Jurnalism cetatenesc

Cum poţi prepara o maioneză care să nu afecteze sănătatea

Ziarul de Vrancea
26 ian 2017 1104 vizualizări
Maioneza este preparată din gălbenuş de ou amestecat cu ulei, zeamă de lămâie, muştar şi puţină sare. În volumul „Abecedar de nutriţie“, profesorul Nicolae Hâncu notează că „maioneza conţine multe calorii, provenite din lipide.

Grăsimile prezente în maioneză sunt în principal nesaturate (din ulei), dar ea conţine şi colesterol (din ou)“. 100 de grame de maioneză conţin nu mai puţin de 733 de calorii. Doar o lingură de maioneză furnizează 110 calorii. Tot în 100 de grame de maioneză sunt înglobate 80 de grame de grăsimi şi 67 de miligrame de colesterol.

 

Sfaturile nutriţioniştilor

 

Dacă aveţi poftă de maioneză, nutriţioniştii va sfătuiesc să o preparaţi în casă, din ouă proaspete şi ulei de măsline. Utilizaţi zeamă de lămâie stoarsă pe loc, nu acid citric sau suc de lămâie industrial. Maioneză trebuie consumată ocazional. Nu faceţi exces de maioneză. Folosiţi maioneză cu zgârcenie, ca un condiment, nu ca fel de mâncare principal. După preparare, maioneza nu trebuie păstrată mai mult de 1-2 zile în frigider, deoarece se poate altera foarte uşor, devenind toxică. Nu asociaţi maioneză cu carne sau brânzeturi, ci asezonaţi eventual legume fierte sau crude.

 

Sursa: afluonline.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.