Jurnalism cetatenesc

Nu este o munca facuta in birou, in fata calculatorului

Ramona Nicolae
17 sep 2008 804 vizualizări
focsaneanul Alexandru Balas este doctorand in medierea conflictelor la Universitatea Illinois

Un tinar focsanean, de nici 27 de ani, studiaza la Universitatea Illinois din Statele Unite medierea conflictelor. El se afla in Illinois din 2006 si viseaza sa lucreze cu trupele ONU sau in cadrul proiectului Uniunii Europene pentru mentinerea pacii si stabilitatii in lume, dar spune ca "ziua cea mai fericita ca mediator de conflicte este cea in care va fi nevoit sa ramina somer". In prezent este si Ambasador de Tineret al Organizatiei Natiunilor Unite pentru promovarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Citi dintre noi au auzit de acest domeniu de studiu sau de aceasta profesie? Ce parere au vrincenii despre ceea ce studiaza acest tinar si cariera lui puteti citi in rindurile urmatoare:


Maria Vrinceanu, 64 ani, pensionar, Focsani


"Este foarte bine pentru acest tinar sa studieze in America si ii doresc, nu doar eu cred, multa sanatate si noroc. Este si o meserie riscanta, deoarece eu cred ca va pleca in diverse locuri din lume unde sint conflicte de tot felul. La noi in Focsani sint copii foarte destepti, dar pe unii dintre ei nu-i prea intereseaza studiul si este pacat. Am si exemplul nepoatei mele, care a avut rezultate foarte bune fara nici un fel de ajutor."


Vali Timplea, 50 ani, pensionar, Focsani


"Ne simtim mindri ca avem un astfel de focsanean care studiaza in America. Era si mai bine cred daca putea studia aici, dar probabil ca nu exista o astfel de posibilitate. Sa vedem si rezultatele viitoare ale acestor tineri care studiaza in strainatate. Este pacat ca sint prea putini astfel de tineri, sau poate nu stim noi de ei. Cu o floare nu se face primavara. Cel mai bine ar fi daca acesti tineri s-ar intoarce inapoi pentru a pune in practica ceea ce au studiat. Nu este cazul acestui tinar, deoarece va practica intr-un domeniu dificil, care cere sa fie la fata locului intr-un conflict, asa cred eu cel putin."


Nicolae Trifan, 63 ani, pensionar, Focsani


"Daca el este capabil, va fi un om de viitor in acest domeniu, mai ales ca studiaza pentru oameni, pentru a le fi mai bine. Este un domeniu interesant de studiu, nu cred ca intereseaza pe toti insa, dar exista si oameni care isi doresc sa rezolve astfel de conflicte. Este si o meserie de viitor, dar riscanta in acelasi timp, pe care nu o poate face oricine, trebuie sa fii omul potrivit pentru a face asa ceva. Ii uram succes si sa faca bine la cit mai multa lume. Nu conteaza ce religie au acei oameni."


Filofteia Trifan, 64 ani, pensionar, Focsani


"Acest tinar are o meserie riscanta, la fel ca unii jurnalisti, care trebuie sa mearga pe anumite fronturi de lupta din lume. Probabil ca este facut pentru asa ceva, deoarece nu este ceva usor. Parintii sint mindri ca studiaza in strainatate, dar cred ca au si o urma de teama cu privire la ceea ce va face el in viitor. Il felicitam pentru ceea ce face si ii uram succes in viitor."


Milica Sandu, 19 ani, studenta, Valea Sarii


"Noi tinerii ne alegem diferite domenii de studiat dupa liceu, dar pot spune ca nu am auzit sa se studieze asa ceva, medierea conflictelor. Este un domeniu inedit si interesant in acelasi timp. Este cred ca este si riscant ceea ce va face in viitor, deoarece nu este o munca facuta in birou, in fata calculatorului. Ne pare bine sa auzim de astfel de tineri care studiaza in strainatate. Sint si la noi multe facultati acum, care nu erau inainte, dar de un asemenea domeniu nu am auzit printre colegii mei."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.