Jurnalism cetatenesc

Sint ani grei, pe care nu-i duci usor, dar frumosi

Ramona Nicolae
23 sep 2008 739 vizualizări
30 de nepoti si 34 de stranepoti l-au sarbatorit ieri pe Coman Moldoveanu la implinirea virstei de 103 ani

Un vrincean a implinit ieri venerabila virsta de 103 ani. Este vorba de Coman Moldoveanu din Gura Calitei, care spune ca are "mintea cu care l-a nascut mama, in 1905". A fost casatorit de doua ori si a avut 16 copii, din care mai traiesc astazi doar sase. Se bucura insa de cei 30 de nepoti si 34 de stranepoti. Coman Moldoveanu este bunicul interpretului Aurel Moldoveanu, dar si al noului primar de Bordesti, Viorel Moldoveanu. Batrinul spune ca de 60 de ani duce o viata ordonata, fara picatura de alcool. Citi dintre vrinceni ar dori sa ajunga la aceasta virsta si cum cred ei ca a reusit acest lucru Coman Moldoveanu puteti citi in rindurile urmatoare:


Ana, 72 ani, pensionar, Adjud


"Eu cred ca acest om a ajuns la aceasta virsta de 103 ani, deoarece a beneficiat de un aer curat, de o mincare sanatoasa, tocmai pentru ca a trait la tara. Pe de alta parte, nu a fost stresat. Eu asa ma gindesc. Anumite persoane sint mai libertine, au un caracter puternic si toate astea l-au ajutat. Multi astazi, mai ales cei care locuiesc la bloc nu pot avea o viata sanatoasa. Organismul lucreaza in paralel cu alimentatia sanatoasa, cu mediul in care traiesti si cu o viata frumoasa. Cred ca mai toata lumea doreste sa atinga aceasta virsta. Sint multe persoane in virsta care au mintea lucida, stiu ce fac si ce vor, pe cind cei mai «tineri» de 103 ani sint mai cu probleme."


Tinca Feroiu, 67 ani, pensionar, Focsani


"Probabil ca a fost foarte cumpatat, ca altfel nu se poate sa ajungi la virsta de 103 ani. A avut o viata linistita, fara prea mult zbucium. Nu erau pe vremuri grijile de astazi. Lumea toata era saraca atunci, daca exista un cheabur pe ici pe colo, pe cind acum sint bogatasi la tot pasul, dar multi dintre ei ajung asa prin frauda. Nu era viata atit de stresanta ca acum. Lumea era mai ponderata, mai respectuoasa, mai credibila in fata celuilalt. Multi dintre noi doresc sa ajunga la 103 ani, daca nu chiar toti. Asta numai daca esti sanatos, deoarece in cazul in care ajungi neputincios este o problema, pentru ca depinzi de altii."


Valentina Tutu, 17 ani, clasa a XI-a, Paltin


"Probabil ca nu a fumat, nu a consumat alcool si a avut parte de o alimentatie sanatoasa de a reusit sa atinga virsta de 103 ani. In acelasi timp a avut si un organism sanatos. Daca unora le place viata, doresc sa ajunga la aceasta virsta, mai ales daca au trait-o din plin. Si eu mi-as dori sa ajung la aceasta virsta. Sint ani grei, pe care nu-i duci chiar usor, dar frumosi in acelasi timp. In momentul in care ai pe cineva de aceasta virsta si stii ca este neajutorat, ajungi sa-l iubesti mult mai mult decit pe unul care este in putere. Traieste cu speranta ca o sa mai traiasca o zi, o saptamina, o luna sau un an si asta ii da o anumita forta si dorinta de viata. Este foarte bine pentru acest om ca este inca in putere si nu depinde de altii."


Loredana Chiriac, 17 ani, clasa a XI-a, Rastoaca


"A reusit sa aniverseze 103 ani avind o viata sanatoasa, cu o alimentatie pe masura si fara prea mult alcool si fumat. Pe de alta parte, cred ca a avut si un organism sanatos, care i-a permis sa faca multa miscare, ceea ce inseamna sanatate curata. Eu nu as dori sa ating 103 ani, deoarece va fi multa lume in spatele meu care trebuie sa aiba grija de mine."


Mihaela Ignat, 49 ani, vinzator, Focsani


"Este o virsta care impune respect din partea tuturor. Sint putini care reusesc sa ajunga sa traiasca pina la 103 ani. Cred ca a avut in primul rind un organism sanatos, dar mentinut cu o alimentatie sanatoasa si fara prea multe probleme, nu ca nu ar fi avut de la cei 16 copii, dar probabil ca avut un caracter puternic si a reusit sa treaca mai usor peste ele. Cei care traiesc la tara au mai multe sanse sa traiasca mai mult decit cei de la oras, care stau la bloc. Cred ca multi dintre noi isi doresc sa traiasca multi ani, cit mai multi cu putinta."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.