurnalism cetatenesc

In Romania doar se cer bani, dar nu se face nimic pentru cetateni

Ramona Nicolae
6 oct 2008 771 vizualizări
focsanenilor li s-a pregatit lista de taxe si impozite, dar si majorarea unora dintre ele pentru anul 2009

Saptamina trecuta, consilierii locali au aprobat lista de taxe si impozite pe care focsanenii trebuie sa le achite in anul urmator. Sint cuprinse aici de la binecunoscutele taxe si impozite pe apartament, pe diverse cladiri, masini, terenuri agricole, pina la taxa pe inhumare sau taxa pentru oficierea casatoriei, ori cea pe halat, pe cintar, pe taraba si altele pentru cei care vin in piata cu porcul sau mielul sacrificat de sarbatori. Toate acestea inseamna un total de 96 de categorii de taxe si impozite, la care se mai adauga 75 de subcategorii. La nivel national sint 540 de de taxe si impozite, numar de aproape cinci ori mai mare decit cel identificat de Ministerul Economiei si Finatelor, adica 115. Ce parere au focsanenii despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Nina Georgescu, 64 ani, pensionar, Focsani


"Eu stau in Focsani de aproape un an de zile si nu sint la curent cu impozitele si taxele locale. Stiu de cele pe care le platim cu totii, an de an, cum ar fi impozitul pe casa sau apartament. Pot spune ca in cazul meu, acest impozit mi se pare cam mare. Marea lor majoritate nu le cunosc, dar sigur le platesc cei care desfasoara anumite activitati comerciale sau de productie. De exemplu, am o pensie impozabila, ceea ce nu este chiar normal, dupa o viata de munca. Este adevarat ca Uniunea Europeana ride de noi cu atitea taxe si impozite, unele fiind in plus. Nu cred ca din ele vor mai disparea. Si la nivel national sint foarte multe taxe si impozite, ele fiind insa diferite de la o localitate la alta."


Maricica Bucataru, 49 ani, vinzator, Focsani


"Sint intr-adevar multe taxe si impozite, de cele mai multe dintre ele nici nu ne gindim ca pot exista. Nu-i de ajuns cit dam la stat din salariu, ca ni-l impoziteaza, dar mai platim si ce ne impun autoritatile locale. De parca nu am avea ce face cu salariul nostru. Am cunostinte care mai vind in piata produse din gradina lor si stiu ca trebuie sa-si plateasca masa, iar suma nu este deloc simbolica, ba mai mult, nu are loc de vecinul, care ii impune si pretul. In asa ceva autoritatile nu se implica deloc. In Romania doar se cer bani, dar nu se face nimic pentru cetateni. Statul nu mai are acum nici o datorie fata de noi."


Elena Decuseara, 56 ani, pensionar, Focsani


"Nu avem cum sa stim toate taxele si impozitele care exista la noi, dar avem destule, chiar daca nu le platim toti. Depinde ce activitati desfasuram. Ar trebui sa nu existe chiar atit de multe, mai ales ca sint persoane care nu au cum sa le plateasca. Este foarte greu pentru multi dintre noi cu atitea de dat. Toti cei de sus isi dau mina si fac ce doresc. Ni se cer bani multi, dar statul nu face nimic pentru noi. De exemplu, nimeni nu-i controleaza pe administratorii de bloc, unii dintre ei nestiind sa scrie. Nu stim cit de corect lucreaza ei sau cit de pregatiti sint."


Romita Decuseara, 61 ani, pensionar, Focsani


"Sint multe taxe si impozite, nici nu avem cum sa le stim pe toate, dar degeaba ne dam noi cu parerea daca organele in drept nu ne iau in seama. Multi dezbat diferite probleme, dar din pacate la autoritatile noastre nu se aude nimic. Mai nou se spune, «speranta moare ultima, dar totusi moare». Asta este. Chiar daca traim in aceeasi tara, nu peste tot este la fel, nu exista aceleasi plati. Iar ce ma nedumireste si nemultumeste este ca totul se rezuma la Bucuresti. Acolo se intimpla totul in tara asta. Chiar daca platim atitea, nu prea se face mare lucru pentru oras. Se asfalteaza acum strazi, bulevarde, dar de ce nu s-a facut asta mai cu ani in urma? Statul nu mai face nimic pentru noi acum, dar percepe fel de fel."


Mariana Rosu, 53 ani, pensionar, Focsani


"Sint foarte multe taxe si impozite, cred ca cele mai multe nici nu le stim sau gindim. Este foarte greu pentru multi, indiferent ce fac, sa dea atitia bani. Sint multe taxe si impozite pe care statul le cere, dar el nu vine deloc in sprijinul nostru, al cetatenilor. Doar cer si atita. Sintem nemultumiti de tot ce este in jurul nostru."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.