Jurnalism cetatenesc

Ar fi ideala o pauza de masa pentru a minca linistit

Ramona Nicolae
19 sep 2008 1630 vizualizări
in scoli pot aparea ca materii optionale Educatie pentru sanatate si Stil de viata sanatos

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor doreste sa faca un parteneriat cu unitatile de invatamint, prin care sa educe elevii sa traiasca sanatos. Aceasta campanie de informare vine ca urmare a unui protocol incheiat de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Educatiei. In programele scolare de acum nu exista ore pe aceasta tema, insa la Colegiile Unirea si Economic sint cursuri care au o tematica apropiata. Cit de interesati sint elevii de aceste materii, dar si cita grija au ei la ceea ce maninca, mai ales cind sint la scoala, puteti citi in rindurile urmatoare:


Iulian Berbece, 18 ani, clasa a XII-a, Focsani

foto 1


"Am auzit in mass media de decizia Ministerului Educatiei de a exclude din curtile scolilor vinzarea produselor care nu sint tocmai sanatoase. Noi la liceu nu avem o materie anume care sa ne educe in acest sens, dar mai discutam la orele de dirigentie pe aceasta tema. Este un optional, «Educatia pentru sanatate», dar elevii de a XII-a nu l-au ales, ci au optat pentru materiile de bacalaureat. Chiar daca stim ca produsele de la chioscuri nu sint bune, in conditiile in care stam la liceu sase - sapte ore pe zi, nu avem altceva de ales. Cind avem cite o fereastra mai mergem in piata si mincam ceva mai bun."


Teodora Manole, 18 ani, clasa a XII-a, Focsani

foto 2


"La liceu discutam la orele de dirigentie diverse subiecte legate de alimentatie sanatoasa si mai avem si «Educatia pentru sanatate», care este optional insa. Nu prea a fost aleasa, mai ales de cei care sint in clasa a XII-a, ci s-a ales engleza pentru Cambridge sau matematica. Ar fi interesant sa se faca totusi o educatie in acest sens, si elevii sa participe in numar cit mai mare, daca nu chiar toti. Mai luam si chipsuri de exemplu, stiu ca nu sint bune, dar daca stam cite sase - sapte ore la scoala, nu avem ce lua mai bun."


Lucica Rosca, 17 ani, clasa a XII-a, Valea Sarii

foto 3


"La orele de religie profesorul ne spune ce sa mincam si ce nu este bun, asa ca am inceput sa constientizam ce trebuie sa consumam. Dar este greu sa pui in practica sfaturile, deoarece, invatind de dimineata, eu nu pot minca la prima ora, asa ca iau ceva de la chiosc, mai ales ca stau la scoala cite sase - sapte ore pe zi. Ar trebui o alternativa la aceasta campanie, sa existe anumite posibilitati pentru noi de a ne cumpara ceva sanatos. Degeaba ni se spune ce nu este bun, daca nu aduc nimic in schimb. Ar fi ideala o pauza de masa, sa poti minca ceva bun, hranitor si sa stai efectiv la masa, sa maninci linistit. Nu mai iau pachetel la scoala din clasa a VI-a. In geanta de citeva kilograme, nu mai ai chef sa-l pui si pe el. Am vazut colegi care maninca fructe la scoala, ceea ce este foarte bine."


Alexandra Nichitelea, 18 ani, clasa a XII-a, Focsani

foto 4


"Am mai discutat pe tema alimentatiei sanatoase la ora de dirigentie si chiar si alti profesori din liceu ne sfatuiesc in acest sens. Sintem receptivi la ce ni se spune, dar nu prea avem alternative. Gasim acum la chioscuri fructe si putem cumpara, dar nu poti sta numai cu ele atita timp la scoala. Ar fi bine daca ar exista un curs pe aceasta tema, dar sa nu fie optional, ci obligatoriu si chiar sa se faca ceva practica pe aceasta tema, unde sa invatam cum sa gatim."


Alexandra G. Corduneanu, 15 ani, clasa a IX-a, Focsani

foto 5


"Fiind in primul an de liceu, nu stiu exact daca printre materii exista ceva pe tema unei alimentatii corecte. Initiativa OPC-ului mi se pare buna, deoarece trebuie sa stim cum sa mincam sanatos tot timpul. Stiu si de initiativa Ministerului Educatiei pe aceasta tema, dar din pacate nu s-a luat nici o masura. Este buna decizia, dar greu de pus in practica, deoarece trebuie sa vii si cu o solutie reala. Tot mai multi adolescenti tind sa se ingrase si trebuie sa stie sa manince sanatos. Eu evit anumite produse atit cit pot. Acum nu se mai practica sa vii la scoala cu pachetel."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.