Jurnalism cetatenesc

Sfaturi pentru a va proteja câinele împotriva căpuşelor!

Dana Lepădatu
12 mai 2017 3109 vizualizări
Suntem în luna mai iar căpuşele şi-au făcut de mult apariţia pe spaţiile verzi. Şi pentru că odată cu vremea frumoasă noi, oameni şi câinii ieşim mai des, mai mult şi ne plimbăm prin parcuri şi spaţii verzi.

Motiv pentru care întâlnirea dintre noi şi căpuşe este sigură! puşele sunt paraziţi artropozi ce se hrănesc cu sângele gazdei. Sunt atrase de căldură şi mişcare, deseori căutând o gazdă mamifer. Acestea se ascund în iarba înaltă sau pe plante în zonele cu multă verdeaţă şi pomi, aşteptând eventualele “victime”. Odată ce a fost găsită gazda, căpuşa se caţără şi ataşează gura sa în piele servindu-se cu sângele victimei. Dupa ce s-a prins în piele aceasta nu se va mai da jos până ce nu termina de supt sânge, proces ce poate dura de la ore până la zile, în funcţie de tipul căpuşei. Pentru stăpânii de câini şi pisici acest lucru nu înseamnă decât luarea  unor măsuri speciale de protecţie împotriva acestor paraziţi.
 

 
E nevoie de produse special destinate animalelor


Mai înainte de toate vorbiţi cu medicul veterinar, care vă poate ajuta să alegeţi un produs pentru deparazitare externă foarte bun. De cele mai multe ori medicii veterinari recomandă pipetele ce conţin substanţe special concepute pentru câini sau pisici, în funcţie de greutatea acestora. Dacă deja cunoaşteţi produsul, nu trebuie decât să îl cumpăraţi şi să începeţi deparazitarea externă. Acest lucru trebuie făcut lunar sau în funcţie de indicaţiile înscrise pe cutie. Există produse foarte bune pentru deparazitarea animalelor şi sub formă de zgardă. Multe persoane se feresc de folosirea acestora pentru că au un efect mult mai slab, dar acest lucru depinde numai şi numai de calitatea produsului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru pipete. In plus, când folosiţi pipetele, trebuie să ţineţi cont de modul de administrare!
  
Deparazitaţi cainele şi pisica separat

Când folosiţi produsele pentru deparazitarea câinelui, niciodată să nu îl folosiţi pentru o pisică. Ingredientele folosite pentru soluţiile de deparazitare conţin permetrina care este toxică pentru pisici şi poate cauza probleme serioase asupra muşchilor, convulsii şi chiar moartea. Dacă aveţi şi câine şi pisică încercaţi să îi deparazitaţi separat şi chiar să îi ţineţi în carantină pentru cel putin 24 de ore, deoarece aceştia din joacă se pot linge în zona de aplicare a pipetei şi se pot intoxica.
 
Verificarea câinelui zilnic

Chiar dacă folosiţi astfel de produse, este bine ca de fiecare dată când veniţi de afara cu câinele să îi faceţi o mică verificare pe piele pentru a vă asigura că nu s-a prins vreo căpuşă de acesta. Există posibilitatea ca produsul folosit să fie mai slab sau să fi fost prost aplicat, iar efectul acestuia să nu fie cel scontat. In caz că aţi găsit vreo căpuşa puteţi folosi o bucăţică de vată înmuiată în spirt sau pensete pentru a o extrage. Mare atenţie însă că există posibilitatea să rămana capul înfipt în piele.
 
Testaţi câinele pentru boala Lyme

 

În caz că aţi găsit una sau mai multe căpuşe prinse în pielea câinelui dumneavoastră, puteţi merge la medicul veterinar şi să îl rugaţi să efectueze un test pentru depistarea bolii Lyme din timp.

 

Sursa : clubanimaledecompanie.ro

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.