Jurnalism cetatenesc

Este pacat ca simbolurile istoriei nu se pun in valoare

Ramona Nicolae
25 sep 2008 1296 vizualizări
Borna de hotar din fata Muzeului Unirii nu va reveni niciodata in Piata Unirii

Ultimul simbol al Unirii dintre Moldova si Tara Romaneasca, Borna de hotar inaugurata de Nicolae Iorga in 1931, va fi eliminat din Piata Unirii. Proiectul de recalificare a centrului orasului, desi ar trebui sa puna in valoare simbolurile istorice, nu include readucerea bornei la locul ei, la ora actuala aceasta fiind in fata Muzeului Unirii de linga BCR. Pe linga aceasta, si Monumentul Eroilor asasinati in decembrie 1989 este eliminat din acest proiect de recalificare urbana. Ce parere au focsanenii despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Eugenia Cuptor, 62 ani, pensionar, Focsani


"Daca tot se reface Piata Unirii, ar trebui sa fie pastrata istoria locului si readusa Borna de hotar unde a stat ani buni. Fiecare particica din istoria locului si orasului trebuie pastrata si respectata. Mergem cu copiii sau nepoteii nostri si ne intreaba ce-i acolo, ce-i dincolo, din acest motiv trebuie sa avem ce sa le aratam. Daca nu mai pastreaza nimic, ce le aratam, cum le explicam ce a fost odata in Piata Unirii? Aceasta schimbare din centru nu este rea, dar schimbarea totala a infatisarii nu stiu cit este de nimerita."


Angelica, 55 ani, pensionar, Focsani


"Chiar daca nu sint nascuta aici, ci venita din Ardeal si originara din Bucovina, stiu istoria Focsaniului. Stiu ca acum unde este Borna, in fata Muzeului de Istorie, a fost una din Vamile dintre dintre cele doua tari romanesti. Pe undeva, mi se pare normal ca se afla acolo. Am fost si in strainatate, in citeva tari si mi-a placut mult, deoarece fiecare oras pe unde am mers si-a pastrat istoria locului asa cum a fost. In Ungaria, care a fost si ea tara comunista, fiecare pietricica care a cazut de la cel mai mic simbol al trecutului au pus-o la loc. Este mare lucru, spre deosebire de noi, care mutam tot timpul. Ea trebuie sa se intoarca in Piata Unirii. Cind am venit aici, nu intentionam sa ramin, dar mi-au placut foarte mult imprejurimile, aceste simboluri ale istoriei si este pacat ca acestea nu se pun in valoare. Se renunta din start la ele, in conditiile in care ele trebuie consacrate."


Marin Pavel, 66 ani, pensionar, Focsani


"Am lucrat la Directia de Posta si Telecomunicatii care a fost in locul Muzeului Unirii si acea borna a fost adusa la posta noastra veche, deoarece prin ea se simboliza hotarul care despartea Moldova de Tara Romaneasca. Atunci cind cladirea a inceput sa fie demolata, Borna trebuia adusa inapoi aici, in Piata Unirii. Cu ocazia revendicarii cladirii Postei de catre Centrul Muzeal Vrancea, am inceput sa facem investigatii si astfel am gasit multe hirtii care faceau referire la Borna. Un loc potrivit pentru ea ar fi aici, in Piata Unirii totusi. Eu cred ca dupa ce vor termina lucrarile aici, batrinii isi vor spune cuvintul si va redeveni adevarata Piata. Trebuie sa mentionez ca primarul Bacinschi a promis unui cuiva care a ridicat problema Bornei ca in mod categoric ea isi va gasi locul acolo unde strabunicii nostri o stiu."


Eliza Pavel, pensionar, Focsani


"Fiind focsanean, imi aduc aminte, din spusele batriinilor mei, ca unde este acum Borna s-a semnat Unirea, in cladirea care exista atunci. In locul actualului Muzeu al Unirii a fost o casa mare boiereasca si un han. Daca nu gresesc, aceasta Borna a mai fost amplasata unde este acum Comisariatul Militar. Acolo, Cuza, de fiecare data cind trecea de la Bucuresti spre Iasi, se oprea acolo, la o mare mosie care exista. Unde sa fie ea amplasata mai intii? Cei mai multi dintre noi o stiu aici, in centrul orasului. Un loc frumos pentru Borna ar fi aici, in Piata Unirii, mai ales ca locul este reamenajat. Cind eram copil si veneam cu caruta din Bahne in oras, nu aveam voie sa trece prin fata bornei si a cladirii care exista atunci, unde este acum Muzeul Istoriei. Cu foarte multi ani in urma, aici era o piata adevarata. "


Maricela Popescu, 49 ani, casnica, Focsani


"Cei mai multi focsaneni s-au obisnuit ca Borna sa fie aici, in centru, nu la Muzeul Unirii. Tinerii cred ca nici nu stiu ca ea a fost cu ani in urma in alta parte. Era bine daca acum, cind se schimba radical fata centrului, ea sa-si gaseasca din nou locul care l-a avut. Am inteles ca ea a mai fost amplasata unde este acum, in fata Muzeului Unirii si nici acolo nu este rau, dar parca mai frumos si mai nimerit era sa fie readusa in Piata Unirii."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.