Jurnalism cetatenesc

MOZAIC STIRI NATIONALE: Numărul de pensionari a scăzut anul trecut cu 49.000

Ziarul de Vrancea
28 mar 2017 727 vizualizări
Numărul pensionarilor din România a ajuns anul trecut la 5,257 milioane, în scădere cu 49.000 faţă de anul anterior, în timp ce pensia medie a crescut cu 6,3%, la 948 de lei (211 euro), potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS)

Raportul dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi a rămas anul trecut la 9 la 10, ceea ce înseamnă că 10 angajaţi activi susţin nouă pensionari, dar acest raport variază de la un judeţ la altul. În timp ce în Bucureşti sunt cinci pensionari la zece salariaţi, în judeţul Teleorman raportul este de 17 vârstnici la 10 salariaţi. În Giurgiu s-a înregistrat cea mai mică pensie, de 711 de lei, cu o diferenţă de peste 400 de lei faţă de pensia maximă, primită de persoanele din Bucureşti, care se ridică la 1.122 de lei.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 de lei.
În ultimul trimestru din 2016, 570.100 de pensionari, adică 11% din numărul total de pensionari, primeau pensia minimă de 400 lei, achitată tuturor celor înscrişi în sistemul public de pensii, indiferent cât de puţin au cotizat la acesta.

Coaliţia pentru Familie, amanată de coaliţia la guvernare

Camera Deputaţilor a scos, ieri, de pe ordinea de zi a votului final iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, pe motiv că „nu există niciun argument legal sau constituţional” prin care acest for este primul sesizat, astfel că proiectul a fost retrimis Birourilor Permanente Reunite. Propunerea liderului deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu, de a retrimite proiectul la Birourile Permanente a fost adoptată cu 139 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi două abţineri. „Nu există niciun argument legal sau constituţional ca să consfinţească calitatea Camerei Deputaţilor de primă Cameră. Aşa stând lucrurile, pentru a nu face nicio greşeală în privinţa acestei iniţiative legislative atât de importante şi susţinute de trei milioane de oameni, cea mai la îndemână propunere este aceea de a discuta această chestiune în faţa celor două Birouri Permanente Reunite care ar trebui să tranşeze acest veritabil conflict de competenţe între cele două Camere”, a afirmat Marcel Ciolacu. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, ulterior, că este posibil ca majoritatea parlamentară să "îngroape” în Parlament iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei. “La cum am văzut acţionând majoritatea parlamentară în cazuri delicate şi în cazuri care scoteau la iveală duplicitatea mesajului din campanie, foarte posibil ca şi această iniţiativă să fie îngropată de majoritatea parlamentară”, a precizat liderul deputaţilor PNL. Ea a ţinut să precizeze că PNL susţine referendumul de modificare a Constituţiei, deoarece "familia trebuie să fie garantată şi protejată prin Constituţia României”. "În momentul de faţă am depus un amendament pe care dorim să îl susţinem în continuare în Comisiile de specialitate şi în plen prin care să se înţeleagă foarte clar că familia trebuie protejată prin Constituţie şi căsătoria să fie relaţia dintre bărbat şi femeie şi, în paralel, în societatea românească să renunţăm la dispute sterile, la agresivitate şi să sprijinim ca România să fie ţara în care să se regăsească orice om care alege să îşi trăiască altfel viaţa”, a completat Raluca Turcan. De asemenea, întrebată dacă parteneriatul civil este o soluţie pentru cei care nu se regăsesc în această situaţie, preşedintele interimar al PNL a răspuns: "O lege prin care să fie garantate drepturile civile pentru orice cetăţean cred că merită să fie dezbătută şi luată în considerare în forul suprem legislativ al României”.

Romania, ţara cu cei mai mulţi morţi pe şosele din UE

Romania şi Bulgaria au fost şi anul trecut ţările cu cel mai mare număr de decese rutiere la un milion de locuitori (97 şi, respectiv, 99), aproape dublu faţă de media de 50 de decese înregistrată la nivelul UE, arată statisticile privind securitatea rutieră publicate ieri de Comisia Europeană. În România, s-a înregistrat anul trecut o creştere de 1% a numărului de decese rutiere faţă de 2015, dar comparativ cu 2010 s-a înregistrat o scădere de 19%. La nivelul Uniunii Europene, numărul de decese rutiere a scăzut anul trecut cu 2%, comparativ cu 2015.
În 2016, 25.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere pe teritoriul UE, cu 600 mai puţine decât în 2015 şi cu 6.000 mai puţine decât în 2010.
După doi ani de stagnare, în 2016 se observă din nou o tendinţă pozitivă de scădere a numărului de accidente rutiere. În ultimii şase ani, decesele cauzate de accidente rutiere au scăzut cu 19%. Deşi acest ritm este încurajator, el poate fi totuşi insuficient dacă UE doreşte să-şi îndeplinească obiectivul de a reduce la jumătate numărul de decese cauzate de accidente rutiere între 2010 şi 2020.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.