Jurnalism cetatenesc

8 fraze pe care să nu le spui dacă vrei să creşti un copil fără complexe

Ziarul de Vrancea
30 mar 2017 1307 vizualizări
Mulți părinți visează ca în viitor copilul lor să aibă succes, să devină independent și să aibă un caracter puternic u dar foarte des, din diferite motive, ei cresc oameni neadaptați pentru viață.

Orice părinte îşi doreşte pentru copilul său tot ce e mai bun. În acest sens, simte mereu că este de datoria lui să-l impulsioneze, să-l motiveze într-un fel. Dar, de cele mai multe ori, părinţii nu aleg deloc cel mai adecvat limbaj care să transforme acel copil într-un adult responsabil, ci dimpotrivă, îi crează copilului complexe încă de la vârstă fragedă. Trece timpul, iar părinții rămân în necunoștință de cauză: Cum s-a întâmplat asta? Chiar și o fraz nevinovată aparent poate influența asupra psihicului copilului. De aceea, când vorbești cu un copil, alege minuțios cuvintele. 

Frazele care le dezvoltă copiilor complexe

Eu la vârsta ta eram eminent!

Pentru copil, părinții sunt oamenii care știu totul. El crează relațiile pruncului cu lumea din jur și cu sine. În fraza: Eu mereu am învățat bine!, copilul vede concurența. Copiii, care deseori aude aceste cuvinte, toată viața încearcă să demonstreze ceva familiei. Pe de o parte, asta este bine, dar totodată el nu obține ceva pentru el, ci pentru mama și tata. O asemenea persoană practic niciodată nu se bucură de succesele sale. Excepțiile au loc doar dacă părintele-eminent recunoaște realizările copilului, dar asta se întâmplă destul de rar.

Când ești rău, nu te iubesc!

După această frază, copilul poate începe să se străduiască să fie corect. Dar totodată el va renunța la necesitățile și dorințele lui și va încerca să ghicească așteptările altora. Pentru părinți acest lucru este comod, dar în rezultat personalitatea copilului rămâne nedescoperită. Devenind matur, el încearcă să intre în voia altora și să trăiască sub sloganul: Eu vreau să fiu iubit, iar pentru asta trebuie să fac ce vor alții. Eu nu am dorințele mele, în schimb am dorințele celor din jur.

Maria are 10, iar tu ai 9!

Părinții vor ce-i mai bun pentru copiii lor. Asemenea comparații sunt o experiență dureroasă pentru cei mici. Mulți copii o poartă cu ei și în viața matură. Copilului îi este neplăcut când este comparat cu cineva. La maturitate, asemenea oameni continuă să se compare cu alții și niciodată nu fac asta în favoarea lor. Această frază nu le va trezi copiilor dorința de a deveni mai buni.

Porcușorul meu, puișorul meu!

Părinții își numesc copilul în diferite moduri. Copilul la începutul vieții sale primește fără critică aceste lucruri și are încredere în tine. Numele copilului este și modul în care vede ele lumea. 

Dacă nu mânânci tot, vei fi slab și prost!

Frazele de acest gen sunt manipulare în formă pură. Deseori sunt utilizate de bunicii care au trăit foamea în copilărie. Asemenea expresii și povești se transmit din generație în generație. Această remarcă se poate transforma într-un cult care va contribui ulterior la creșterea în greutate.

Nu mă face de rușine!

Din cauza unui asemenea gând, copilul poate dezvolta complexe. El crede că este un motiv de rușine nu doar pentru mama și tata, dar și pentru ceilalți. 

Dacă te vei purta urât, te vom da vecinului…

Copilul este necesar, numai dacă convine părinților – acesta este sensul acestei fraze. Devenind maturi, acești oameni nu știu ce vor de la viață și încearcă să le intre tuturor în voie.

Nu vreau să te văd și să te aud!

Copilul care aude asemenea expresii trăiește cu sentimentul de vină față de părinți pentru că el îi încurcă să trăiască bine. 

Aceste 8 fraze trebuie să fie excluse, dacă nu vrei să creşti un copil cu asemenea complexe. Spune-i mai des copilului despre dragostea ta, și despre faptul că te mândrești cu el.

Sursa: eustiu.com.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.