Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
27 apr 2017 536 vizualizări
Istoria zilei de 28 aprilie

1502: Se încheie traducerea în limba germană a letopiseţului slavon al domniei lui Ştefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda" – denumită şi „Cronica moldo–germană" sau „Cronica lui Ştefan cel Mare".
1859: Alexandru Ioan Cuza înfiinţează Biroul de Statistică al Ţării Româneşti numeşte ca şef al acestuia pe Dionisie Pop Marţian.
1908: A fost înfiinţată Societatea Scriitorilor Români, al cărei prim preşedinte a fost ales Cincinat Pavelescu.
1932: A fost anunţată apariţia unui vaccin pentru imunizarea omului împotriva febrei galbene. Febra galbenă cauzează 200.000 de infecţii şi 30.000 de decese în fiecare an, 90% dintre acestea apărând în Africa. Circa un miliard de persoane trăiesc într-o zonă a lumii unde această boală este frecventă. Aceasta este comună la în zonele tropicale ale Americii de Sud şi Africii, dar nu şi în Asia. Numărul cazurilor de febră galbenă a crescut după anii ‘80. Se crede că această creştere este datorată scăderii numărului de persoane ce sunt imune la aceasta, numărului ridicat de persoane ce locuiesc în mediul urban, deplasarea frecventă a populaţiei şi schimbării climatului. Boala este originară din regiunea Africii şi s-a răspândit în America de Sud prin comerţul cu sclavi ce datează din secolul al XVII-lea. Începând cu secolul al XVII-lea, câteva epidemii ale acestei boli, au apărut în America, Africa şi Europa. În secolele XVIII şi XIX, febra galbenă era văzută ca fiind una dintre cele mai periculoase boli infecţioase. Febra galbenă a fost prima boală descoperită cu transmitere prin intermediul insectelor de către Walter Reed în jurul anului 1900.
1945: Benito Mussolini şi amanta sa, Clara Petacci, sunt capturaţi şi executaţi de membrii mişcării de rezistenţă italiene în timp ce încercau să părăsească Italia. a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 şi 1943. A creat un stat fascist utilizând propaganda şi teroarea de stat. Folosindu-şi carisma, controlul total al mediei şi intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent. Intrarea sa în cel de-al Doilea Război Mondialalături de Germania lui Adolf Hitler a făcut din Italia o ţintă pentru atacurile Aliaţilor, ceea ce a dus în final la căderea dictaturii fasciste mussoliniene şi moartea lui. În noiembrie 2004 a fost votat al 34-lea mare italian într-un sondaj de opinie TV.
1969: Charles de Gaulle demisionează din funcţia de preşedinte al Franţei.
1990: Consiliul European adoptă o declaraţie comună, prin care hotărăşte extinderea relaţiilor cu ţarile Europei Centrale şi de Est.
1992: Se încheie procesul fostului şef al Securităţii, Iulian Vlad, care este condamnat la 12 ani închisoare şi degradare militară.
2001: Milionarul american Dennis Tito a devenit primul om care a plecat în spaţiu ca turist.
2001: S–a lansat Teatrul Naţional pentru Copii, proiect acceptat şi coprodus de Teatrul Naţional I. L. Caragiale, director general Dinu Săraru, la iniţiativa Fundaţiei "Abracadabra" condusă de actorul Marian Râlea.
2004: CBS a difuzat fotografii în care erau surprinşi soldaţi americani maltratând şi umilind prizonieri irakieni din închisoarea d'Abou Ghraib, de lângă Bagdad. Imaginile datau din perioada octombrie-decembrie 2003.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.