Jurnalism cetatenesc

Femeile doresc sa fie independente

Ramona Nicolae
1 oct 2008 1092 vizualizări
femeile pot avea cariere de succes in lumea afacerilor

In perioada 29 septembrie - 4 octombrie se desfasoara la Lepsa un curs de educatie antreprenoriala la care sint invitate sa participe femeile manager din Vrancea. Vor fi prezentate teme de interes precum legislatia din domeniul afacerilor, idei de afaceri, plan de afaceri, management si marketing, surse de finantare, asistenta si consultanta. Cursurile fac parte dintr-un proiect national sustinut de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. Cum este sa fii femeie de afaceri la noi in judet puteti citi in rindurile urmatoare:


Crina Raileanu, femeie de afaceri, Focsani


"Trebuie sa spun ca, inainte de toate, femeia este privita cu o oarecare suspiciune, indiferent in ce domeniu este implicata, dar cu atit mai mult daca detine o afacere. Majoritatea oamenilor, cind vad o femeie conducind o afacere, se gindesc ca in spatele ei este un barbat care o sustine, dar de cele mai multe ori este invers, deoarece o femeie poate conduce un barbat sau o afacere. Pentru a avea o afacere care sa mearga foarte bine, de succes, femeia trebuie sa inceapa ceva la care se pricepe, nu sa se implice intr-un domeniu oarecare, necunoscut. Ea poate avea mai multe idei de afaceri decit barbatul dar, fiind mai cerebrala, nu le aplica. Se gindeste de cel putin doua ori inainte, pe cind barbatii risca mai mult. Femeile doresc sa fie independente, atit in lumea afacerilor, cit si financiar."


Marcelia Goga, 45 ani, pensionar, Focsani


"Cred ca femeile sint interesate de lumea afacerilor. Depinde insa de multe lucruri sa-ti poti deschide o afacere, ca de exemplu de situatia financiara, de starea sufleteasca, dar si de om, de temperamentul lui. Sa fii femeie de afaceri implica si o latura pozitiva, dar si negativa, sint si satisfactii, dar si riscuri. Femeile de afaceri nu sint incurajate la noi cu nimic. Este prea devreme pentru unele schimbari in doar 18 ani de democratie. Oricum, totul parca merge din rau in rau mai rau. Pentru cei de virsta mijlocie este greu astazi, nu prea mai poti face nimic. Copiii nu sint nici ei ajutati, nu sint informati din scoala cu privire la viata. Trebuie sa se discute cu ei si probleme de viata. Copiii care au parintii oameni de afaceri pot fi atrasi mult mai repede de asa ceva."


Aura Schmoll, 61 ani, femeie de afaceri, Focsani


"Sa fii femeie de afaceri te mentine mereu in topul actiunii. Este reconfortant daca iti alegi afacerea care ti se potriveste, deoarece femeia nu poate trai si sa nu faca nimic, de aceea isi alege sa lucreze intr-un domeniu care pina acum era al barbatilor. Daca alegem afacerea pe structura noastra ne pastram feminitatea si avem timp sa sa ne gindim ca virsta tine cu noi. Femeia este un bun psiholog si este mai vigilenta decit barbatul. Relatia cu clientul, femeia il acopera foarte bine, deoarece este o munca de diplomatie. Nu este usor sa fii femeie de afaceri la noi, dar daca mai ai o sustinere, cum am eu in sotul meu, poate fi. In momentul in care ai incredere si esti perseverent poti reusi. Fiind profesor de limbi straine nu am avut nimic in comun cu afacerile, dar am decis sa ajut. Femeia de afaceri este incurajata de catre institutiile statului, dar nu de catre client, care doreste sa stea de vorba cu un barbat, nu cu o femeie."


Magdalena Toma, 59 ani, pensionar, Focsani


"Nu as putea spune ca lumea afacerilor este mai usoara sau mai grea, depinde numai de femeia respectiva. Daca sint vigilente, daca simt afacerile cred ca le este usor. Cred ca se poate descurca daca este foarte activa si priceputa. Daca aveam cu citiva ani buni mai putini decit acum, poate as fi riscat ceva, dar trebuie sa detii si ceva bani pentru a avea ce investi. Virsta, inteligenta, sanatatea, curajul pot face ca femeia sa aiba succes in afaceri. Ea poate fi incurajata de catre stat, mai ales daca este priceputa."


Ileana Piriiac, 58 ani, profesor, Focsani


"Putine femei sint atrase de lumea afacerilor, deoarece nu au curaj, experienta. La noi este o lume dedicata barbatilor, pentru ca sintem la inceput, este un domeniu crud inca. Pe de alta parte, multi oameni de afaceri nu doresc decit sa se imbogateasca repede. Femeile sint astfel mai sceptice, mai timide daca sa porneasca ceva sau nu. Dar avem la nivel national citeva femei de afaceri de top, grozave, puternice, care au demonstrat ca sint femei de succes. Am intilnit si printre noi femei care fac afaceri cinstit, corect si sint mai bune decit barbatii. Cred ca femeia trebuie incurajata sa-si deschida o afacere, pentru ea si-a cistigat un statut aproape la egalitate cu barbatul, este mai constiincioasa, ambitioasa, perseverenta. Eu vad o femeie de afaceri intre 30 - 40 de ani, celor peste 50 de ani le este mai greu."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.