Jurnalism cetatenesc

Avem multe asemenea precedente, cu datorii sterse

Ramona Nicolae
11 sep 2008 1421 vizualizări
debitorii la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate vor sa scape de datorii, appelind la instantele de judecata

Casa de Asigurari de Sanatate are o lista de 4.412 debitori, din care 50 au recurs deja la instanta pentru a scapa de restante. Cei mai multi sint avocati si notari publici, astfel ca nu le-a fost greu sa deschida actiuni in justitie pentru a nu mai achita datoriile la fondul de sanatate. Directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, spune ca debitorii sint nemultumiti deoarece nu au fost informati cu privire la aceasta contributie. Instantele de judecata vrincene le dau dreptate debitorilor, cu toate ca nu acelasi lucru se intimpla in alte judete, cum ar fi Arad, Bacau, Buzau, Iasi sau Timis. Ce parere au focsanenii despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Maria Ungureanu, 58 ani, pensionar, Focsani


"Nu am auzit de cei care nu platesc datoriile la CAS, dar nu este normal sa nu-si dea datoriile. Si asta fac tocmai cei care au mult banet, adica notarii si avocatii. Eu am baiatul plecat in Italia si ii platesc impozitele, implicit la Casa de Asigurari de Sanatate. Si acestia trebuie sa-si plateasca datoriile, ca de altfel ne jecmanesc pe la procese. Cer o caruta de bani cind te duci la ei sa te reprezinte. Fac treaba buna unii, dar parca cer prea mult pentru banii pe care-i avem. Ei cunosc legile si pot astfel sa le invirta dupa placul lor si sa faca asa incit sa nu mai plateasca nimic. Nu este normal asa ceva."


Maria Murgu, 58 ani, pensionar, Focsani


"Unii nu-si platesc nici intretinerile, dar sa mai dea bani la sanatate. Au bani multi si ar trebui sa plateasca pe masura. Ei cunosc legile, nu noi, asa ca le pot interpreta cum pot ei mai bine si in favoarea lor. Sint prea multe nereguli la noi si unii nu respecta legea deloc. Cei mici, fara bani si putere, trebuie sa fie cit mai corecti, ca altfel o patesc rau de tot, pe cind cei cu bani scapa de toate. Sa nu uitam de cele doua batrine, mama si fiica, care erau in inchisoare pentru un lucru minor."


Veronica Petrut, 45 ani, asistent medical, Focsani


"Nu mi se pare normal ca persoanele care nu si-au platit datoriile catre stat sa fie iertate, iar restantele sterse. Nu este prima data cind datoriile unor agenti economici sint sterse. Nici in acest caz nu sint de acord, deoarece o parte a acestei categorii a stiut ca trebuie sa dea bani la CAS. Daca nu stia nici unul, insemna clar ca institutia este de vina. Era si de datoria lor sa se intereseze sa vada cit au de plata, nu doar sa astepte sa fie instiintati."


Ana, 29 ani, Focsani


"Nu este normal sa le fie sterse datoriile pe care le au la Casa de Asigurari de Sanatate. Nu stiu exact ce sa spun, deoarece nu cunosc prea multe nici despre Casa de Asigurari, mai ales ca stau putin in umbra, nu prea informeaza publicul. Nu este normal sa le fie sterse datoriile insa. Atita timp cit notarii si avocatii cunosc aceste legi, stiu sa le interpreteze in favoarea lor si se zbat in folosul lor. Este de inteles in domeniul lor, dar din punctul meu de vedere nu este prea bine sa fie asa. Trebuie sa plateasca ceea ce datoreaza, dar fara penalitati, atita timp cit nu au stiut si nu au fost anuntati. Din pacate, avem multe asemenea precedente cu datorii sterse ale debitorilor. Din acest punct de vedere, lor li se pare normal sa procedeze la fel."


Matei Mihaiescu, 40 ani, contabil, Focsani


"Chiar am citit acest articol si nu mi se pare deloc normal sa le fie sterse datoriile celor care nu au platit la Casa de Asigurari de Sanatate. Asta si pentru ca unii dintre ei au bani si inca multi. Au fost cazuri cind oameni batrini, simpli, necajiti, s-au luptat pentru o bucata de piine sau de pamint, dar din diverse motive au intrat chiar la inchisoare. Toti trebuie sa raspundem in fata legii, iar aceste persoane, cu aceste profesii in primul rind, trebuie sa faca la fel ca ceilalti. Nu este normal ca ei sa fie iertati si sa nu plateasca. Unde mai este dreptatea si corectitudinea? Cum platim toti cei care muncim, asa ar trebui si ei."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 7 ore, 34 minute, 7 secunde
....dar vi se pare normal ca cei de la casa de sanatat sa incalce toate legile in vigoare in Romania .....vi se pare normal ca alti hoti din sistemul de sanatate respectiv distinsii nostri citeste integral
, acum 739397 zile, 7 ore, 34 minute, 7 secunde
.... si inca ceva vi se pare normal sa va duceti in spital si sa va cumparati medicamente , sa nu se uite nimeni la dumneavoastra daca sunteti internati in spital in anumite situatii ???, sa vi se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.