O seară la operă plină cu clipe de emoție
A fost o seară plină de emoție… O seară în care spectatorii prezenți au primit în dar, de la începutul și până la sfârșitul spectacolului, crâmpeie de fericire. Programul serii a cuprins arii din opere şi operete celebre: „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus MOZART, „La Traviata” de Giuseppe VERDI, „Tosca” şi „Gianni Schicchi” de Giaccomo PUCCINI, „Elixirul dragostei” de Gaetano DONIZETTI, „Carmen” de Georges BIZET, „Văduva veselă” de Franz LEHAR şi „Liliacul” de Johann STRAUSS. Solista invitata, GABRIELA IŞTOC , una dintre tinerele soprane din România reprezentative pentru publicul occidental, și-a sedus și încântat auditoriu cu fiecare arie interpretată.
Două ore fără griji, doar bucurie
Tenorul PAUL LUNGU, la fel ca și colega lui de scenă a dăruit multă emoție în timpul interpretării, ce i-a fost înapoiată la final sub forma ropotelor de aplauze. Conducerea muzicală a acestei minunate seri de operă a fost asigurată de VINCENT GRUGER. Timp de două ore pentru cei prezenți în sala de spectacol nu au mai existat probleme, griji sau suferință, ci doar bucurie. Acest spectacol de operă n-a însemnat doar un răsfăț al simțului auditiv, ci o adevărată lecție de viață prin care o soprană, un tenor și o minunată orchestră ne-au învățat că muzica poate face viața mai frumoasă. Când am părăsit Sala Mare a Ateneului Popular m-am gândit că organizatorii ar fi trebuit să scrie la intrare: AICI SE DĂRUIEȘTE FERICIRE.
P.S. Singurul meu regret a fost că n-au participat la această seară de operă, în cadrul proiectului FOCȘANIUL MELOMAN, mai multe persoane cu dizabilități dar cine știe, poate că până la următorul spectacol această frumoasă inițiativă va ajunge la cei cărora li se adresează. Conform zicalei că nici o faptă bună nu rămâne nerăsplătită, se pare că au fost voci care au criticat acest proiect, spunând că inițiatoarea ar vrea să care persoanele cu dizabilități ca pe niște saci de cartofi la spectacol, dar eu sunt convinsă că acele voci nu știu ce înseamnă să stai izolat în propria locuință iar fiecare ieșire din casă să fie un eveniment.
Iuliana Prunilă Negoiţă
Iuliana Prunilă-Negoiţă este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităţi, http://iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat, de asemenea, persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu.