Ajută-ţi ficatul cu aceste 5 plante
Plantele medicinale sunt esenţiale pentru buna funcţionare a ficatului. Ficatul este cel mai mare organ solid din corp şi poate suferi din cauza unei alimentaţii deficitare, a consumului de alcool, a acetaminofenului, a analgezicelor eliberate fără reţetă şi a miilor de toxine din mediu. Rolul ficatului este de a filtra toxinele din sânge şi de a converti produsul rezidual al funcţiilor metabolice în uree, care se elimină prin urină. Secretă bila pentru a digera grăsimile şi carbohidraţii. Pe lângă filtrarea toxinelor din sânge, ficatul mai sintetizează şi glutation, antioxidantul suprem care contribuie la reciclarea altor antioxidanţi folosiţi. Menţine echilibrul zahărului din sânge şi produce celule roşii. Când ficatul suferă, suferă şi sănătatea noastră. Un ficat care nu funcţionează corect poate duce la diabet. O disfuncţie acută a ficatului poate include hepatita A, B, C, considerate inflamaţii infecţioase virale, transmise prin contact interpersonal, sexual sau prin sânge. Cu cât afecţiunea ficatului este mai gravă, cu atât pot fi folosite mai multe plante. Pentru menţinerea sănătăţii ficatului se pot folosi una sau două.
1. Ciulin
Când vine vorba despre plantele medicinale bune pentru ficat, ciulinul este cea mai indicată pentru orice fel de afecţiune hepatică sau pentru protecţia ficatului sănătos de efectul toxinelor. Cercetările clinice au dovedit că poate îmbunătăţi funcţia ficatului şi poate vindeca orice tip de afecţiune de care acesta ar suferi. Dacă ficatul are nevoie de vindecare sau protecţie, ciulinul poate fi utilizat pe o perioadă nedeterminată.
2. Păpădie
Păpădia este o altă plantă medicinală bună pentru ficat, care se mai foloseşte în combinaţie cu ciulinul în capsule. Unii preferă extractele de păpădie sau chiar ceaiurile făcute din păpădie. Pe lângă faptul că este o sursă bună de vitamine, planta furnizează şi fier, potasiu şi zinc. Cea mai importantă funcţie hepatică este stimularea producţiei de bilă şi circulaţia acesteia între vezica biliară şi ficat.
3. Rădăcina de brusture
Rădăcina de brusture, achiziţionată ca atare, poate fi folosită pentru ceaiuri. Aceasta stimulează şi circulaţia bilei, ajutând un ficat slăbit prin purificarea sângelui şi regenerarea celulelor afectate. Rădăcina de brusture poate fi utilizată pentru tincturi.
4. Anghinare
Anghinarea este o altă plantă care măreşte producţia de bilă şi circulaţia acesteia. Ajută la prevenirea calculilor biliari şi poate ameliora icterul. Frunzele uscate, singure sau în combinaţie cu bobocii de floare uscaţi sunt folosite în tincturi.
5. Turmeric
Turmericul este cea mai studiată şi testată plantă cu proprietăţi antiinflamatorii. Având în vedere că şi afecţiunile hepatice sunt inflamatorii, turmericul poate fi adăugat cu uşurinţă pe lista remediilor din plante pentru vindecarea ficatului.
Sursa: viatasisanatate.com.