Jurnalism cetatenesc

Topul celor mai întalnite “scuze” pentru a nu dona

Ziarul de Vrancea
25 apr 2017 475 vizualizări
Iată care sunt cele mai întalnite “scuze” pentru a nu dona.

1. Nu-mi plac acele / Mi-e frică de ace / Mi-e frică să donez sange. Aproape oricine simte aşa prima oară. Cu toate acestea, majoritatea donatorilor  vă pot spune că nu se simte decat o mică înţepătură şi după 7-10 minute… gata! Făceţi-vă timp şi curaj pentru o singură donaţie şi vă veţi întreba ulterior de ce aţi ezitat atat.

2. Sunt prea ocupat. Întregul proces durează aproximativ o jumătate de oră, din care timpul afectat efectiv donaţiei este de 7-10 minute. Cele 30 de minute din timpul tău pot însemna însă o viaţă întreagă pentru un copil născut prematur, sau pentru cineva care a suferit un accident! Fă-ţi timp pentru a salva o viaţă!

3. Nimeni nu mi-a cerut… nu mi-am dat seama că e nevoie de sange. Consideră că tocmai ai fost întrebat! Donezi? TRebuie să fim cu toţii conştienţI că nu există o altă cale de a acoperi nevoile de sange ale pacienţilor şi ale spitalelor decat prin donaţii. În fiecare clipă, cineva are nevoie de sange!

4. Am donat deja în acest an. Dra poţi dona la fiecare 72 de zile. Mulţi oameni donează sange chiar şi de 5 ori pe an.

5. Mi-e frică să nu iau SIDA. Este imposibil să iei SIDA atunci cand donezi sange. Pentru fiecare donare se foloseşte un ac nou, steril şi de unică folosinţă.

6. Nu am o grupa “bună” de sange. În fiecare zi este nevoie de orice tip de sange pentru a face faţă solicitărilor. Dacă ai o grupă comună de sange, există mulţi pacienţi care au nevoie de el, deci cererea este mare. Dacă ai o grupă de sange rară, sunt mai puţini donatori disponibili, deci este la fel de multă nevoie.

7. Nu am sange “în plus”. În medie, corpul uman are 4-5 litri de sange. Un adult sănătos poate dona cu regularitate, pentru că organismul reface cu rapiditate sangele donat.

8. Nu vreau să mă simt slăbit după donare. Donarea de sange nu are un efect negativ asupra unui adult sănătos pentru că organismul conţine suficient sange. Vei dona 450ml, iar corpul, ce produce constant sange, va înlocui volumul donat în 24 de ore. Majoritatea oamenilor îşi continuă activităţile obişnuite după donare.

9. Nu este nevoie de sangele meu (Sunt prea bătran / Sunt bolnav). Dacă nu sunteţi siguri, întrebaţi-vă medicul de familie. Personalul din centrele de donare, poate de asemenea să analizeze starea ta de sănătate. Totuşi, există o limită superioară de 65 de ani, pană la care se poate dona sange.

10. Am un tip rar de sange şi aştept pană va fi nevoie în special de el. Tipurile de sange care sunt rare se găsesc întotdeauna în cantităţi mici şi insuficiente. Există o nevoie constantă pentru aceste tipuri rare de sange, fiind foarte greu de evitat situaţiile de criză. (D.L.)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.