Jurnalism cetatenesc

Obiceiuri daunătoare pentru rinichii tăi

Ziarul de Vrancea
12 apr 2017 1736 vizualizări
O serie de obiceiuri banale, aparent inofensive, pot afecta rinichii tăi, provocându-ţi grave probleme de natură renală. Pentru a te feri de aceste obiceiuri nesănătoase, trebuie să ştii care sunt.

Principalul rol al rinichilor este acela de a îndepărta toxinele din organism, dar şi celulele moarte şi apa în exces. Rinichii depurează sângele de toxine. Aşadar, dacă rinichii nostri nu funcţionează în parametri normali, întregul organism are de suferit.

Obiceiuri dăunătoare pentru rinichi

Nu bei suficientă apă – mai mult ca sigur ai auzit asta de nenumărate ori şi ştii că deshidratarea încetineşte activitatea renală, însă studiile recente au dovedit faptul că deshidratarea poate provoca boli cronice la nivel renal.

Consumi lichide nepotrivite – dacă te gândeşti că poţi consuma suc din belşug pentru a te hidrata, te înşeli. Specialiştii susţin că băuturile bogate în zahăr sau fructoză, precum şi alţi aditivi, dăunează rinichilor la fel de mult ca şi deshidratarea. Studiile au dovedit că persoanele care consumă sucuri, fie ele şi îndulcite natural, au un risc mai mare de a dezvolta boli renale.

Fumezi – probabil că te gândeşti că fumatul îţi afectează aparatul respirator şi că nu are cum să dăuneze rinichilor, însă te înşeli. Studiile făcute în dimeniu au scos la iveală faptul că substanţele toxice care se regăsesc în ţigări reduc semnificativ activitatea renală.

Iei pastile fără reţetă – dacă ai obicieiul de a lua medicamente fără recomandarea medicului pentru a trata orice durere, trebuie să ştii că procedând astfel faci rău rinichilor tăi. Ibuprofenul, aspirina şi acetaminofenul sunt doar câteva exemple de substanţe care fac rău rinichilor tăi.

Faci exerciţii fizice intense – este adevărat că sportul este benefic pentru sănătatea fizică şi psihică, însă exerciţiile foarte intense şi solicitante, practicate cu regularitate, pot face rău rinichilor tăi. Ideal ar fi să te consulţi cu medicul tău cu privire la rutina de fitness.

Consumi prea multe proteine – consumul de proteine în exces poate declanşa hiperfiltrarea renală, un simptom care apare în faza incipientă a bolilor renale. Aşadar, curele de slăbire bazate pe proteine precum celebra dieta Dukan pot cauza probleme renale.

Nu dormi suficient – şi atunci când nu oferi organismului orele de somn de care are nevoie apare hiperfiltrarea renală aşa că acordă importanţa cuvenită programului de somn.

Consumi zahăr în exces – fie că faci abuz de dulciuri, fie că bei foarte multe sucuri cu un conţinut ridicat de zahăr, sănătatea rinichilor tăi este afectată. Limitează deci consumul de prăjituri, de ciocolată şi de alte deserturi, precum şi de sucuri, pentru a-ţi proteja rinichii.

Cum să menţii rinichii sănătoşi

Secretul pentru rinichi sănătoşi, dar şi pentru un organism sănătos din toate punctele de vedere, este: moderaţia. O dietă moderată şi un stil de viaţă echilibrat îţi menţine organele sănătoase. Întrucât, principala funcţie a rinichilor este aceea de a purifica sângele, îi poţi proteja limitând consumul de alimente nesănătoase, bogate în toxine, dar şi crescând cantitatea de apă consumată. Important este ca, imediat ce observi un simptom care te face să îţi pui întrebări, să apelezi la ajutorul unei medic pentru a identifica problema. Orice problemă de sănătate diagnosticată în timp util este mai uşor de tratat.

Sursa: doc.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.