Jurnalism cetatenesc

Patronii italieni sint mai inaintati in hotii decit ai nostri

Ramona Nicolae
2 oct 2008 837 vizualizări
un vrincean a facut greva foamei in Italia deoarece patronul italian nu l-a platit timp de citeva luni

Mai multi romani, angajati ai unei firme de transport din Italia, nu si-au mai primit salariile din luna martie. Din acest grup face parte si focsaneanul Valeriu Luca, care facut greva foamei timp de doua zile, deoarece nu si-a primit banii pentru munca depusa. Impreuna cu sotia si cu fiica lor, a avut o perioada critica, deoarece au trait numai pe datorie si neputind sa-si achite ratele la banca. El are de recuperat 15.000 de euro de la patronul care l-a angajat la trei firme, toate ale lui. Ce parere au focsanenii despre acest caz, care afecteaza si alti vrinceni plecatI in Italia, puteti citi in rindurile urmatoare:


Mariana Ene, 53 ani, casnica, Focsani


"Am auzit de acesti vrinceni care nu au fost platiti de catre patronul italian. Nu am retinut daca muncea la negru, dar daca avea rate la banca probabil avea acte in regula. Nu stiu cit de bine este ca cei care au plecat in alte tari sa se intoarca acasa. Eu nu sint de acord sa vina aici pentru ca mare lucru nu au ce sa faca, dar depinde si de cum o duc acolo. Cei care si-au facut un rost, mai bine sa stea in continuare, mai ales daca au case, stau cu toata familia, au masini si un serviciu bun, dar cei care nu au nimic si nici nu au unde munci, mai bine s-ar intoarce. Fiul meu lucreaza la o firma foarte mare, poate prima din Italia, asa ca nu-i pot spune sa vina acasa, deoarece ii este bine acolo. Cel care nu este serios in tara lui si nu munceste, asa va fi oriunde se va duce."


Gheorghe Ene, 60 ani, pensionar, Focsani


"Din pacate pentru unii romani, patronii italieni sint mai inaintati in hotii decit ai nostri. Multi promit marea cu sarea si nu dau mai nimic. Multi romani se intorc in tara, pentru ca treaba nu este roz nici acolo. Soarele straluceste la fel peste tot, indiferent unde esti. Se spune ca cine "munceste pe mai putin ii este mai bine, cine are mai mult, pierde tot". Focsaneanul nostru trebuie sa se lupte sa-si cistige drepturile salariale, dar nu numai el, ci toti cei care muncesc cinstit."


Teodora Paraschiv, 54 ani, Focsani


"Daca romanii ar fi bine platiti in tara nu ar mai pleca in alta parte sa munceasca. Nu am auzit de cazul acestui grup care a fost inselat de patronul italian si nu au primit banii pe munca lor, dar este trist sa auzi asa ceva. Si o parte din familia mea este plecata acolo si nu au facut acest lucru din cauza ca le era prea bine aici. Sora mea a stat cinci ani in pribegie, a lasat totul atunci, dar a venit inapoi deoarece nu a mai putut sta si munci acolo. Pe de alta parte, nici autoritatile noastre nu se prea intereseaza de soarta romanilor plecati sa munceasca in strainatate. Oricum, nimeni nu ar pleca de buna voie. Au inceput sa se intoarca acasa romanii, pentru ca si acolo este foarte greu, familiile se destrama pe capete. Cunosc foarte multe cazuri. Din pacate, sufera toata lumea, pentru ca asa e in Romania. Nu se face nimic sa ne fie bine."


Veronica Manole, 49 ani, casnica, Focsani


"Am auzit de vrincenii inselati de patronul italian care nu le-a platit salariile. Ei au facut greva foamei si asa ceva nu este prea usor. Bine ca i-a ajutat tot un vrincean cu suflet si astfel mai auzim si de fapte bune ale romanilor. Ar fi bine sa se intoarca acasa romanii plecati, dar depinde de fiecare in parte ce rost si-a facut acolo. Daca au realizat ceva si au servicii sigure, atunci nu prea se merita, dar daca o duc de azi pe miine, poate ar fi nimerit sa vina inapoi. Aici insa ne luptam cu greutatile, cu salariile si pensiile de mizerie. Se spune ca se maresc sau ca se vor mari, dar pe partea cealalta se scumpesc toate. Este greu pentru toti."


Anisoara P., 46 ani, pensionar, Focsani


"Nimeni nu pleaca de bine din Romania, pentru ca salariile sint foarte mici si oricit spun ei ca le vor mari, tot nu-ti ajung sa traiesti decent. Am avut cunostinte care au muncit in Italia, dar s-au intors pentru ca este greu si acolo. Aici in tara nu-i de trait, e de murit! Daca mai esti si bolnav ori mai vrei sa-ti faci ceva in casa, e aproape imposibil sa iesi la capat. Nu am auzit de vrincenii care au fost inselati in Italia de catre patronul italian, dar e trist sa aud asa ceva. Multi romani doresc poate sa se intoarca acasa, dar pentru ce? La promisiuni? Cu salarii mici?"


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.