Jurnalism cetatenesc

Ce înveţi din călătorii?

Ziarul de Vrancea
29 ian 2017 836 vizualizări
Ne place tuturor să călătorim, dar… Ce înveţi din călătorii? Voi încerca să fac mai jos o scurtă sinteză a învăţămintelor pe care le-am „cules” din călătoriile mele, cu o influenţă mai mare sau mai mică asupra comportamentului meu.

Voi începe cu o concluzie recentă, anume că toţi suntem oameni! Încep povestirea cu experienţa din Ucraina din care am cules o vorbă foarte utilă pentru a începe să faci ceva: Avem ce avem! (маймо шо маймо). Practic, asta avem. Fără să mai gandim variante, fără alte posibilităţi ci să luăm prezentul ca atare şi să începem să acţionăm de aici încolo. Colţunaşi, piure.

 

Germania este o ţară cu oameni reci

 

Germania e ţara care mi-a arătat că oamenii chiar pot fi reci, pot fi de piatră, nişte mici roboţei care văd doar în faţă. Merg la lucru, apoi îşi petrec timpul liber. Zi de zi la fel. Totul e în regulă, nu există probleme sociale mari. Aici am avut cea mai bizară experienţă în viaţă de noapte, lumea neavand scrupule, homosexualii sau heterosexualii manifestandu-se pe unde apucau. Kebab! În Belgia am constatat că Romania e tare curată! Am văzut ce înseamnă mizeria în forma ei brută! E ţara în care am văzut cei mai puţini belgieni! Toate naţionalităţile, ajutoare sociale imense pentru toate naţiile non-europene. O foarte mare comunitate musulmană. Am prins chiar ceva sărbătoare şi erau boxe amplasate pe străzi pentru a asculta „slujba”. Kebab, gofra! O ţară care m-a surprins cu frumuseţea ei este Irlanda, ţara în care am văzut capătul pămantului, dar, în acelaşi timp şi infinitatea lui. O stancă abruptă din care se porneşte oceanul neîntrerupt! Supă cu sendvici! În Irlanda de Nord nu am poposit mult, însă alcoolul e la mare putere. English breakfast!

Republica Moldova, ţara de care m-am îndrăgostit la prima vedere

 

Republica Moldova, ţara de care m-am îndrăgostit la prima vedere, mi-a arătat că într-un spaţiu atat de mic şi „călcat” de mulţi încă mai există puterea de a lupta! Interesele sunt mari într-un spaţiu atat de mic. Moldova mi-a arătat cat de mare este Romania! „Paţan skazal, paţan sdelal” ar spune un moldovan adevărat! (Paţanul a zis, paţanul a facut!). Hrişcă, terci, soleanka! În Statele Unite ale Americii am înteles, de fapt, valoarea Europei. Faptul că noi, europenii, ne-am dezvoltat comunităţile în funcţie de nevoile noastre primare. Americanii, cei care nu s-au bătut niciodată la ei acasă, şi-au desfăşurat ţara de-a lungul. Terenul le este prieten, şi-au „întins” oraşele în lung, drumuri drepte, paralele. În orasul în care mi-am petrecut cel mai mult timp m-a marcat anume un aspect: lumea foarte prietenoasă. Toată lumea zambea cand îşi intersecta privirea cu cineva, se salutau şi erau foarte „friendly”. Nu te puteai simţi singur. Fast-food! Am văzut în Bulgaria ce înseamnă o ţară părăsită! Satele sunt abandonate, toţi migrand spre oraşe. Castraveţi şi roşii! Mi-a plăcut în Tenerife, pe langă clima foarte faină, faptul că acolo poţi face chiar tot ce vrei. Ai acces la orice. Lumea relaxată, un bun loc de trăit. Cafea cu smantană. Cam astea ar fi, pe scurt, ţările care m-au influenţat pană acum. Alte ţări în care am fost, dar încă nu au reuşit să mă marcheze, ori din cauza că nu am avut prea mult timp sau pentru că nu existat momentul WOW. Mă bucur că sunt roman şi că am ocazia să am atat de aproape şi accesibil atatea frumuseţi naturale!

Vizitează toată lumea şi vei descoperi că toţi oamenii sunt la fel!

Bogdan Săcăleanu


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.